1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ‘Dünya Birkaç Taşma Noktasını Çoktan Aştı’
‘Dünya Birkaç Taşma Noktasını Çoktan Aştı’

‘Dünya Birkaç Taşma Noktasını Çoktan Aştı’

Bilim insanları gezegenin 'geri dönülemez' noktaya yaklaştığını söyledi.

28 Kasım 2019 Perşembe 12:42A+A-

Bilim insanları iklim krizinin vardığı boyutlar konusunda dünyanın birden çok taşma noktasını çoktan aştığı konusunda uyarı yaptı. Uyarıda iklim değişikliğinin medeniyete varoşsal bir tehdit oluşturmaya başladığı açıklandı.

The Guardian'da yer alan habere göre, küresel ısınmanın buzulların erimesi ve ormanların yok olması gibi bazı etkileri durdurulamaz hale geldi. Geçmişte 5 derecelik aşırı ısınmanın dünyayı 'taşma noktasına' getireceği düşünülürken yeni araştırmalar 1 ya da 2 derecenin de aynı derecede tehlikeli olduğunu ortaya koydu.

Gezegenin 1 derece daha ısınmış olması ve sıcaklığın artacağına kesin gözüyle bakılmasının sebebi geçmişteki karbon emisyonları ve sera gazı emisyonunun hâlâ artıyor olması.

Journal Nature dergisinde bir makale yayımlayan araştırmacılar dünya için bahsedilen 'taşma noktalarının' ciddi sonuçlar doğurabileceğini ve harekete geçmek için gereken zamanın daraldığını belirtti. Makalede, "Gezegenimizin istikrarı ve direnci tehlike altında" ifadeleri yer aldı.

Makaleyi yazan bilim insanlarından Exeter Üniversitesi'nden Prof. Tim Lenton "Çalışmamızın basit versiyonu iklim grevi yapan okul öğrencilerinin söylediğiyle açıklanabilir: İklim sistemimizde dönüşümü olmayacak potansiyel değişimler görmeye başlıyoruz. Bir bilim insanı olarak telaşlandıran kişi olmak istemiyorum fakat bütün iklim değikliği sorununa bir risk yönetimi problemi olarak yaklaşmak istiyorum." dedi.

Makalede yer almasa da çalışmayı destekleyen başka bir profesör Phil Williamson ise "Dünya'nın ikliminin kontrolünü çoktan kaybetmiş olabiliriz" dedi.

Birleşmiş Milletler geçen hafta küresel ısınmayı durdurmak için beklenen noktadan çok uzak olunduğu uyarısını yapmıştı. Bilim insanlarının hazırladığı makalede küresel ısınmanın sonucu olan 9 'taşma noktası' belirtildi.

Dünyanın iklim krizi nedeniyle 'taşma seviyesine' gelen 9 noktası şöyle belirlendi:

•             -Grönland hızla buzul örtüsünü kaybediyor.

•             -Kutup Denizi buzullarını kaybediyor.

•             -Asya'da toprağın altında bulunan buzullar hızla eriyor.

•             -Tayga Ormanları'nda yangınlar artıyor.

•             -Amazon Yağmur Ormanları kuraklıkla mücadele ediyor.

•             -Batı Antartika buzul örtüsü küçülüyor.

•             -Doğu Antartika'da bulunan Wilkes Havzası buzullarını kaybediyor.

•             -Avustralya'da mercan kayalıkları hızla yok oluyor.

•             -Atlantik'te su dolaşımı 1950'den beri yavaşladı.

The Guardian'ın 'taşma noktaları' için hazırladığı harita şu şekilde:

T24

HABERE YORUM KAT

2 Yorum