1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Bosna’da Tartışmalı Referandum
Bosna’da Tartışmalı Referandum

Bosna’da Tartışmalı Referandum

Bosna'da yapılacak Sırp Devletinin kuruluş gününün "Devlet Günü" ilan edilmesi referandumu bölgede etnik gerginlik tedirginliği oluşturdu.

25 Eylül 2016 Pazar 13:48A+A-

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti ülkede gerilimi tırmandırma arayışında devam ediyor.

2008’den bu yana ayrılıkçı söylemlere başvuran Sırp yönetimi, pazar günü tartışmalı bir referanduma gidiyor. 9 Ocak'ın "Devlet Günü" ilan edilmesi için yapılacak referandum ülkeyi savaştan 20 yıl sonra yeniden etnik gerginlikle karşı karşıya getirdi.

Anayasa Mahkemesinin, "Republika Srpska" gününü anma programlarının anayasaya uygun olmadığı kararını vermesinden sonra, Sırp entitesinin popülist Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, meseleyi referanduma götürme kararı aldı.

Referandum, ülkenin Sırp çoğunluğun bulunduğu kısmında yapılacak. Boşnak liderler, referandumun, ayrılma konusunda yapılacak muhtemel bir referandumun ön adımı olduğu konusunda endişeli.

Dodik popülist konuşmalarında çok kereler ayrılık tehditleri savurmuştu. Dodik'in tehditleri yakın müttefiki olan Rusya'nın bölgede ve bütün Avrupa'da çok daha etkin bir dış politika izlediği bir zamana denk geliyor.

Moskova'nın, tıpkı Gruevski hükumetiyle yaşanan kriz üzerinden Makedonya'ya müdahale etmeye çalışmasında olduğu gibi, Avrupa'yla nüfuz üzerinden yürüttüğü soğuk savaşında yakın ilişki içinde olduğu Sırpların bu söylemlerinden yararlanmaya çalışması ihtimali çok uzak görünmüyor.

9 OCAK'IN ÖNEMİ

9 Ocak 1992 tarihinde Sırp Cumhuriyeti'nin kurulmasına ilişkin bildiri kabul edilmişti. 9 Ocak bu nedenle söz konusu entite içerisinde "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanıyor.

HABERE YORUM KAT