1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Boyun bükmeye göre iyi hal indirimi verilemez!
Boyun bükmeye göre iyi hal indirimi verilemez!

Boyun bükmeye göre iyi hal indirimi verilemez!

Yeni Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yargıda hukuki ve eğitim düzenlemeleri yapılması gerektiğini belirtti. Bozdağ, ‘İyi hal indirimi, boyun bükmeye göre değil suçun failinin gerçek pişmanlığı üzerinden uygulanan bir ceza indirim nedenidir’ dedi.

04 Şubat 2022 Cuma 09:03A+A-

HAKSÖZ HABER

Yeni Adalet Bakanı Bekir Bozdağ iyi hal indirimi nedeniyle mağdur edilen vatandaşlar olduğu yorumlarına dikkat ettiklerini belirten bir açıklamada bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı'nda, "Kravata göre, boyun bükmeye göre indirimler üzerinde durup bu konuda da yeni adım atmak gerektiğine inanıyorum" dedi.

Bozdağ, "İyi hal indirimi, kravattan, elbiseden, bıyıktan, saçtan, sakaldan değil, suçun failinin gerçek pişmanlığı üzerinden uygulanan bir ceza indirim nedenidir. Eğer yasa gerektiriyorsa yasayı değiştirerek, eğitim gerekiyorsa eğitim yaparak bu konunun önüne geçme konusunda kararlı olduğumu ifade etmek isterim. Her işin üzerine gideceğiz. Yargının üzerine ne düşüyorsa onu da sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Bozdağ yaptığı toplantılarda yargının sorunlarını masaya yatırdıklarını ifade etti. Bozdağ, "Özellikle kadına şiddet ve cinsel istismar başta olmak üzere kamuoyunda tepkilere neden olan olaylarda tutuklama verilmesi gerekiyorsa verilmeli" yorumunda bulundu.

Bozdağ ayrıca birçok olayda şüphelilerin önce serbest bırakılıp daha sonra sosyal medya ve kamuoyu baskısı ile tutuklandığını hatırlatarak, "Mahkemelerin şüphelileri bırakıp kamuoyu baskısı ile yeniden tutuklaması yanlış. Adalet mahkemelerde tecelli etsin Twitter'da değil." dedi.

İyi hal indirimi nedeniyle birçok suçlunun cezasının indirildiği biliniyor. Topluma anlamsız, garip ve hukukun olmadığı izlenimini uyandıran kararlar alınıyordu. Yasalara göre normal veya delil ile bulgulara göre değişiklik gösteren olayların iç yüzü tam olarak kamuoyuna yansımadığı için bu kararlar oldukça tepki çekiyor. Kimi zaman yasalar kimi zaman da hakim kararıyla cezaların indirilmesi ve iyi hal indiriminin suiistimal edilmesinin önüne geçilmeye çalışıldığı görülüyor. Yine kamuoyunu rahatsız eden mahkeme kararları medya üzerinden yayınlandığında hukuka duyulan güven derinden sarsılıyordu.

Değişik sebeplerle cezaları indirilen veya serbest kaldıktan sonra da benzer suçları işleyen birçok kriminalize olmuş kişilerin toplum içerisinde rahatça gezdiği biliniyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ geçtiğimiz gün yaptığı bu konuşmasıyla sorunu gördüklerini ve düzeltmeye çalıştıklarını ifade etmiş oldu.

 

HABERE YORUM KAT