1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Çekya Komünist Rejimi Temsil Eden Mareşal Heykelini Rusya’ya İade Ediyor
Çekya Komünist Rejimi Temsil Eden Mareşal Heykelini Rusya’ya İade Ediyor

Çekya Komünist Rejimi Temsil Eden Mareşal Heykelini Rusya’ya İade Ediyor

Çek Cumhuriyeti ile Rusya arasında enteresan bir heykel krizi yaşanıyor. Hatta Rusya “uyarılarına” kulak asmadığı için dayanağı ve mercii belirsiz bir biçimde Çek Cumhuriyeti hakkında ceza soruşturması başlattı.

11 Nisan 2020 Cumartesi 17:51A+A-

HAKSÖZ-HABER 

Rusya bütün yaşananlara rağmen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB) hegemonyasının mirasçısı olduğunu ihsas eden hareketler yapmaya devam ediyor. Öyle ki Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yer alan bir heykelin kaderi hakkında bile buyurgan söylemler, dayatmacı tavırlar sergileyebiliyor.

Bizim Kahramanımız, Sizin de Kahramanınız

SSCB’nin varisi Rusya’nın buyurgan söylem ve dayatmalarının bu seferki sebebi, II. Dünya Savaşı sırasında (o zamanki adıyla) Çekoslovakya’nın Nazi işgalinden kurtarılmasını sağlayan Mareşal İvan Konev’in Prag’a dikilmiş olan heykelinin yerinden sökülmüş olmasıydı.

konev.1.png

Rusya, Mareşal Konev’i tartışmasız bir “savaş kahramanı” olarak addediyor ve heykelinin kaldırılmasını “diplomatik bir hakaret” olarak değerlendiriyor. Buna karşı Çekya halkı ve Hükümeti Mareşal Konev’in Prag’da dikili heykelini Sovyet işgalinin, yıllarca halka kan kusturan Komünist rejimin sembolü olarak görüyor. Zaten tam da bu sebepler dolayısıyla Mareşal Konev’in başkent Prag’daki “Sovyet anıt-heykeli” uzun bir zamandır siyasal ve toplumsal tartışmaların merkezini oluşturdu, halk tarafından defalarca saldırıya uğradı, üzerine boya atıldı, grafiti yapıldı ve tahrip edildi. Çekya halkı ve yönetimi, komünist yönetim yıllarını hatırlatan sembolleri hayatın her alanından söküp atmak istiyor.

konev.4.png

Rusya’nın Yetkisi Yok, Dayatması Çok!

The Guardian Gazetesi’nin haberine göre Moskova, Prag’daki Mareşal Konev’in heykelinin 3 Nisan tarihinde Prag Belediyesi tarafından sökülüp kaldırılmasını diplomatik hakaret olarak görüyor. Bu sebeple Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanı’ndan araya girip Konev heykelini Moskova’ya göndermesini talep etti. Şoygu ayrıca heykelin nakliye bedelinin Rusya tarafından üstlenileceğini de sözlerine ekledi.

konev.2.jpg

Ancak Moskova yönetiminin Mareşal Konev heykeli üzerinden Çekya’yı bugün bile baskı altında tutmaya kalkıştığını gösteren en önemli gelişme herhangi bir yetkisi bulunmamasına rağmen yargılamakla tehdit etmesi. Nerede ve nasıl yargılayacağı derin bir muamma olmakla beraber Rusya’nın bir başka ülkeye heykel üzerinden dahi hegemonyasını dayatmaya kalkışması son derece açık.

 

HABERE YORUM KAT