1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Çekirdek enflasyon tahminleri aştı
Çekirdek enflasyon tahminleri aştı

Çekirdek enflasyon tahminleri aştı

Merkez Bankası, Mart ayına ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Raporda arındırılmış aylık çekirdek enflasyonun öngörülenin üstünde kaldığını belirtti. Enflasyondaki yükseliş hizmet, gıda ve temel mallar fiyat artışlarından kaynaklandı.

04 Nisan 2024 Perşembe 18:24A+A-

Tüketici fiyatları Mart ayında yüzde 3,16 oranında yükseldi. Yıllık enflasyon 1,43 puan artarak yüzde 68,50'ye ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayına ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunda enflasyonun yükseliş sebeplerini kalem kalem açıkladı. Mart ayında mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin aylık artış oranlarının devam eden zayıflama eğilimine rağmen Enflasyon Raporu öngörülerinin üzerinde kaldığını belirtildi.

Gıda enflasyonu yüzde 79,41, temel mal enflasyonu yüzde 56,46 hizmet enflasyonu yüzde 98, 48 ve enerji enflasyonu yüzde 37,32 olarak gerçekleşti. Aylık bazda en yüksek fiyat artışı hizmetler grubunda gerçekleşti. Gıda fiyatlarındaki yıllık enflasyon 0,71 puan düşüşle yüzde 70,41'e geriledi.

İşlenmiş gıda enflasyonu 1,45 puan düşüşle yüzde 58,97'ye geriledi. İşlenmiş gıda enflasyonu 1,45 puan düşüşle yüzde 58,97'ye geriledi.

Kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artış işlenmiş gıda enflasyonunu yüzde 5,57'ye yükseltti. Yurt içi üretici fiyatları Mart ayında yüzde 3,29 oranında artarak yüzde 51,47'ye ulaştı.

ENFLASYON YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Rapora göre enflasyondaki yükseliş eğilimi devam ediyor. Gıda ve temel mallar fiyatlarındaki artışlar halkın alım gücünü olumsuz etkiliyor. Öte yandan, Merkez Bankası, para politikasının enflasyonu kontrol altına almaya çalışmaya devam ediyor.

Rapora göre, enflasyonun önümüzdeki dönemde seyri belirsiz. Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almak için para politikası araçlarını kullanmaya devam edeceği ifade ediliyor.

Enflasyonun yükselişinin halkın alım gücünü ve tasarruflarını olumsuz etkilemesi bekleniyor. Uzmanlara göre enflasyondaki yükseliş yatırımların azalmasına ve işsizliğin artmasına neden olabilir. Ekonomik istikrarsızlık ve belirsizlik yaratabilir.

ÇEKİRDEK ENFLASYON NEDİR?

Çekirdek enflasyon, tüketici fiyatları endeksinde bulunan bazı istisnalar hesaba katılmadan hesaplanan enflasyon oranı olarak tanımlanıyor. Gıda ve enerji gibi kontrol dışında kalan ve genelde dışsallık etkisi ile belirsiz bir yapıya sahip olan kalemlerin dışarda bıraktığı gösterge.

 

HABERE YORUM KAT