1. YAZARLAR

  2. Hüseyin Öztürk

  3. Camiler ve CHP
Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Yazarın Tüm Yazıları >

Camiler ve CHP

22 Temmuz 2011 Cuma 00:33A+A-

Türkiye’nin en büyük şehrinden en küçük köyüne kadar, nereye varırsanız varın, mutlaka CHP’ye ait bir mukaddesat düşmanlığına rastlarsınız.

1967 yılında günlük olarak yayınlanan “Yeni İstiklâl Gazetesi”, Türkiye genelinde CHP zulmüne uğramış cami ve mescitlerle ilgili bir araştırma yaptırmış.

Yapılan araştırmalar, birer yazı ile gazetenin yazı işleri müdürlüğüne bildirilmiş. Gazetenin yöneticilerinden Mehmet Şevket Eygi de bu bilgileri yayınlamış ve daha sonra da kitap haline getirmiş.

Önünüze bir Türkiye haritası alın ve gözünüzü kapatarak, parmağınızı istediğiniz yerde durdurun. Bilin ki, orada bir ve birden fazla caminin başına olmadık işler gelmiştir.

Rast gele üç şehir seçtim. Diyarbakır, Tokat ve Bursa. Bu illerden birkaç örneği sunmak isterim.

Diyarbakır Cami ve Mescidleri.

Yeni İstiklâl Gazetesi Müdürlüğüne: 04.01.1967

CHP’nin, zulüm ve gaddarlık devrinde, camilerimize yapılan suikastlardan; Diyarbakır’da satılan cami ve mescidler:

Ayna Minare Camii, Çakal Camii, Hançer Güzel Mescidi, Kamışlı Ziyareti Mescidi, Paşa Camii, Aziziye Camii, Tacettin Camii, Yiğit Ahmet Mescidi, Kozlu Mescidi, Hanzade Mescidi, Göl Camii, Ablak Camii, Kaşık Budak Mescidi, Hacı Osman Mescidi, Behram Paşa Camii, Hasırlı Mescidi, Lülükıy Mescidi, Çerkez Zade Mescidi, Sur Camii.

¥

Tokat Cami ve Mescidleri:

Yeni İstiklal Gazetesi Müdürlüğüne, 04.01.1967

İnönü İstibdadı zamanında Tokat’ta satılan, yıkılan ve kapatılan ibadethanelerimiz:

Pir Havace Mescidi: Yıkılmıştır. Müftü Camii: Satıldı, halk tarafından alındı. Ahmed Efendi Mescidi: Yıkılmıştır. Yaraahmet Camii: Yıkılmış, arsası satılmıştır. Aişe Hatun Mescidi: Yıkılmıştır. Havva Hatun Mescidi: Yıkılmıştır. Cemal Yahya Mescidi: Yıkılmıştır. Ahi Muhiddin Camii: Yıkılmıştır. Deve Görmez Mescidi: Yıkılmıştır. Hacı Mehmed Bey Mescidi: Yıkılmıştır. Abdülfettah Camii: Yıkılmıştır. Toprak Mescidi: Yıkılmıştır. Kâbe Mescidi: Satılmış, halk tarafından alınmıştır. Semerkant Mescidi: Arsası satılmıştır. Ceşnigir Mescidi: Yıkılmıştır. Haydarhan Camii: Yıkılmıştır. Halit Mescidi: Yıkılmıştır. Kundakçılar Camii: Kısmen yıkılmıştır. Karaevli Mescidi: Yıkılmıştır. Güzel Ahçı Mescidi: Yıkılmıştır. Taşçı Mahmud Mescidi: Yıkılmıştır. Geçiciler Camii: Yıkılmıştır. Ankara Mescidi: Yıkılmıştır. Sofular Mescidi: Yıkılmıştır. Hacı İbrahim Mescidi: Yıkılmıştır. Ayazpaşa Camii: Su deposu olarak kullanılmıştır. Cemalettin Mescidi: Yıkılmıştır. Akpınar Camii: Yıkılmıştır. Hacı Hüneyd Mescidi: Yıkılmıştır. Fatıma Hatun Mescidi: Yıkılmıştır. Samyeli Mescidi: Yıkılmıştır. Kabili İbrahim Mescidi: Yıkılmıştır. Arasta Camii: Yıkılmıştır.

¥

Yeni İstiklâl Gazetesi Müdürlüğüne. 04.01.1967

İnönü saltanatı sırasında Bursa’nın bir semtindeki ibadethanelerimizin durumu şöyle:

Şehreküstü Camii: Kapatılmış, ot deposu olarak kullanılmıştır. Reyhan Camii: Kapatılmış, ot deposu olarak kullanılmıştır. Taya Kadın Kefen Süzen Camii: Kapatılmış, ev olarak kiraya verilmiştir. Kamberler Camii: Kapatılmış, bakımsızlıktan harabe haldedir.

Meraklısına not: Daha geniş bilgi için, “Yakın Tarihimizde Cami Kıyımı.” Bedir Yayınevi 0212 519 36 18

YENİ AKİT 

YAZIYA YORUM KAT