1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Büyük Bir Kırılmadır Şehir’i Kapatmak
Büyük Bir Kırılmadır Şehir’i Kapatmak

Büyük Bir Kırılmadır Şehir’i Kapatmak

Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasını ve çoklu baro sistemini yorumlayan Kenan Alpay, AK Parti’nin başarılarla başladığı iktidar sürecinin geldiği durumu değerlendiriyor.

03 Temmuz 2020 Cuma 11:25A+A-

Kenan Alpay'ın yazısı:

Hızla değişen sadece gündemler olsa keşke. Söylemler, duruşlar, ilişkiler hatta ilke ve kurucu değerler bile hızla değişiyor, dönüşüme uğruyor. Makul bir değişim, tekamüle denk gelen bir şekilde söylem ve pratikte yapılacak tadilatlar takdir edilecektir. Ancak ikna edici bir izahı olmayan, faydası tarif edilemeyen, toplumsal kazanım hanesine yazılamayan ve eski dönemlerde olduğu gibi devlet-toplum ilişkisini gerilime sürükleyen hızlı değişimlerin halkta rıza değil bıkkınlık, soğuma, güvensizlik ve öfke duygularını besliyor özellikle. Oysa biz ülke ve toplum olarak tutarsız devlet, yalpalamayı adet edinmiş siyasetçi, umarsız ve liyakatsiz bürokrasi, lakayt medya profilinin üretken bir dinamizme değil kaotik bir dalgalanmaya sebep olduğunu bizzat tecrübe ettik.

AK Parti’nin iktidar sürecinde hangi başarılara imza attığını sıralamak hiç kolay değil. Üstelik bu başarıları arka arkaya dizerken bürokratik oligarşinin bin bir türlü desise ve zorbalıklarını nasıl savuşturduğu da kimseye sır değil. Eğitim ve sağlık reformundan başlayıp ulaşım ve teknolojik atılımlara uzanıp oradan bütün bileşenleriyle askeri vesayetin tahakkümünü sonlandıran başarılı bir sürecin dökümünü yapmak çok zevkli olsa bile hiç de kolay değil. Fakat ne elde edilen devasa başarılar ne savuşturulan büyük belalar yaşanan sorunları konuşup tartışmanın önüne bir mazerete olarak dikilebiliyor.

Acı ama gelinen noktada ciddi bir daralma, içe kapanma hatta aksiyoner olmaktan reaksiyoner olmaya doğru savrulma hali söz konusu. Muhalefete laf yetiştirme, düşmanlara koz vermeme kaygısı ne muhasebeye fırsat veriyor ne de söylem ve eylem düzeyinde atak yapacak bir özgüven inşa edebiliyor.

Büyük Bir Kırılmadır Şehir’i Kapatmak

Adım adım ilerleyerek bahsettiğimiz zaaflara tekabül eden pratik birkaç kriz noktasına temas edelim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Şehir Üniversitesi’nin kapatılma süreci bu hafta resmen tamamlandı. Evet, kuruluşundan arazi tahsisine kadar hemen her aşamasında destek verdiği Şehir Üniversitesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan usulsüzlükten dolandırıcılığa varan bir dizi suçlama yaptıktan sonra hızla ilerledi tasfiye süreci. Tabii ki bütün işlemler mahkeme kararlarıyla, YÖK raporlarıyla, eksik kaldığı yerlerde KHK ile uyumluydu. Doğru düzgün haber değeri bile görmeden kapatıldı Şehir Üniversitesi.

Yazının Devamı >>>