1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. BM'den Nihayet Karar Çıktı
BM'den Nihayet Karar Çıktı

BM'den Nihayet Karar Çıktı

Türkiye'nin talebi üzerine acil olarak toplanan BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere müdahalesini net şekilde kınadı.

01 Haziran 2010 Salı 13:53A+A-

Türkiye'nin kabul edilmesi için büyük çaba gösterdiği başkanlık bildirisi, New York'ta gece yarısından sonra Konsey dönem başkanlığının Lübnan'dan Meksika'ya geçmesi nedeniyle Meksika'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Claude Heller tarafından Konsey salonunda okundu.

Konsey'de yarım gün süren danışma ve toplantıların ardından kabul edilen ve güçlü bir dilde yazılan başkanlık bildirisinde, İsrail'den, gemide saldırı sırasında ölenlerin ve yaralıların ülkeleri tarafından geri alınmasına izin vermesi, gemilerin insani yardımlarını Gazze'ye ulaştırmalarını sağlaması da istendi.

İsrail tarafından tutulan gemilerin ve sivillerin derhal bırakılması talep edilen bildiride, BM Genel Sekreterinin konuyla ilgili olarak tam bir soruşturma yapılması gereğine yönelik açıklamasına atıfta bulunuldu. Konsey bildirisinde, "acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf soruşturma" yapılması çağrısında da bulunuldu.

Bildiride, Gazze'deki durumun südürülebilir olmadığı da vurgulanarak, Konsey'in 1850 ve 1860 sayılı kararlarının tam olarak uygulanmasının önemini işaret edildi. Bu kapsamda Konsey, Gazze'deki insani durumdan duyduğu ciddi endişeyi dile getirirken, Gazze'ye devamlı ve düzenli şekilde malların ve insanların girmesi, ayrıca insani yardımın da engelle karşılaşmadan Gazze'ye girişinin ve orada dağıtılmasının gereğini vurguladı.

Bildiride, İsrail-Filistin ihtilafının tek yaşayabilir çözümünün iki taraf arasında müzakereler sonucunda varılmış bir anlaşma olduğu da belirtilirken, sadece iki devletli çözümün bölgeye barış getirebileceği ifade edildi.

Konsey iki taraf arasında başlayan dolaylı müzakerelere de destek vererek, gemilere yapılan müdahale sonucundaki gelişmelerin, bu müzakerelerin devam ettiği bir sırada olmasından endişe duyduğunu belirtti. Bildiride taraflar itidal içinde davranmaya davet edilerek, tek taraflı, kışkırtıcı hareketlerden kaçınılması gereğinin altı çizildi.

-BAKAN DAVUTOĞLU WASHİNGTON'DAN MÜZAKERELERİ YÜRÜTTÜ- 

Bu arada diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, New York'taki temaslarının ardından Washington'a geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'da kaldığı otelden BM'de kapalı kapılar ardında devam eden görüşmeleri, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'la sürekli telefonda görüşerek yürüttü ve bu şekilde başkanlık bildirisine son hali verildi.

Diplomatik kaynaklar, ABD'de "Anma Günü" nedeniyle tatil ve Konsey'in kapalı olmasına rağmen, Türkiye'nin acil olarak toplantıya çağırdığı Konsey'in, Orta Doğu gibi son derece hassas ve zorlu bir konuda, olayın üzerinden 24 saat geçmeden bir bildiri üzerinde uzlaşma sağlamayı başardığını belirtiler. Bu başkanlık bildirisinin, İsrail konusunda BM Güvenlik Konseyinde kabul edilen en sert açıklama olduğunu vurgulayan kaynaklar, olayın ardından bu denli kuvvetli bir açıklama yapılmasının çok önemli olduğunu belirttiler.

Kaynakların verdiği bilgiye göre, BM Güvenlik Konseyinin üyelerinin Türkiye'nin kabul edeceği bir bildiriyi kendilerinin de kabul edeceklerini açıklamalarının ardından kapalı kapılar ardındaki müzakereler, daha çok ABD ve Türkiye arasında devam etti.

Bu arada toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Meksika Büyükelçisi Claude Heller, metinde İsrail'in askeri operasyonunun ve güç kullanımının net bir şekilde kınandığını söyledi.

Heller'in, tarafsız soruşturma açılması kapsamında da BM ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un sorumluluğu olduğunu söylemesi dikkati çekti.

Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur da karardan memnuniyet duyduğunu belirterek, "kardeş Türkiye"ye tüm çabalarından dolayı teşekkür etti.

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT