1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Darbe Sever Hafter İçeriden Çökmek Üzere
Darbe Sever Hafter İçeriden Çökmek Üzere

Darbe Sever Hafter İçeriden Çökmek Üzere

Hafter ile kendisini destekleyen Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in mensubu olduğu kabile Hafter'in safından Serrac'ın safına geçti.

01 Mayıs 2020 Cuma 15:38A+A-

Libya'da Türkiye'nin en başından beri desteklediği Fayez el-Serrac’ın başında olduğu ve BM’nin resmi olarak tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti ile darbeci Halife Hafter arasında uzun zamandır devam eden çatışmalarda yeni gelişmeler yaşanıyor.

Batının desteğini alan Serrac'a karşı direnişe geçen Hafter bir taraftan 2011’de Kaddafi’nin kaderini yaşamaktan da korkuyor.

Habertürk yazarı Çetiner Çetin, 30 Nisan tarihli yazısında konu ile ilgili şunları yazdı:

Trablus’u almaya çalışırken geri adım atmak zorunda kalan Hafter Sirenayka’da bir darbe yaparak, Tobruk Parlamentosunu görevden almış ardından bir çok kabile kendisine desteğini çektiklerini açıklamıştı. Hafter ile Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih arasında da ciddi gerginlik yaşandığı iddia ediliyor. Görünen o ki artık sadece Körfez’in bazı Emirlikleri Hafter’e olan askeri ve mali desteği muhafaza ediyor. 

“Sirenayka’da onu destekleyen kabileler şimdi onu terk ediyor. Kabile liderleri, Trablus için verilen savaşlarda kabilelerin gençlerini boş yere öldürmekle onu suçluyorlar. Burada cenazesiz tek bir gün yok. Piyade birlikleri çok azaldı. Bingazi ve büyük merkezlerde olaylar çıkmasından korkuluyor. Koronavirüs nedeniyle hepimiz eve kapalıyız ama şimdi meydan çatışmaları korkusu da ekleniyor” şeklinde konuşuyor.

Kıyı şeridinde Tunus sınırına varıncaya kadar sahip olduğu mevzileri kaybeden Hafter’in birliklerinin etrafı şimdi, Sarrac’ı destekleyen milis güçlerinin karşı saldırısını başlattığı Terhune bölgesinde çevrilmiş durumda.

Libya’nın son 90 yıllık tarihinde yer edinmiş İtalyan Dışişleri Bakanı Farnesina da Sarrac’ın başında yer aldığı Trablus’un “meşru kurumlarına tam destek ve tanıma” açıklaması önemli.

Eylül ayından bu yana Sarrac’ın adamlarına askeri ve siyasi olarak yardım ederek Trablus ve Mısrata’nın savunulmasını garanti eden Türkiye ise büyük galip olarak görünüyor. Türkiye’nin Libya sürecine dahil olması ve Libya ile imzalanan anlaşmaların bölgesel denkleme katkısı kendini hissettiriyor.

HABERE YORUM KAT