1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. "Cemaatle yapılan iş ferdî yapılandan kat kat bereketlidir..."
"Cemaatle yapılan iş ferdî yapılandan kat kat bereketlidir..."

"Cemaatle yapılan iş ferdî yapılandan kat kat bereketlidir..."

Seferber Dergisi, Yedi Hilal Yönetim Kurulu Üyesi Suat Kır ile "Hadis Halkaları" çalışmasının mahiyeti hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.

27 Mart 2024 Çarşamba 17:24A+A-

Suat Kır / Seferber Dergisi

Kutlu halkalara katılmanın bereket ve sevinci

Hadis Halkaları projesini nasıl tanımlarsınız? Hadis halkaları neyi amaçlamaktadır ve kimler tarafından düzenlenmektedir?

Allah Resul’ünün ﷺ bize bırakmış olduğu iki emanete sarıldıkça ancak dosdoğru olunabileceği bilinciyle hadisleri hayatımızın köşe taşı kılmanın derdini taşıyan ve bunu cemaat olma bilinciyle halkalar halinde yapan bir çalışma Hadis Halkaları projesi. Bundan takribi 10 yıl önce başlayan bir çalışmanın her sene tekrar gündem edilmesinin bereketine inandığımız bir çalışma. Bu sene üç aylara hem Efendimizin (ﷺ) muhabbetiyle hem de hadisi şeriflerin üzerimizde oluşturacağı maneviyatla girmek için bulunduğumuz tüm alanlarda hadis halkaları oluşturmaya niyet ettik ve bir yola çıktık.

Cemaatle yapılan işin ferdî yapılandan kat kat bereketli olduğunu bilerek bu sene üç aylar boyunca evlerde, okullarda, mescitlerde, iş yerlerinde bir araya gelip Nebevi düsturlar ile donanacak binlerce hadis halkasının kurulmasını ümit ediyoruz. İstiyoruz ki çocuklar, gençler, büyükler bir araya gelip hadis halkaları kursun, hadislerle yolları aydınlansın. Bu niyetle proaktif çalışma yapan bu milletin adeta mayası konumundaki birçok cemaat, tarikat ve gençlik kuruluşunun yanı sıra birçok yayın organı ile bir araya gelerek bir seferberlik başlattık. Bu proje doğrudan hiçbir yapıya ait değildir, ümmetin ortak organizasyonudur. Çeşitli reklam çalışmaları, afişler, haberler ile Türkiye içinde ve dışında elimizden geldiğince insanları bu seferberliğe dahil etmeye çabalıyoruz. hadishalkalari.org internet sitesi de bu amaçla kuruldu.

Hadis Halkalarının hedef kitlesi kimlerdir? Herkes katılabilir mi?

Ümmetin her bir ferdi bu projenin hedef kitlesi içerisinde yer alır. Hadis halkaları her yaş grubundan oluşturulabilir. Hadislerin şerh edilebilmesi için gruptakilerin yaşlarının yakın olması öncelenebilir. Sitemizde çocuklar, gençler ve yetişkinler için üç farklı kategoride hazırlanmış hadis kitapçıkları mevcuttur. Çocuklar, gençler ve yetişkinler olmak üzere üç farklı seviyede kitapçıklar hazırlanmış, bunlar hadishalkalari.org sitesi üzerinden açık erişim şeklinde ümmetin istifadesine sunulmuştur. Herkes hem katılımcısı hem de hadis halkasının kurucusu olabilir.

Projenin nasıl bir işleyişe sahip olduğunu anlatır mısınız? Oturumların formatından bahsedebilir misiniz?

Öncelikle grubu kurmak isteyen kişi yakın çevresinden başlayarak en az 2 en fazla 7 arkadaşına Hadis Halkaları çalışmasından bahseder. Bu ekibin yakın yaş aralığında olmasına dikkat edilir. Hadis-i şerif okumanın, üzerinde tefekkür etmenin ne kadar elzem olduğu anlatılır ve böylece insanların Hadis Halkasına katılması sağlanır. Bir araya getirilen ekibin koordinasyonu ve haftalık toplantılarda iletişimi sağlamak amacıyla bir mesajlaşma uygulamasında grup kurulur ve gruba katılımcılar eklenir. Kendilerine, haftada bir hadis-i şerif etrafında toplanılacağından ve bu hadis üzerinden tefekkür edip onu anlamaya ve de hayatımıza geçirilmeye çalışılacağından bahsedilir. Bu amelin bir ibadet olduğu hatırlatılır ve Peygamber Efendimize  ﷺ karşı sevgimizin artması için bir vesile olması amaçlanır.

Web sitemizde yaşlara göre sınıflandırılmış hadis-i şerifler bulunuyor. Kurulan ekibin yaş grubuna uygun hadis-i şerifler seçilir ve tüm ilgili katılımcılara iletilir. Ekip üyeleri ile haftanın hangi günü ve saatinde ve de nerede toplanılacağına dair bir istişare yapılır ve sonuca göre uygun ortam sağlanır. Web sitemizden ulaşılacak dosyada 12 hadis-i şerif, anlamları ve açıklaması yer alıyor. Her hafta 2 hadis-i şerif olmak üzere 6 hafta hadis halkaları çalışması devam ettirilir. Hadis halkasının kurulduğu gün imkânlar dâhilinde katılımcılar için çeşitli ikramlar hazırlanabilir. 6 hafta boyunca buluşmaya devam edilir ve böylece 12 hadis-i şerif açıklamasıyla öğrenilmiş olunur.

Projenin, hadis eğitiminin yaygınlaştırılması ve hadislere dair farkındalığın artırılması açısından nasıl katkıları olacağını düşünüyorsunuz?

Gerek geçmiş gerek günümüz gerekse geleceğimiz hususunda karşılaşabileceğimiz meselelerle alakalı en güzel örnekler Peygamberimizin hayatında mevcuttur. Bugün insanlık bir buhranın içinde debelenmektedir. Bunun çıkış yolu ise Hz. Peygamber ()’in güzel örnekliğinde mevcuttur. Her genç bir rol modelle büyür, ahlaklanır. En güzel örnek insan ise kutlu Peygamberimizdir . İnsanın kendisine, ailesine, topluma ve tüm insanlığa faydalı bir bireyin yetişmesinde en güzel kaynaklık Hz. Peygamber’den bize ulaşan güzel sözlerdir.Hadisler aynı zamanda hayatımızı nasıl yaşayacağımız hususunda Kur’an’dan sonra bize kaynaklık etmektedir. Ahlaki, fıkhi, itikadi alanlarda doğruyu arayışımızda hadisler yolumuzu aydınlatmaktadır. Hadisler olmaksızın dinimizi anlama uğraşısı tatbik kılavuzu olmadan bir reçeteyi uygulamaya benzer. Bu sebeple her Müslümanın alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed ()’in hadis-i şeriflerini öğrenmesi ve hayatına tatbik etmesi gerekmektedir.

Hadis Halkalarında, gelecekte nasıl gelişimeler düşünüyorsunuz? Sonraki senelerde de devam edecek mi? Farklı zaman dilimleri veya formatlar halinde de görebilecek miyiz bu çalışmayı?

Hadis Halkalarının fevç fevç yayılmasını umuyor ve temenni ediyoruz. Sonraki senelerde de hem seçilecek hadislerle tematik bağlamda devam etmesini hem de toplumsal tabanda daha fazla yer etmesini Rabbimizden niyaz ediyoruz. Önümüzdeki senelerde özellikle hapishanelerde bulunan Müslümanların bu projeden yararlanabilmeleri için matbu çalışmalar yaparak onların da bu çalışmaya dahil olabilmesini sağlamak adına hazırlıklar yapıyoruz. Bir de hadis halkalarının bir uygulamasını geliştirip uygulama üzerinden sohbetlerin takibinin yapılabilmesini daha etkili ve verimli hale getirecek bir çalışmayı da arzuluyoruz. Hedefimiz binlerce hadis halkası oluşturmakla birlikte Cenab-ı Hakk’ın rızasına, Resul-i Ekrem Hz. Muhammed Mustafa (ﷺ)’in şefaatine ulaşabilmek. O’nun sünnetini hayatımıza nakşetmek niyetiyle hep birlikte bu seferberliğe dahil olalım ve üç aylarda Nebevi solukla hayat bulalım istiyoruz.

Gayret bizden Tevfik Allah Teala’dan.

HABERE YORUM KAT