1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Dera 12 günlük kuşatma altında bile “Buradayız direniyoruz!” diyor
Dera 12 günlük kuşatma altında bile “Buradayız direniyoruz!” diyor

Dera 12 günlük kuşatma altında bile “Buradayız direniyoruz!” diyor

Dera’da 40 binden fazla kişinin yaşadığı bir mahalleyi 12 gündür abluka altında tutan katil Esed, temel gıda malzemelerinin geçişine dahi izin vermeyerek yılgınlık oluşturmaya çalışıyor.

06 Temmuz 2021 Salı 12:58A+A-

HAKSÖZ HABER

Suriye'deki Beşar Esed rejimi, ülkenin güneyinde yer alan Dera merkezindeki yaklaşık 40 binden fazla kişinin yaşadığı mahalleyi, insani temel yaşam malzemelerinin ulaşmasını engellemek amacıyla 12 gündür kuşatma altında tutuyor.

Dera, Suriye’deki direnişin 10 yıl önce başladığı yer olarak Esed Rejiminin hafızasında da önemli bir role sahip. Direnişin başladığı ve Esed Rejiminin hak ihlallerini belgeleyen kenti Rusya ile beraber kuşatan katil Esed, açlık ile halkın direnişini engellemek istediği gibi 10 yıl öncesinin de intikamını almaya çalışarak halka yine zulüm ediyor.

Esed rejimi ve destekçisi Rusya, 25 Haziran'da Dera şehir merkezindeki Dera Beled Mahallesi'nde yaşayan halktan ve oradaki eski askeri muhaliflerden, ellerindeki hafif silahların tümünü teslim etmelerini ve evlerin aranmasına izin vermelerini istedi.

Dera'daki Uzlaşı Merkezi (Deralı Merkezi Komite) ve bölge halkının ileri gelenleri bu isteğe, Temmuz 2018'de Rusya arabuluculuğunda Esed rejimiyle sadece ağır silahların teslim edilmesi yönünde varılan uzlaşıya aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıktı.

Bunun üzerine Esed rejimi, Dera Beled'de yaşayan yaklaşık 40 bin sivile tam abluka uygulamaya başladı.

Rejim, başlattığı kuşatmayla 12 gündür bölgeye giriş çıkışları durdurarak ilaç, gıda malzemeleri, yakıt gibi temel insani malzemelerin girişini yasakladı.

Dera’nın Beled Mahallesi'nde toplanan yüzlerce sivil, Esed rejiminin ilçeye uyguladığı ablukayı protesto etmek için geçtimiz cuma namazı sonrası Umarı Camisi avlusunda bir araya gelmişti.

"Buradayız direniyoruz" yazılı pankartların taşındığı gösteride, Esed rejiminin ablukasına karşı sloganlar atılmıştı.

Açlık ile yılgınlık oluşturmaya çalışan Esed Rejimi ve Rusya’ya karşı uluslararası arena yine sessiz kalmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT