1. HABERLER

  2. HABER

  3. Devlet İmralı’da Masaya Oturdu
Devlet İmralı’da Masaya Oturdu

Devlet İmralı’da Masaya Oturdu

Ankara kulislerine göre, Adalet ve İçişleri bakanlıkları, MİT, Genelkurmay ve Jandarma’dan üst düzey yetkililer, PKK lideriyle nitelikli görüşmelere başladı.

23 Eylül 2010 Perşembe 15:41A+A-

Kürt sorununa çözüm arayan devletin, İmralı'da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'la bazı bakanlıklar ve kurumlardan üst düzey yetkililerin "nitelikli görüşmeler" yaptığı belirtiliyor. Ankara kulislerine göre, Adalet ve İçişleri bakanlıkları ile MİT, Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan istihbarat uzmanı yetkin isimler bir süredir Öcalan'la temas halindeler. Taraf'a konuşan kaynaklar, Öcalan ile görüşmelerin artık nitelik değiştirdiğini ve bu temasların salt ateşkesin sağlanması ya da uzatılması üzerine yoğunlaşmadığını dile getiriyorlar. Aynı kaynaklara göre, devlet katında yetkili üst düzey isimler, Öcalan ile PKK'nın silahları bırakması, af koşullarının neler olabileceği, anadilde eğitim gibi nitelikli müzakereler yapıyorlar.

Balıkçı da söylüyor zaten

Ankara'da yetkin bir kaynak Taraf'a şu değerlendirmeyi yaptı: "Günümüze kadar ara ara ateşkes ilanı ile süren bir süreç var. Bütün bunların hepsinin aşamalarında Öcalan ile görüşmeler oldu. Sizin 'Balıkçı devlet' söylüyor zaten. Şimdi daha nitelikli olduğu anlaşılan Öcalan ile görüşmelerin sağlıklı bir duruma evrilmesi için siyasetin, Meclis'in, sivil toplumun etkili âkil insanların hep bir bütün olarak devreye girmesi lazım. Başka türlü sağlıklı bir gelişme mümkün değildir."

Hükümet DTK'yı sindirmeli

Öcalan ile görüşmelerin nitelikli hale geldiği Ankara kulislerinde konuşulurken, hükümetin Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un eşbaşkanlığında kurulan ve 600'e yakın sivil toplum örgütünü temsil eden Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile görüşmeye yanaşmamasının barış sürecine zarar verdiği savunuluyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt aydını, Öcalan ile görüşmelerin sağlıklı bir duruma evrilmesi için DTK'nın da dışlanmaması gerektiğini belirtiyor.

Aynı kaynağa göre, "Yukarıda bahsedilen bütünlüğün sağlanmasını sindiremeyenler, tahammül edemeyenler, onu anlamayanlar var. Bu bakış açısına hükümet sahip. DTK'nin dışlanmaması gerekiyor. Bu Kürt halkını, BDP'yi dışlamak anlamına geliyor. DTK, çok geniş bir şemsiyedir, sivil toplumu temsil eder. DTK 600'ü aşkın sivil toplumu temsil ediyor. Böyle bir anlayış kabul edilemez."

Batılı kaynakların öngörüsü

Her ne kadar Öcalan ile temasın, müzakere niteliğine büründüğü savlansa da olası bir barış ümidinin uzun yıllar alabileceğine de dikkat çekiliyor. Ancak Batılı diplomatik kaynaklar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması ile birlikte kendini daha güçlü hissedeceğini ve şimdi başlayan diyalog sürecinin somut adımlarla olgunlaşacağını belirtiyorlar.

Kaplan: 99'dan beri görüşülüyor

Öte yandan BDP Şırnak Milletvekili ve geçmişte Öcalan'ın avukatlığını da yapan Hasip Kaplan önceki gün NTV'ye yaptığı açıklamada, "Öcalan devletle yıllardır görüşüyor" demişti. Devletin 1999'dan bu yana İmralı ile görüştüğünü belirten Kaplan, Öcalan'ın, o dönem, "Savaş buraya kadardı. Bundan sonra demokratik çözüm" dediğini aktarmıştı.

(Lale Kemal / Taraf)

HABERE YORUM KAT