1. HABERLER

  2. HABER

  3. "CHP'de Heyecan Yok, Değişim Vaadi Var"
"CHP'de Heyecan Yok, Değişim Vaadi Var"

"CHP'de Heyecan Yok, Değişim Vaadi Var"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kurultayda “değişim” vaadinde bulundu. Genel Başkan seçilme sıkıntısı olmayan Kılıçdaroğlu’nun değişim için ilk adımı parti meclisi listesinde atması bekleniyor.

16 Ocak 2016 Cumartesi 18:25A+A-

“Kemal Bey ‘Bana rakip çıksın.’ sözünde samimi olsaydı Mustafa Balbay’ın adaylık başvurusuna ilk imzayı kendisi atardı. Delegeler de korkmadan imzalarını atardı o zaman.”.

İsmi bizde saklı bir delege Mustafa Balbay’ın CHP Genel Başkanlığı adaylığı için gereken 127 imzaya yani delege sayısının yüzde 10’una ulaşamamasını delegelerin korkmasına bağladı.

Balbay, 92 imzada kaldı ve aday olamadı.

Mustafa Balbay’a imza veren Aksaray delegesi İsmail Hakkı Açıklalın’a göre kişisel beklentiler, partideki görevi kaybetme endişesi delegelerin imza vermesine engel oluyor. Açıkalın, delegenin isimli imza vermekten imtina ettiğini ama oy verirken gerçek niyetini göstediğini söylüyor:

“Hatırlarsanız 2014’te Muharrem İnce 177 imza ile aday olmuştu sonra 415 oy aldı. Sayın Genel Başkan 944 imza ile aday olmuş sadece 740 oy almıştı.”.

Heyecansız Kurultay

CHP tarihinin en heyecansız ve en renksiz kurultaylarından birini yapıyor. Heyecan yok zira genel başkan seçiminin sonucu belli. Heyecan yok zira son seçimde konulan hedef gerçekleşmemiş, rakipleri olan parti tek başına iktidar olmuş.

Kurultay’da atılan sloganlar cılızdı. Salonun en hareketlendiği anlar Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sert cümlelerle eleştirdiği anlar oldu.

Seçimlerle heyecanlanmayan kurultay, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında sıkça kullandığı ‘değişim’ ve ‘yeniden yapılanma’ kelimeleri ile heyecanlandı mı? Bu sorunun yanıtını almak için genel başkan ve partinin üst yönetim organı parti meclisini seçecek olan delegelerin arasına karıştık.

Delege Konuşuyor

Konuştuğumuz tüm delegeler CHP’de bir değişim gerektiği konusunda hem fikirdi. Genel Başkan değişiminden önce herkes ağız birliği etmişçesine parti teşkilatlarında, üyelik sisteminde, delege seçimi sistemlerinde köklü değişiklik gerektiğini belirttiler.

Adana delegesi Sedat Doğan; il, ilçe, başkanlığı ve delege seçimlerine genel merkez ve yerel yöneticilerin müdahalesini önleyecek düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Bu müdahalelerin partide kırgınlıklara sebep olduğunu söyledi.

Benzer yakınmaları Manisa delegasyonundan Kamuran Keskin ve Ahmet Akgündüz de paylaştı.

Akgündüz, delege sistemi yerine tüm üyelerin kongrelerde oy kullandığı seçim sistemine geçilmesini istedi. En son 1998 yılında güncellenen üye listelerinin de yeniden ele alınması gerektiğini belirtti.

Gözler Anahtar Listede

Delegelerin tümünün gözü pazar günü yapılacak olan parti meclisi seçimi için gelecek ‘anahtar liste’de. Anahtar liste CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti meclisine girmesini istediği isimlerin yer aldığı liste.

Beklenti Kemal Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği ‘değişim’ ve ‘yeniden yapılanma’ için listesinde eskiye göre ciddi değişikliğe gideceği şeklinde. Eğer Kılıçdaroğlu kurultaydan, listesinde tabanın onay vereceği, yeni ve partiye katkı yapacağı düşünülen isimleri dahil eder ve milletvekili aday seçiminde tabanın daha çok söz sahibi olacağı tüzük değişikliklerini çıkarırsa heyecansız Kurultay, tarihe yeniden yapılanmanın başladığı kurultay olarak geçebilir.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT