1. YAZARLAR

  2. MUHLİS KILIÇ

  3. Davet Okuluna Alınacak Öğrencilerin Belirlenmesi
MUHLİS KILIÇ

MUHLİS KILIÇ

Yazarın Tüm Yazıları >

Davet Okuluna Alınacak Öğrencilerin Belirlenmesi

25 Ağustos 2019 Pazar 22:11A+A-

Bir önceki yazımızda genel olarak, Davet Okulundan bahsetmiş ve yazılarımızın bir seri şeklinde devam edeceğini belirtmiştik. Bu yazımızda davet okuluna alınacak öğrencilerin belirlenmesi üzerinde durmaya çalıştık.

 ‘’..adeta ekilmiş bir taneye benzer ki filiz vermiştir, derken filizi kuvvetlenmiştir, derken kalınlaşmıştır da dümdüz boy vermiştir, gövdelerine dayanıp yücelmiştir; ekincileri şaşırtır, sevindirir, kafirleri, bununla kızdırıp yerindirmek için.’’ (48/29)

Davet okulu projesinin ilk adımlarının atıldığı günlerdi. Henüz o sırada ortaokul grubumuzda, şimdi birer lise öğrencisi olan üç kardeşimizle oturmuş ve Fetih Suresinin ayetini okuyarak şöyle konuşmuştuk:

‘’Kardeşler sizler bugünden sonra atılmış birer ekinsiniz. Allah’ın izni ile gün gelecek filizlenecek, kalınlaşacak ve yüceleceksiniz. Allah’ın izni ile sizler yarının gençleri ve büyükleri olarak ileride meyve verecek ve Allah’ı razı etmenin yollarını arayacak olan birer İslam davetçisi olacaksınız. Bugün abileriniz sizlerle nasıl ilgilenip size Allah’ın dinini anlatıyorlarsa, siz de yarın onlar gibi, sizin arkanızdan gelenlere, Rabbinizin dinini anlatma çabası içerisinde olacaksınız.

Allah’ın izni ile sizler bir trenin lokomotifi gibi olacak, insanlara yol gösterecek ve onlara öncülük edeceksiniz. Allah hepimize kendisinin razı olacağı bir hayatı yaşamayı nasip etsin.’’

Davet çalışmalarında bulunan kişiler, yetişmiş, kendini geliştirmiş, bilinçli, sorumluluğunun bilincinde olan ve kendisiyle birçok meseleyi zorlanmadan konuşabilecekleri gençler, kendi memleketlerindeki üniversiteleri kazandıklarında çok sevinirler.

Bu öğrenciler, onların çalışmaları için bulunmaz nimettir; adeta onların güçlerine güç katar, yükünü hafifletirler. İslam davetçileri, yük taşıyabilen gençleri gördüğünde hem onlar adına hem kendileri adına mutlu olurlar. Problemin değil çözümün bir parçası olan gençleri gördüğünde, hele ki bu devirde, kimin içi ferahlamaz ki.

İslami davet çalışmalarının daha verimli olmasını isteyen kişiler işe çekirdekten başlamalıdır. Üniversite çalışmalarının iyi olması için, lise çalışmalarının iyileştirilmesi gerekir. İslam davetçileri, eğer lise çalışmalarının iyi olmasını istiyorlarsa ilk ve ortaokul çalışmalarını iyileştirmelidirler. Bu durum davetin devamlılığı için de önemlidir. Yani aslında ilkokul gruplarının kalitesi, mevcut çalışmaların tamamının kalitesini gösterir.

Yarının üniversite öğrencilerinin ayakları yere basan, ne yaptığının bilincinde olan birer islami şahsiyet olabilmelerini kendimize amaç edindik ve davet okulu projesini başlattık. Bu anlamda belirlenen öğrencilerle ortaokul döneminden itibaren ilgilenilmeye başlanır. Davet okulu projesinin öğrencileri, davet okuluna, yedinci sınıftayken alınır ve onbirinci sınıfı bitirdiklerinde davet okulundan mezun olurlar.

Bu öğrenciler mevcut sohbet halkalarına devam eden öğrencilerden seçilirler. Seçilen öğrenciler, mevcut derslere devam etmelerinin yanında, ayrı bir programa tabi olurlar. Davet okuluna alınan öğrenciler, mevcut sohbet halkalarında, temel ahlak, siyer, ilmihal bilgilerinin yanında peygamber kıssaları ve sahabe hayatından tabloları da ders olarak görmüş bir vaziyette okula başlarlar.

Davet okuluna alınacak öğrencileri belirlerken seçilecek öğrencilerin kitap okumaya olan ilgilerinin göz önünde bulundurulduğunu söyleyebiliriz. Çünkü davet okulundan mezun olacak bir öğrenci, belirtilen süre içerisinde, ayda bir kitap okumak koşuluyla, toplamda altmış kitabı bitirmiş oluyor. Davet okuluna başlayan öğrenciler, duruma göre üçer, dörder kişilik gruplar şeklinde ayrılır ve her gruba bir de sorumlu belirlenir. Grubun sorumlusu, önceden belirlenmiş kitapları ay başında öğrencilere verir ve öğrencilerden o kitabı okumalarını ister. Ay sonunda öğrencilerle beraber kitabın değerlendirmesi yapılır. Alınan kitaplar öğrencilere kendi kitaplıklarını oluşturmaları için hediye edilir. Tabi kitabı okudukları için gruptaki öğrencilere on liralık harçlık verilmesi de ihmal edilmez. Bu durumun, öğrencilerin kitap okumaya olan ilgilerini arttırması amaçlanır.

Belirlenen öğrencilerin davet okuluna devam edip edemeyecekleri değerlendirilir ve programa devam edecek öğrencilerle yola devam edilir.

YAZIYA YORUM KAT