1. YAZARLAR

  2. Kurtuluş Tayiz

  3. Cinayeti kör bir kayıkçı gördü
Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

Yazarın Tüm Yazıları >

Cinayeti kör bir kayıkçı gördü

06 Ocak 2012 Cuma 20:37A+A-

Tarih 28.12.2011. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait F16 uçakları Uludere’de köylerine dönmekte olan kaçakçı kafilesini bombaladı. 17’si çocuk, 35 köylü yaşamını yitirdi.

» Olayla ilgili yapılan ilk açıklama Şırnak Valiliği’nden: “Irak’ın ilimiz Uludere ilçesine yakın sınırında 28.12.2011 Çarşamba günü gerçekleştirilen hava harekâtı sonucunda 35 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi yaralanmıştır. Konu ile ilgili gerekli adli ve idari tahkikat başlatılmıştır.”

» Genelkurmay Başkanlığı: “Bölücü terör örgütü mensuplarının, Irak Kuzeyinden gelerek hududumuza yakın karakol ve üs bölgelerimize eylem yapacağına dair istihbaratın artması üzerine, keşif ve gözetleme gayretleri sınır boylarında artırılmıştır. Bu kapsamda, 28 Aralık 2011 günü saat 18.39’da, Irak sınırları içinde hududumuza doğru bir grubun hareket halinde olduğu İnsansız Hava Aracı görüntüleri ile tespit edilmiştir. Grubun tespit edildiği bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş ve saat 21.37-22.24 arasında hedef ateş altına alınmıştır. Olay hakkında idari ve adli inceleme ve işlemler devam etmektedir.”

» AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik: “Bugünkü MYK toplantısına üzücü bir olay damgasını vurdu. Şırnak’ta gerçekleşen olay son derece üzücüdür. Sinat-Haftanin bölgesinde hava kuvvetleri tarafından bir saldırı düzenlenmiştir. Sonuçta 35 vatandaş hayatını kaybetmiştir. Ben hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet diliyorum ailelerine baş sağlığı diliyorum. İlk etapta terörist oldukları zannı ile saldırı yapılmıştır. Ancak mahalli idarelerden ve ilk giden devlet görevlilerinden bu şahısların büyük çapta sigara kaçakçıları oldukları kimlikleri açıklanmadan tespit edilmiştir. Haklarındaki bilgilere araştırmalar sonucu ulaşılacaktır.”

» Başbakan Tayyip Erdoğan: “Bölgede yapılan uçuş, istihbaratımızın 10 gün önce bilgilerini verdiği uçuştur. Yani bölgede yapılan uçuş istihbaratın verdiği bilgiyle yapıldı. İnsansız hava araçlarının bu tespitleri bire bir bunlar şudur şeklinde değerlendirilmesi mümkün değil. Bu görüntülerde 40 kişilik bir grup tespit edilmiştir. Daha sonra anlaşılmıştır bunların kaçakçılık yapan bir grup olduğu. Şu anda da tüm incelemeler yapılıyor. Diyarbakır’dan Adli Tıp yetkililerini gönderdik. Bu sabah itibari ile inceleme işlemleri bitti. Defin işlemlerinin de bitmiş olması gerekiyor. Ben oradaki tüm ailelere başsağlığı dilerken ölenlere de Allah’tan rahmet diliyorum.”

» Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: “Silahlı Kuvvetlerin yaptığı bütün operasyonlarda, ister tek başına ister müştereken olsun canlıya karşı öncelikle teslim olması, ikaz edilmesi, mukabele ettiği takdirde de kendisinin tesirsiz hale getirilmesi yolunda bir uygulama var. Burada da tespitler şöyledir; öncelikle işaret fişekleri atılmıştır. Yani olay yeri aydınlatılmıştır. Daha sonra top atışı yapılmıştır. Buna rağmen grubun hareketine devam etmesi üzerine bir uçak marifetiyle belli saatler içinde bombalama yapılmıştır. Bu bombalama neticesinde de sivil yurttaşlarımızın vefat ettiği olay meydana gelmiştir.”

» Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: “28 Aralık gecesi dört defa aydınlatma yol güzergâhına atılmış. Ancak grubun yoluna aynı şekilde devam etmesi nedeniyle ateş altına alınmışlardır. Terörist olmayan kişilerin Sinat-Haftanin bölgesine girmesi güç olması nedeniyle, ayrıca alınan istihbarat raporları doğrultusunda teröristlerin toplanmakta olduğu bilgisi, ayrıca telsiz konuşmalarındaki artış, daha önce bu kadar kalabalık grup kaçakçının olmaması, geçmişte Aktepe, Hantepe ve Çukurca’da alınan acı tecrübeler neticesiyle topçuyla ateş açılmasına ve sonuç alınmazsa savaş uçaklarıyla vurulmasına karar verilmiştir.”

» Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: “Şüphesiz ki geçen hafta içinde çok talihsiz, sivil asker herkesi üzen bir olay, acı bir olay söz konusu oldu. Gayet titiz bir şekilde araştırmalar devam etmektedir. Nasıl ve hangi yanlışlık hatadan dolayı oldu. Silahlı Kuvvetler ve savcılıkta konu araştırılıyor. Mahkeme gizlilik kararı aldı. Bu işi titizlikle yürütmek için bir şey.”

SONUÇ: Uludere’de 35 yurttaşın başına bomba yağdıran uçaklar TSK’ya ait. Irak sınırının sorumluluğu, karargâhı Malatya’da bulunan İkinci Ordu Komutanlığı’nda. Dört saatlik İHA görüntüleri Türkiye’deki dört ayrı merkezden izlendi. Asker-sivil istihbarat kuruluşları bilgi desteği sundu. Sınırdaki askerî birlik aydınlatma fişeği atıp topçu ateşi açtı. F-16 uçakları Diyarbakır’daki İkinci Hava Taktik Komutanlığı’ndan kalktı.

Olay üzerinden yaklaşık 10 gün geçti. Bütün kabahat ölenlerde olmalı ki bir özür bile fazla görüldü onlara, “ama ihmal varsa...” şartına bağlandı. İstifa eden yok, görevden alınan yok, tutuklanan yok.

Cinayeti galiba sadece kör bir kayıkçı gördü.

[email protected]

TARAF

YAZIYA YORUM KAT