1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa havalimanından neden geri çevrildi?
Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa havalimanından neden geri çevrildi?

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa havalimanından neden geri çevrildi?

Geçtiğimiz 7 Eylül tarihinde hakkındaki Türkiye'ye giriş yasağı resmen kaldırılmasına rağmen Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa'ya Ankara Esenboğa Havalimanı'nda müdahale edildi.

18 Eylül 2021 Cumartesi 12:09A+A-

HAKSÖZ HABER

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa Türkiye’ye bir yakınını ziyaret etmek için geldi. Ancak Dolkun İsa, hakkındaki mahkeme kararına göre yasak kararı kaldırılmasına rağmen Türkiye’ye girişine izin verilmedi.

Dünya genelindeki bütün Uygur sivil toplum kuruluşlarının çatı organizasyonu Dünya Uygur Kurultayı’nın Başkanı Dolkun İsa’nın Türkiye’ye girişi 2008’de yasaklandı.

Hakkındaki yasağa itiraz eden İsa, mahkemeye başvurmuş ve başvurusu sonucunda hakkındaki yasak kararı kaldırıldı.

Dün ise Almanya’dan Türkiye’ye hasta ziyaretine gelen Dolkun İsa’ya Esenboğa Havalimanı’nda müdahale edilerek ve Türkiye’ye girmesine engel olundu. Dolkun İsa da Almanya’ya geri dönmek zorunda kaldı.

Ankara İdare Mahkemesi'nin hakkındaki yasak kararına rağmen ülkeye sokulmayan Dolkun İsa’ya yapılan muamelenin Ankara bürokrasisinin Çin ile olan ilişkilerine göre mi alındığı merak ediliyor. Türkiye Çin ile ilişkilerini geliştirme adına adımlar atarken mazlumların hamiliği rolünü unutuyor mu?

Dolkun İsa’nın Kırım Haber Ajansında yer alan konuşmasında: “Ben Ankara’ya bizim değerli liderimiz İsa Yusuf Alptekin’in oğlu eski Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Erkin Alptekin’i ziyaret etmek için gelmiştim ama maalesef ülkeye alınmadım. Ben Türkiye’de okudum. Türkiye’yi herhangi bir Türk vatandaşından daha çok seven, uluslararası alanda Türkiye’yi her zaman savunan biriyim ama maalesef bugün Türkiye’ye giremiyorum. 2008 yılından beri Türkiye’ye giriş yasağım var ama avukatım aracılığı bu konu hakkında hukuk mücadelesi verdik ve benim hakkımdaki ülkeye giriş yasağı kaldırıldı. Ayrıca Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden bana ülkeye giriş yapabileceğime dair bir belge verildi. Bunun üzerine avukatımla görüşerek buraya geldim ama geldiğimde kaldırılan yasağın ardından bana başka bir yasak verildiğini gördüm. Maalesef ben Almanya’ya geri dönüyorum. Buradan Türk yetkililere de seslenmek istiyorum. Ben hiçbir zaman Türkiye’nin kamu düzenini bozacak hal ve hareketlerde bulunmadım, bulunmayacağım. Bu kararın Çin baskısıyla alındığını biliyorum. Çin Doğu Türkistan’da zulüm yapmaya devam ediyor ama elinin Ankara’ya kadar uzandığını biliyordum ama bu kadar olduğunu tahmin etmiyordum. Ben sözü Türk milletine ve Türk halkının iradesine bırakıyorum.” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Dolkun İsa’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Geçe uçağı ile Almanya’ya geri geldim. Yoğun bakımda olan değerli abim Erkin Alptekin ziyaret etmek için gitmiştim. Ankara havalandan geri çevrildim. Aslında geri çevrilen ben değilim Türk adaleti, Türk mahkemesinin verdiği karar oldu. Hakımlara acıdım, onlarda özür dilerim!” dedi.

dolkun-isa.jpg

HABERE YORUM KAT