1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Doğu Guta'da Arpa Ekmeğiyle Hayat Mücadelesi
Doğu Guta'da Arpa Ekmeğiyle Hayat Mücadelesi

Doğu Guta'da Arpa Ekmeğiyle Hayat Mücadelesi

Suriye'de 2 yıldan bu yana rejiminin kuşatması altındaki başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde halk ekmek ihtiyacını arpa unundan karşılamaya çalışıyor.

03 Aralık 2014 Çarşamba 13:31A+A-

Suriye'de 2 yıldan bu yana rejiminin kuşatması altındaki başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde halk ekmek ihtiyacını arpa unundan karşılamaya çalışıyor.

Rejim güçlerinin, kuşatma altında tutarak zaman zaman bombaladığı Doğu Guta'ya, un ve buğday gibi temel gıda maddelerinin girişine izin vermediği belirtildi. Bu nedenle halk, yörede kısmen daha rahat bulunan arpa unuyla ekmek yapıyor.

Bölge sakinlerinden Ebu Mazin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin 2 yılı aşkın süredir bölgeyi kuşatma altında tuttuğunu ve kontrol noktalarından bölgeye insani yardımların girişine izin vermediğini söyledi.

Kuşatma altındaki halkın bu nedenle çok zor durumda olduğunu vurgulayan Ebu Mazin, bölgeye un ve buğday girmediği için insanların bulabildikleri arpayı değirmenlerde öğüttüğünü anlattı.

"Yemden un yaparak ihtiyaç sahiplerine veriyoruz"

Değirmencilik yapan Ebu Hamza da rejim güçleri tarafından kuşatma altında bulunan bölgeye hiç bir insani malzemenin girmediğini, bundan dolayı halka arpa unu sattıklarını dile getirdi.

Yetersiz beslenmenin bir çok sağlık sorununa neden olduğuna değinen Ebu Hamza, "Tabi halk iyi beslenmediği için bölgede çeşitli hastalıklar baş gösteriyor. Guta'da ilaç bulmak da imkansız. İnsanlar elindeki arpa ve koyun yemini getiriyor, biz de öğütüp un yapıyoruz" dedi.

Bölgedeki fırıncılardan Salih Ebu Ubeyde ise "Halk hayvanlara verilen yemleri değirmende öğütüyor. Biz de fırınlarımızda unu ekmek yapıp halka sunuyoruz. Buradaki durumları anlatmak imkansız. Gelip yerinde görmek lazım" diye konuştu.

Fırıncı Mazin Ebu İsmail de Doğu Guta bölgesindeki kuşatmadan bu yana bölgede "insani dramın" yaşandığını dile getirdi.

İmkansızlıklar nedeniyle "kimsenin yemediği hayvan yemi" tükettiklerini ifade eden Ebu İsmail, şöyle devam etti:

"Halk abluka nedeniyle bölgede arpadan un ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Son dönemlerde bölgenin durumu içler acısı. Şam halkı haricinde kimse bizim halimize bakmıyor, ne muhalifler ne de diğerleri. İki yıldan bu yana bölgenin yolları kapalı, herkes neden olduğunu iyi biliyor. Ama Allah bizimle beraberdir."

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT