1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Direnişçiler, Halep’te PYD İle Çatışıyor
Direnişçiler, Halep’te PYD İle Çatışıyor

Direnişçiler, Halep’te PYD İle Çatışıyor

Halep’in güneybatısındaki Şeyh Maksut bölgesini kontrol eden PYD ile direniş grupları arasında 6 gün önce başlayan çatışmalar sürüyor.

29 Eylül 2015 Salı 16:56A+A-

Yılmaz Bilgen / Al Jazeera

 

Halep’in güneybatısındaki Şeyh Maksut bölgesini kontrol eden PYD ile aralarında Ahraruş Şam, Cephe Şamia, Nusra Cephesi, Ebu Amara Tugayı, Liva Sultan Murat Hareketi, Nurettin Zengi, Ceyşul Mücahidin, Muntasır Billah Tugayı, Feylak eş Şam gibi muhalif gruplar arasındaki çatışmalar büyüyor.

Al Jazeera Türk’e konuşan Halepli Türkmen gruplardan Muntasır Billah Tugayı Komutanı Firas Paşa, gerilimin Şeyh Maksut bölgesinde, PYD’nin rejim güçlerine kapı açmasıyla başladığını savundu. Firas Paşa, çatışmaların öncesini ve gelinen son durumu şöyle anlattı:

"Ağustos ayı içerisinde PYD tarafından Şeyh Maksut bölgesinde güvenli geçiş kapısı açılacağı duyuruldu. Bu açıklama sonrası böyle bir girişime müsade edilmeyeceğini deklare ettik. İnsani yardım noktası olarak açılacağı söylenen bu kapı stratejik açıdan bizim aleyhimize bir gelişmeydi. İleride buradan askeri destek kapısı olmayacağına dair elimizde hiçbir garanti yok. PYD ve Esed ne kadar inkar etselerde ittifak içerisindeler. Geride kalan 5 yıl boyunca da hiç çatışmadılar. Doğrusu biz bu girişim karşısında güvenliğimizi tehlikeye atamazdık. İşte bu sebeple Halep’in tek giriş koridoru olan Kastillo geçidinde PYD-Esed ittifakı neticesi gerçekleşebilecek sızmalara yönelik koruma bariyerleri oluşturmaya başladık. Bu faaliyeti PYD tehdit olarak gördü ve çalışmalar esnasında yola saldırılar düzenlediler. Keskin nişancı atışlarıyla yoldan geçen araçları taciz etmeye başladılar. Bu esnada birçok araç hedef oldu ve can kayıpları yaşandı. Şu ana kadar Kastillo geçidinde 2 kişi bu saldırılarda hayatını kaybederken 6 sivil de yaralandı. Şu an PYD bölgesi kuşatmamız altında. Çatışmalar günün bazı saatleri şiddetlenirken gece saatleri daha durgun seyrediyor. Her iki taraf da birbirlerini orta menzilli silahlar ve keskin nişancılarla vuruyor."

Türkmen mahalleleri hedefte

Muhalif Türkmen Komutan, PYD tarafından Şeyh Maksut’a en yakın yerleşim birimleri arasında yer alan Cendul kavşağı ile Türkmenlerin yoğun yaşadığı Beydin, Bostanpaşa ve Höllük semtlerinin PYD tarafından en fazla vurulan mahalleler arasında olduğunu öne sürdü.

HABERE YORUM KAT