1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. CEZAYİR

  4. Cezayir'de 90’lı yıllarda tutuklanan İslami hareket mensupları serbest bırakılacak
Cezayir'de 90’lı yıllarda tutuklanan İslami hareket mensupları serbest bırakılacak

Cezayir'de 90’lı yıllarda tutuklanan İslami hareket mensupları serbest bırakılacak

Cezayir Cumhurbaşkanlığı, 90'larda mahkum edilen 298 kişinin serbest bırakılmasını sağlayacak özel bir kanun hazırlandığını duyurdu.

15 Temmuz 2022 Cuma 19:02A+A-

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "1995 tarihli şefkat ile 1999 tarihli toplumsal uyum kanunları çerçevesinde 298 mahkumu ilgilendiren özel bir yasa hazırlandı." denildi.

Bu yasa, meclise sunulmadan önce, bakanlar kurulunda görüşülmesi ve onaylanması için önümüzdeki hafta hükümet toplantısına gönderilecek.

Cezayirli partiler, daha önce Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'dan, 90'lardaki kara dönemde çoğu İslami eğilimli olan ve olağanüstü hal (OHAL) durumunda tutuklanan, çoğu müebbet hapse mahkum edilen Cezayirlilere yönelik bir af çıkarması çağrısında bulunmuştu.

Cezayir'in, 1988 yılında yaşanan kitlesel protestoların ardından açılım olarak planlanan çok partili sisteme geçişin yılların kapısını araladı.

Ülkede 1990'lı yıllarda yapılan seçimlerde İslami Selamet/Kurtuluş Cephesi'nin (FIS) zafere doğru gitmesi sonucunda, ordu ve rejim darbe ile seçimleri iptal etti. Cezayir, İslami gruplar ile darbeciler arasında 10 yıl boyunca süren çatışma yaşandı..

Resmi kaynaklara göre, söz konusu dönemde en az 200 bin kişi hayatını kaybederken, o dönemde tutuklananların ve hala cezaevlerinde bulunanların sayısı ise bilinmiyor.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT