1. YAZARLAR

  2. SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

  3. Büyük ‘6 Şubat Depremi’nden,  sosyo-psikolojik depremlere..
SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

Yazarın Tüm Yazıları >

Büyük ‘6 Şubat Depremi’nden,  sosyo-psikolojik depremlere..

05 Şubat 2024 Pazartesi 17:15A+A-

Birkaç noktaya, kısa kısa..

1)Yarın,  6 Şubat 2023 sabahı, ağır kış şartlarında,  Türkiye’nin Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde meydana gelen ve ülke coğrafyasının 7’de 1’inde, özellikle Maraş,  Adıyaman, Malatya, Anteb, Antakya, Osmaniye , Adana, El’Aziz, Urfa ve Diyarbekir illerinde, 60 bine yakın insanın hayatına mal olan ve 15 milyona yakın, yani ülke nüfusunun 6’da biri kadar insanın da sosyo-ekonomik açıdan devre dışında kaldığı ve bütün ülkeyi sarsan büyük deprem’in 1.Yıldönümü..

Hele de, Maraş, Antakya, Malatya ve Adıyaman il merkezlerini, kezâ, Elbistan, İskenderun ve  Islahiye gibi büyük yerleşim bölgelerini ağır bir yıkıma uğratan bu deprem konusunda  bugünlerde çok konuşulacaktır.

Halk kitleleri arasında azımsanmayacak bir kesim, ‘O faciayı ve kurbanlarını unutmadık’ derken; yine azımsanmayacak bir kesim de , o büyük yıkımı hatırlamaksızın, ‘hayat pahalılığı’ndan şikayet etmekteler.. Evet, hayat pahalılığı var ama, o korkunç yıkımların öldürücü yaraları, 1 yıl içinde nasıl büyük çapta sarılır hale geldi? Bu durum, nice çevrelerce düşünülmüyor bile..

Biz o büyük faciada hayatını kaybedenleri dualarla anıp, geride kalanların acılarını yüreğimizin derinliklerinde her daim hissettiğimizi ifade ederken; iyi ki diyorum, ülkenin yönetiminin başında, yüksek yöneticilik kabiliyetini 1994’de, İstanbul BŞ Belediye Başkanlığı’ndan beri devamlı sergileyen bir Başkan var..

Çünkü, bu ülke, 18 Ağustos-1999’daki Büyük Marmara Depremi’ni de gördü ve  Ankara’dan Adapazarı  ve Gölcük’e bile, en üst yöneticilerin de,  devletin kurtarma ve yardım   güçlerinin de günlerce ulaşamadığını da görenler ve hatırlayanlar, benim, ‘İyi ki, ülke Erdoğan tarzı yönetimin elinde..’ deyişimi daha iyi anlarlar.

Çünkü,   6 Şubat sabahı, bu büyük facianın daha ilk saatlerinden itibaren devlet mekanizması ve ülkenin bütün güçleri seferber edilmişti.

2)Merkez Bankası Başkanı Hâfize Gaye Erkan hanımın başarılı olmasını dilerdim.. Ve topluma da o havayı vermişti, aslında.. Bankacılık, bütçe ve para konularında sadece iyi yetişmiş değil, üstün zekâlı birisi olduğu söyleniyordu.

Ancak, anlaşılıyor ki, o üstün özellikleri, medyaya yansıyan iddiaların doğruluk derecesi ne kadardır, bilmem, ama, bu hanımefendi, TC. Merkez Bankası’nın başındayken, Banka’da hiç bir kanunî sıfatı olmadığı halde babasının, Merkez Bankası’nda idarî konularda fiilen etkili olmaya çalışmasının ortaya çıkardığı tadsızlıklar yaşanmış.. O kadar ki, o ‘baba’nın düzenleme emrine uymayanlara, ‘Biz Amerika’dan herşeyimizi bırakıp memlekete hizmet diye geldik, siz de fedakârlıklarda bulunacaksınız..’ gibi sözler söylediği iddiası, CİMER’e yazılan şikayetlerde bile yer almış..

Hâfize Hanım’ın, devlet bürokrasisindeki resmî yönetim anlayışı ile , ‘devletliğe soyunan bir baba’ arasında sıkışmış duruma düştüğü anlaşılıyor.

Hâfize Hanım’ın kendisinden ümid edilen hizmetlerini yerine getiremeden istifa etmek veya vazifeden alınmak durumuna gelmesi, hem kendisi için, hem de ülke için hayıflanılacak bir durumdur.

3)Büyük sosyal  depremlerden birisi de, İzmir’de bir taksicinin, gece geç vakit, evine dönmek üzere yola çıktığı sırada, -kamera kayıtlarındaki kendi ifadesiyle-, sırf, ‘Gece soğukta beklemesin..’ diye aldığı müşteriyle dertleşerek giderken;  o kişinin varacağı noktaya gelince, şoföre ücret yerine, 2-3 kurşun sıkıp öldürmesi ve kaçarken de,  kamerada kaydedilen, ‘Her insana güvenmeyeceksin..’ şeklindeki lafları söyleyen alçaklığı  karşısında, insan, söyleyecek söz bulamıyor.. Ve, Baqara Sûresi’nin 179’uncu âyetinde bulunan, ‘Kısas’ta sizin için hayat vardır..’ meâlindeki ilâhî hükmü hatırlıyorum.

4) YRP Gn. Başkanı Fatih Erbakan’ın, ‘mahallî seçimlerde, AK Parti adaylarının desteklenmesi konusunda uzlaşamadıkları ve seçimlere kendi adaylarıyla girecekleri’ne dair açıklaması ilginç..

2019’daki mahallî seçimlerde ‘SP’nin kendi  adayını çıkarmasının kimin lehine bir netice verdiği’ görülmüştür. O zaman, -şimdi fâni dünyada olmayan ve Millî Görüş’ün tanınmış isimlerinden- H.D isimli şahsın,  ‘Biz Türkiye’nin en güçlü partisiyiz.. Çünkü, biz olmasaydık, İstanbul’u Tayyib’in elinden kimse alamazdı..’ şeklindeki  gururlu sözleri, o konulara ilgi duyanların kulaklarında hâlâ da yankılanır. Ama, o kişinin ömrünün sonuna doğru o sözlerinden utanç duyduğuna dair pişmanlık sözlerini hatırladım.

Doğrusu, YRP liderinin değil de, Erbakan Hoca’nın oğlunun da, öyle bir basiret bağlanmasına düşmesini istemem..

*

Star

YAZIYA YORUM KAT