1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. “Brezilya’nın Yeni Devlet Başkanı ABD Muhbiri”
“Brezilya’nın Yeni Devlet Başkanı ABD Muhbiri”

“Brezilya’nın Yeni Devlet Başkanı ABD Muhbiri”

Wikileaks, sosyalist liderin yetkilerini devralan yeni Devlet Başkanı Michel Temer'in geçmişte ABD'nin Brezilya'daki diplomatlarının 'özel muhbiri' olduğu iddiasını ortaya attı.

16 Mayıs 2016 Pazartesi 18:40A+A-

Wikileaks'in sızdırdığı notlara göre, geçici Devlet Başkanı Temer, 2006 yılındaki seçimler öncesinde ABD diplomatlarına düzenli olarak bilgi verdi.

Wikileaks'in 'ABD Elçiliğinin Muhbiri' olarak tanımladığı Temer'in ismi ABD'nin Sao Paolo'daki büyükelçiliğinden Washington'a geçilen 11 Ocak ve 21 Haziran 2006 tarihli notlarda geçiyor.

Temer, ABD'li diplomatlara kendi partisi PMDB'nin seçimlerde sosyalist lider Luiz Inacio Da Silva'yı zorlamasıyla ilgili planları konuşuyor.

Ardından planlar beklenmedik bir şekilde PMDB'nin Lula'nın İşçi Partisi ile koalisyon kurmasıyla sonuçlanıyor.

Haziran'da Sao Paolo Başkonsolosu Christopher McMullen'in geçtiği notta Temer'in partisi 'Fırsatçı bir grup bölgesel lider' olarak tanımlanırken, "PMDB'nin bütünlüklü bir ulusal siyasi ajandayı gerçekleştirecek ideolojisi ya da siyasi çerçevesi yok" ifadelerini kullanıyor.

Rousseff, geçen hafta Perşembe günü görevinden geçici olarak azledilirken, başkan yardımcısı olan Temer bu geçici dönemde devlet başkanlığı yapmak üzere görevi devraldı. Rousseff, azil sürecini bir 'darbe' olarak nitelendirdi.

Ancak burada en dikkat çekici olan İşçi Partisi'nin koalisyon ortağı Temer'in azil sürecinde başı çekmesi. Rousseff de Temer'i kendisine 'ihanet etmek'le suçluyor.

Kaynak: AFP

HABERE YORUM KAT