1. YAZARLAR

  2. Mehmet Altan

  3. Darbe hazırlığına suçüstü
Mehmet Altan

Mehmet Altan

Yazarın Tüm Yazıları >

Darbe hazırlığına suçüstü

27 Aralık 2009 Pazar 03:20A+A-

12 Eylül Darbesi’nden sonra “solcu” olduğu için ordudan atılan asker dostum anlatıyor: “Ankara’daki olay, darbe öncesi hazırlıkları andırıyor... Albay bizzat toparlayacağı siyasetçilerin adreslerini çıkarmakta...”

Eski deneyimlerinden hareketle, bir yandan da İstanbul’daki Harp Akademileri’nde “hareketlilik” olup olmadığını izlemek gerektiğini vurguluyor.

 Acaba mı?

“Arınç’a suikast” haberi ertesindeki Genelkurmay’ın çelişkili, garip açıklaması...

Cumhuriyet tarihimizde ilk kez Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda Cumhuriyet Savcıları nezaretinde yapılan arama...

Burada görevli sekiz askeri personelin gözaltına alınarak Ankara Merkez Komutanlığı’na götürülmeleri...

Geçen Cuma esip gürleyen Genelkurmay Başkanı’nın “belki bazı suallere cevap verememiş olabiliriz” demesi...

***

Ve en önemlisi Bugün Gazetesi’ndeki şu stratejik bilgi:

“Ayrıca tanımla birlikte yeniden yapılandırılan Seferberlik Tetkik Kurulu’nun 12 adet olan Bölge Başkanlıkları’nın da 2010 sonuna kadar iki katına çıkarılması kararlaştırıldı.

Bu durum ilginç bir gerçeği de gün yüzüne çıkardı.

Seferberlik Kurullarının darbe öncesi dönemde artırıldığı ardından ise azaltıldığı tespit edildi.

1954 yılında 14 olan sayı 1960 Askeri Darbesi’ne kadarki dönemde 35’e kadar çıkarıldı. Darbeden hemen sonra düşürülen bölge başkanlığı sayısı 1980 İhtilali’ne giden süreçte yeniden 27’ye çıkarıldı.

Turgut Özal’ın girişimiyle 1988 ve sonrasında 13’e kadar düşürülen bölge başkanlıklarında 2007 yılında yeniden artırıma gidildi.”

Sanırım “suikast” değil ama “darbe” hazırlığına suçüstü yapıldı.

Ikınıp, sıkınıp ne olduğunu açıklayamamak da buradan kaynaklanmakta...

***

Ancak bir de “iç savaş” peşinde koşanlar var...

Dün...

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın PKK’nın sivil oluşumu olduğu iddia edilen “Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM) Yapılanması”na yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve polis sorgusu tamamlanan 10’u belediye başkanı 35 kişinin tek sıra halinde ellerine takılmış plastik kelepçelerle adliyeye getiriliş resmini gördünüz mü?

Halkın oyuyla yerel iktidar olmuş bu insanları tek sıraya sokarak kelepçelemek ve bunun resimlerini kamuoyuna dağıtmak kimin fikri?

Üstelik adliye önüne gelene kadar bu insanları ne tek sıraya sokmuşlar, ne de kelepçelemişler...

Demek ki amaç başka...

***

Ne olabilir?

Emre Uslu’nun Taraf’taki “KCK: Açılımı tufaya düşürme operasyonu” adlı yazısının bir bölümünü birlikte okuyalım:

“Adı İzmir’de çete operasyonu ile anılan terörden sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü’nün kendi üzerinde yoğunlaşmış bakışları dağıtmak için merkezin daha önce koyduğu ‘KCK operasyonlarını bekletin’ rezervini kaldırdığı iddia ediliyor. Buna göre Gülcü, -belki de yakın olduğu İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ı da ikna ederek- KCK operasyonlarını başlatıp, bunu kendi hanesine kar olarak yazdırmak istiyor. Burada, Açılım sürecinde KCK’nın yaptığı taşkınlıklar nedeniyle Bakan’ın ikna edilmesinin çok zor olmadığı da belirtiliyor.

Bu durumda Bakan’ı ikna eden EGM merkez yönetiminin, kamuoyu nezdinde sıkışmış olan askerlere de göz kırptığı belirtiliyor. Bu noktada, Mustafa Gülcü’nün hem İçişleri Bakanı’na hem de askeri bürokrasiye yakın olduğunu not etmek gerekiyor. Ayrıca Emniyet’in merkez teşkilatında yapılan kritik atamalara da bu gözle bakmakta yarar var.

Sonuçları açısından bakıldığında KCK operasyonlarından zararlı çıkan Açılım süreci olmuştur. Bu süreçten karlı çıkanlar ise, gündemin kayması nedeniyle, adları çetelerle anılan Emniyet Genel Müdür yardımcıları ile Arınç’a suikast iddialarına komik bir açıklama yapan TSK yönetimi olmuştur.”

Tabii eş zamanlı olarak...

Askeri bir bölgede çekilip dün web sitelerinde dolanıma sokulan “öldürülmüş iki PKK’lının kafalarına tekme atma sahnelerini içeren” görüntüleri de pas geçmemek gerek.

***

Ne oluyor?

Ne olacak “darbe olmaz ise, iç savaş çıksın”

hali...

Toplumsal açıdan...

Tuzağa düşmek istemiyorsanız...

Tufaya gelmek istemiyorsanız, dikkatli olun...

STAR

YAZIYA YORUM KAT