1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. CEZAYİR

  4. Cezayir'de Olağanüstü Hal Kalkıyor
Cezayirde Olağanüstü Hal Kalkıyor

Cezayir'de Olağanüstü Hal Kalkıyor

Cezayir’de protestolar hükümete geri adım attırıyor... 19 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal uygulaması Şubat sonundan önce kaldırılacak.

17 Şubat 2011 Perşembe 11:38A+A-

Cezayir Başbakanı Ahmed Ouyahia, olağanüstü halk yasasının bu ayın sonundan önce kaldırılacağını açıkladı. Başkanlık İttifakı toplantısının açılışında konuşan Başbakan, paralel olarak "konut, iş ve idari yönetim" konusunda alınan bir çok kararın duyurulacağını belirtti.

2002 yılında Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika'yı desteklemek için kurulan Ulusal İttifak'ta Başbakan'ın iktidardaki liberal partisi ile Ulusal Kurtuluş Cephesi (ulusalcı) ve Barış İçin Toplum Hareketi (İslamcı) yer alıyor.

Olağanüstü hal, Cezayir'de 1992 yılında İslamcı güçler ile hükümet birlikleri arasında iç savaşa dönüşen çatışmaların başladığı dönemden bu yana yürürlükte. İç savaş sırasında en az 150 bin kişi hayatını kaybetti.

Tunus ve Mısır ayaklanmaların benzerlerinin yaşanmaması için Cezayir hükümeti, son zamanlarda bir dizi önlem aldı. Tunus'taki isyan ardından gıda fiyatlarını düşürerek reform vaadinde bulunan Cezayir Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika, geçtiğimiz günlerde olağanüstü hal uygulamasını 'yakın zamanda' kaldıracaklarını söylemişti. Ancak Buteflika'nın vadelerini yetersiz bulan muhalifler yönetimden radikal reformlar isteyerek, eylemlerini sürdürme kararı almıştı.

12 Şubat günü yoğun önlemler alan Cezayir yönetimi, başkent Cezayir'de binlerce kişinin sokağa dökülmesini önleyememişti.

HABERE YORUM KAT