1. HABERLER

  2. HABER

  3. Depremin Vurduğu Van'a Dönüşler Başladı
Depremin Vurduğu Vana Dönüşler Başladı

Depremin Vurduğu Van'a Dönüşler Başladı

Depremin ardından Van'ı terk eden yaklaşık 200 bin vatandaş geri dönmeye başladı.

12 Şubat 2012 Pazar 16:16A+A-

Van, Ekim 2011'de yaşadığı depremin yaralarını sarıyor. Daha çok çocuğunun eğitimi için şehri terk eden vatandaşlar da konteynerlerin hizmete alınması üzerine geri dönmeye başladı.

200 Bin Kişi Şehirden Ayrılmıştı

Zaman gazetesinin haberine göre, Van Valiliği yetkilileri, 50 bin Vanlı vatandaşın sömestr tatili ile birlikte Van'a geri döndüğünü açıkladı. Valilik yetkilileri, rakamın, kaydı tutulmayanlarla birlikte 100 bine yaklaştığını açıkladı. Bu canlılığı 'Artık yolların kenarındaki tek veya iki katlı evlerin ışıkları yanıyor.' şeklinde açıklayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı yetkilisi Oğuz Tuncay Görür, "200 bin vatandaş şehri terk etmişti. Bu vatandaşlar Van'ın komşu şehirleri ile birlikte İstanbul ve Ankara ağırlıklı olmak üzere Adana, Antalya ve Mersin'e gitmişlerdi. Bunların yarıya yakını okul tatili döneminde geri döndü. Van'a gidişlerde otobüsler hâlâ yoğun. Geri dönüşler devam ediyor." diye konuştu.

Firmalar Sefer Sayılarını Arttırdı

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mehmet Erdoğan, yaşanan yoğunluk sebebiyle firmaların sefer sayılarını arttırdığını açıkladı. Bu otobüslerin yüzde 80 dolulukla çalıştığını kaydeden TOFED Başkanı, "Günde 14 servisle en az 600 yolcu Van'a taşınıyor. Bunların hepsi şehri terk eden ailelerden oluşmuyor. İş için, deprem ekonomisi bilhassa da inşaat için gidenler de epey ağırlıkta." değerlendirmesinde bulundu.

5 Çadırkent Kaldı

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Van Vali Yardımcısı Bilal Şentürk de geri dönüşlerin artık hissedilmeye başladığını ifade etti. "Şu an için geri gelişlerde hasar tespit raporlarının tamamlanmış olmasının etkisi var." diyen Vali Yardımcısı Şentürk, "Toplamda Van'ı terk eden öğrenci sayısı 60 bindi. Bunların hepsi hemen dönmez. Yaza doğru dönüşler kendini tamamlayacak." dedi ve ekledi: "20 konteyner kentini Van'da oluşturduk. İkinci etap çalışmalarımız da sürüyor. Bunlar da geri dönüşleri etkiliyor." Valilikten alınan bilgiye göre, 134 bin 274 kişi konteyner kentlere yerleşti. Bu sebeple çadırkentler de teker teker yıkılıyor. Şu an 5 çadırkentin faal kaldığı bilgisini veren valilik yetkilileri, "Bu çadırkentlerdeki nüfus 7 bine düştü. Daha da düşecek." açıklamasında bulundu.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum