Çin'in algı için kullandığı haberin kaynağı 'hayal ürünü' çıktı

Çin'in algı için kullandığı haberin kaynağı 'hayal ürünü' çıktı

​​​​​​​Çin basınında koronavirüs haberine kaynak olarak İsviçreli bir bilim insanı gösterildi. Bunun üzerine İsviçre Büyükelçiliği'nden "öyle birisi yok" açıklaması geldi.

İsviçre'nin Pekin Büyükelçiliğine ait Twitter hesabından konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Son birkaç gündür Wilson Edwards adlı, Çin basını ve sosyal medyasında atıf yapılan, biyolog olduğu iddia edilen kişiyi arıyoruz. Eğer yaşıyorsan seninle tanışmak istiyoruz. Ama bunun yalan haber olması daha olası görünüyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Çin basını ve internet kullanıcılarına bu kişiye atıf yapılan haber ve paylaşımları kaldırmaları çağrısında bulunuyoruz." denildi.

Atıfların yer aldığı Facebook hesabının 2 hafta önce açıldığı ve yalnızca 3 takipçisi olduğu belirtilen açıklamada, "Bu hesap muhtemelen sosyal ağ amacıyla açılmadı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, İsviçre'de Wilson Edwards adlı bir kişiye ait vatandaşlık kaydı olmadığı, bu adla yayınlanmış akademik çalışma bulunmadığı vurgulandı.

COVID-19'un kökenleriyle ilgili açıklama yayımlanmıştı

Devlete ait China Daily gazetesinde yer alan bir makalede "İsviçreli bir biyolog" olduğu iddia edilen Wilson Edwards'ın Facebook hesabında "Bir biyolog olarak COVID-19'un kökenlerini araştırmanın nasıl siyasallaştırıldığına şaşkınlıkla tanık oluyorum." ifadelerine yer verildiği aktarılmıştı.

Büyükelçiliğin uyarısının ardından gazetenin internet sitesinde söz konusu atfın yer aldığı bölümün tamamen kaldırıldığı görüldü.

Komünist Parti kontrolündeki Shanghai Daily gazetesinin haber portalı "Shine"da da "Avrupalı biyolog" olarak tanıtılan Wilson Edwards'ın "Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) patojenlerin kökenlerinin araştırılmasına danışmanlık eden kurulunun 'siyasi araç' olarak kullanılacağına dair endişeleri olduğu" aktarılmış, bilim insanın "ABD, köken araştırması konusundan Çin'e saldırmayı o kadar takıntı haline getirdi ki gerçek veri ve bulgulara gözünü açmaya gönüllü değil." ifadelerini kullandığı ileri sürülmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir