1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Dünya İsrail’den neden nefret ediyor?
Dünya İsrail’den neden nefret ediyor?

Dünya İsrail’den neden nefret ediyor?

Fransa’da yaşlı bir kadın tekerlekli sandalyesinden tüm dünyaya İsrail zulmüne karşı direnme çağrısı yaptı!

18 Mayıs 2021 Salı 12:15A+A-

HAKSÖZ HABER

Yahudi kökenli düşünür Hannah Arendt kötülük dolu fiilin oldukça olağan şeylerden ve sıradan kimselerden zuhur edebileceğini ifade eder. Bu durum Nazilerin Yahudilere yaptıkları insanlık dışı muamelede görülebilir. Kendi işinde gücünde Almanlar dahi çok kısa bir zamanda eli kanlı birer zalime dönüşmüştür. Ancak bu insanların ‘özleri’ kötü değildir.

Yıllardır devam eden İsrail vahşeti insanı ister istemez ‘kötülüğün’ kendisi üzerine düşünmeye itiyor. İsrail neden Filistinlileri katlediyor? Hannah Arendt’in ‘kötülüğün sıradanlığı’ şeklinde ifade ettiği şey bugün pekala İsrail’in durumunu anlamak için kullanılabilir.

Böylesine kötülüğe batmış, çocukları dehşet içinde bırakan zulümlerin sahibi olan bir rejim ve onun destekçileri nasıl oluyor da yaşamlarını hiçbir sorun yokmuş gibi idame ettirmeye devam ediyorlar? İdeolojik olarak veya içine din boca edilmiş bir takım saplantılar sebebiyle oluşturulan bir ödev/görev bilinci İsrail’in Filistin’e, Nazilerin ise Yahudilere yaptıkları zulümlerin temelini oluşturuyor. Belki ilk başlarda zor gelebilir ancak bu görev bilincinin bir sonucu olarak kötülük zamanla oldukça 'sıradan' bir şey haline geliyor.

Yine Arendt’in ‘fikirsizleşme’ dediği şeye göre kötülük olağan sıradan bir şey haline geldiğinde insanlar artık yaptıkları fiillerin mahiyeti üzerine soru sormaz hale geliyorlar. Bir yönüyle, hayatlarını idame ettirmek için işe giden, akşam eve geldiğinde çocuğuyla oyun oynayan dışarıdan gayet normal görünen insansı robotlara dönüşüyorlar.

İsrail bugün tüm dünya için gayri insani olan bir şeyi temsil etmesi sebebiyle kötülük objesi haline gelmiştir. Bir tek İsrail değil Esed rejimi veya Doğu Türkistanlılara inanılmaz zulümler yapan Çin Komünist Partisi de öyledir. Ancak bu noktada İsrail’e karşı yıllar içinde oluşturulan örgütlülük bilincinin çok daha fazla olduğu söylenebilir.

İsrail’e karşı duyulan öfkenin çok 'sıradan' örneklerinden birisi Fransa’da yaşandı. Tekerlekli sandalyesinden doğru tüm dünyayı İsrail’in katliamlarına karşı sorumlu davranmaya davet eden yaşlı bir kadının söyledikleri “Dünya İsrail’den neden nefret ediyor?” sorusunun cevabını oluşturuyor.

Filistin’e yapılanları kabul edemeyeceğimizi haykıran yaşlı kadın iyiliğin sıradanlığı diye bir şeyin de var olduğunu gösteriyor. Bazıları normal şeylermiş gibi her gün kötülük yapmaya devam ederken kimileri de iyiliği çoğaltmak için tekerlekli sandalyesiyle elinden geleni ardına koymuyor!

HABERE YORUM KAT

1 Yorum