1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. CEZAYİR

  4. Cezayir Halkı Sadece Buteflika’dan Değil, Çürümüş Sistemden Kurtulma Peşinde!
Cezayir Halkı Sadece Buteflika’dan Değil, Çürümüş Sistemden Kurtulma Peşinde!

Cezayir Halkı Sadece Buteflika’dan Değil, Çürümüş Sistemden Kurtulma Peşinde!

Genelkurmay Başkanı’nın Buteflika’nın görevden alınmasına yönelik sözleri Cezayirli protestocular arasında ordunun iktidara el koyma planı içinde olduğu kuşkusunu doğurdu!

28 Mart 2019 Perşembe 12:39A+A-

Cezayir’de 82 yaşındaki ve hasta Buteflika’nın 5. Dönemde de cumhurbaşkanlığına aday olmasına karşı sokaklara çıkan protestocular ordudan gelen müdahaleye dikkat kesilmiş durumda. Önceki gün Genelkurmay Başkanı General Ahmed Gaad Salih’in Anayasa’nın 102. Maddesi uyarınca Buteflika’nın görevine son verilmesi gerektiğine ilişkin çağrısı muhalifleri tedirgin etti. On yıllardır Cezayir’i gerçekte yöneten erkin ordu olduğunun bilincindeki göstericiler bu yolla ordunun kamuoyu desteğini de sağlayarak yeniden iktidar üzerindeki gücünü artırmayı planladığından kuşkulular.

Anayasa’nın 102. Maddesi mevcut cumhurbaşkanının hastalık ya da başka bir sebeple görevini yerine getiremediğinin belirginleşmesi durumunda görevden alınmasını ve Meclis başkanının 45 gün süreyle yerine vekalet etmesini, bu süreçte seçimlerin düzenlenmesini öngörüyor.

Önceki gün bu maddeye atıf yapan Genelkurmay Başkanı’nın tavrı ise Buteflika karşıtı gösterileri organize eden kesimleri kaygılandırıyor. Ordunun yeniden yönetimde söz sahibi olmayı amaçladığını düşündürtüyor.

Protestoları organize edenlerden biri olan Yeni Nesil partisinin başkanı Sufyani Djalili ordunun girişimine eylemcilerin de tüm halkın da karşı oluğunu, sadece başkanın değil tüm rejimin gitmesi gerektiğini söylüyor.

HABERE YORUM KAT