1. HABERLER

  2. HABER

  3. Diyarbakır'da 24 Saatte İkinci Toplu Mezar
Diyarbakır'da 24 Saatte İkinci Toplu Mezar

Diyarbakır'da 24 Saatte İkinci Toplu Mezar

Diyarbakır'a yaklaşık 24 saat içinde ikinci kez toplu mezar bulundu. Çınar ilçesindeki tarihi Zervzevan kalesinde 20 kişiye ait kafatası ve kemik bulundu.

07 Şubat 2014 Cuma 13:40A+A-

Diyarbakır'da 24 saat içinde ikinci bir toplu mezar bulundu. Dün akşam bir kışlada bulunan toplu mezardan sonra bugün de tarihi bir kalenin yıkıntıları arasında 20 kişilik toplu mezar bulundu.

Diyarbakır'da Orgeneral Galip Deniz Kışlası'nın iç bahçesinde, yapılan temel kazı çalışmasında, 6 mezar ve insana ait kemik kalıntıları bulundu.

Diyarbakır-Mardin karayolunun 45. kilometresinde bulunan Roma dönemine ait Zerzevan Kalesi'nde ise 20 kişiye ait olduğu belirtilen kemikler bulundu. Kalenin kalıntılarında yer alan yedi metre derinliğindeki bir su sarnıcında bulunan kemik parçaları Jandarma ekipleri tarafından çıkarıldı.

Define avcıları tarafından yapıldığı sanılan bir ihbar üzerine başlayan araştırmalar sonucu bulunan kemik parçaları, kuyuya ip sarkıtılarak giren askerler tarafından çıkarıldı. Çınar Cumhuriyet Savcısı da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

Kemiklerin 90'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerin kurbanlarına mı yoksa eski dönemlere mi ait olduğu henüz belli değil. Zerzevan Kalesi’nden çıkarılan 20 kişiye ait kemik parçaları incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu’na gönderilecek.

Bölgede doksanlı yıllar boyunca devam etmiş faili meçhul cinayetlerin üzerinde duruluyor.

6 KİŞİLİK MEZAR

Diğer taraftan, Diyarbakır'ın Elazığ karayolu üzerindeki 7'nci Kolordu Komutanlığı sahası içerisinde yer alan, Orgeneral Galip Deniz Kışlası içerisinde yapımına başlanan Askerlik Şubesi binası inşaatı sırasında insana ait kemik kalıntıları bulundu.

Kemik ve kalıntıların bulunması üzerine Milli Savunma Bakanlığı, İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı'nca, İl Kültür ve Müze Müdürlüğü'ne resmi yazı ile burada inceleme yapılması için başvuruda bulundu. Aralarında bir müze araştırmacısı ve 3 arkeoloğun bulunduğu 4 kişiden oluşan uzman ekip, kemik ve kalıntıların bulunduğu bölgede bir haftalık araştırma yaptı. Araştırma sonucu hazırlanan raporda, bölgede 6 mezar bulunduğu belirtildi.

Raporda, 'Bu mezarların sondaj çalışmasında ise, insan kemikleri ve kalıntılar ortaya çıktı. 3 sondaj çalışmasında, iş makinesi ile kazılan alanın yaklaşık olarak 10 metre doğusunda, 5X3 metre ebatlarında yaklaşık 1.30 metre derinliğinde kazılırken, sondaj çukurunda oldukça kötü durumda olan ve tahrip edilmiş mezarlar tespit edildi. Aynı yerde oldukça kötü durumda olan kemikler tespit edildi. Diğer çalışmalarda da, yine mezarlıklarda kötü durumda olan kemikler tespit edilirken, bir mezar taşı üzerinde, 'La ilahe İllalah Muhameddün Resullulah Haza Kabrul Merhum…Haci…yazısı bulunmaktadır' denildi.

 

HABERE YORUM KAT