1. YAZARLAR

  2. Ahmet Varol

  3. Değiniler
Ahmet Varol

Ahmet Varol

Yazarın Tüm Yazıları >

Değiniler

27 Aralık 2012 Perşembe 05:59A+A-

Ekmek arayana füze: Siyonist işgale karşı direniş hattı oluşturduğu söylenen Baas’ın, olaylara karışmayan Filistinli mültecileri bile kendisine destek vermedikleri için katletmesi samimiyetten uzak olduğunu ve hesaplarına ters düşen kimsenin gözünün yaşına bakmadığını gözler önüne serdi.

Son olarak Halfaya’da ekmek kuyruğundaki insanları topluca hedef alarak hunharca katletmesi ise kontrolünden çıkan bölgelerde yaşayanları, kadın, çocuk, yaşlı demeden toptan düşman saydığını ve hepsini imha etmekte sakınca görmediğini ortaya koydu. Böyle bir zihniyet, direniş hattı oluştursa kime ne kazandırır? Suriyeliler bu zihniyetin tahakkümünü kabullenerek, sultası altında yaşasalar nasıl bir hayat sürecekler? Tüm hakları ellerinden alınarak bir ömür boyu zillet ve sefalet içinde zindan hayatı sürdürmeyi kabullenmiş olacaklar. O yüzden ağır kayıp vermelerine rağmen Baas sultasına bir daha razı olmak istemiyor ve ne pahasına olursa olsun özgürlüklerine kavuşuncaya kadar direnmekte ısrar ediyorlar. Dolayısıyla bu direniş Allah’ın izniyle kazanacak ve Baas diktası da tarihin çöplüğüne atılacaktır.

Kaybedeceklerini bildikleri için referanduma itiraz ediyorlardı: Mısır’daki değişim sürecine ve halkın değerlerinin yönetime taşınması çabalarına itiraz edenlerin anayasa referandumuna ısrarla karşı çıkmaları ve engelleyebilmek için ortalığı karıştırmaları sonucu tahmin ettikleri içindi. Halktan destek alacaklarını ümit etselerdi referanduma gidilmesini kendileri daha çok isterlerdi. O yüzden sabotajlarla bütün bir ülkeyi ateş çemberine almaya çalışırken pazarlıklarını, Mursi’nin geçici döneme dair kararları değil anayasanın halka götürülmesinden vazgeçilmesi üzerine yapıyorlardı. Fakat istediklerini alamayınca “hayır” oylarını artırmak için değişik araçlardan yararlanmaya çalıştılar. Araçlarının en fazla işe yarayacağı yer ise Kahire’ydi. Bundan dolayı biz daha önceki yorumlarımızda Kahire’yi içine alan bölgedeki sonuçların “evet” olması durumunda tüm ülkedeki sonuçların “evet” olması ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu dile getirdik. Tahmin ettiğimiz çıktı ve ikinci kademede oy kullanılan bölgede “evet” oranı yüzde yetmişi aşarken, ülke genelinde yüzde altmış dördü bulmasını sağladı. Gelişmeleri dışarıdan izleyen yorumcular sonuçların Muhammed Mursi’nin zaferi olduğunu dile getirdiler. Çünkü Hüsni Mübarek kalıntıları o yöne çektiler. Şimdi fitne cephesinin sonuca razı olup olmayacağı soruluyor. Razı olmayacağı belli. Ama gazının çoğunu oylama öncesinde kullandı. Şimdi yeniden sabotajlara dönmesi halinde hükûmetin güvenlik güçlerini devreye sokma hakkı olacak. Dolayısıyla muhalefetini siyasi alana taşımak zorundadır. Bu alana çekilmesi halinde ise halk desteğinden yoksun kalmanın sıkıntısını yaşayacak.

Meşal’in yeniden aday olmaması: Filistin İslâmi Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal’in yeniden aday olmasının teşkilat içi ihtilaftan kaynaklandığı haberlerinin İslâmî camiaya ait yayın organlarında bile rağbet görmesini hayretle karşılıyoruz. En azından bu yayınların gelişmeleri daha yakından biliyor olması ve söz konusu dedikoduların İslâmi hareketi yıpratma amaçlı olduğunu tahmin edebilmesi gerekirdi. Meşal’in Fetih’le uzlaşmadan yana bir tavır sergilediği o yüzden teşkilat içindeki bazı kesimlerce tekrar başkanlığa gelmesinin istenmediği söyleniyor. Oysa her şeyden önce Meşal tekrar aday olmayacağını bundan aylar önce, zikredilen konuda bir tartışmadan dahi söz edilmediği tarihte açıklamıştı. Üstelik bugün ona itiraz ettikleri söylenenler ısrarla yeniden başkanlığa geçmesini isterken, kendisinin bu görevi uzun süredir sürdürdüğünü ve bir değişime gidilmesinin daha iyi olacağını söyleyerek gerekçesini de kamuoyuna açıklamıştı. İkinci olarak Filistin’deki dahili uzlaşma konusunda Hamas içinde herhangi bir ihtilaf yoktur ve muhalif oldukları söylenenler en az Meşal kadar bunu istiyorlar. Hatta Meşal’e itiraz ettiği söylenen Heniyye uzlaşma konusunda yakınlaşma oluşturması için 2007 olaylarına karışmaktan ve güvenliği tehdit eden suçlardan mahkûm edilen Fetih mensuplarını serbest bırakmayı, yine bu olaylardan dolayı bölgeyi terk edenlerin geri dönmelerine izin vermeyi kararlaştırdı.

Değinilere devam edeceğiz inşallah.

YENİ AKİT 

YAZIYA YORUM KAT