1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. BM Önünde İsrail Protestosu
BM Önünde İsrail Protestosu

BM Önünde İsrail Protestosu

Batı Şeria’da bir grup gösterici, İsrail hapishanesinde 69 gündür açlık grevi yapan Filistinli Kayid konusunda ihmalkar davrandığı gerekçesiyle Ramallah’daki BM binası önünde protesto gösterisi düzenledi.

22 Ağustos 2016 Pazartesi 14:35A+A-

Batı Şeria'da bir grup gösterici, Ramallah kentindeki Birleşmiş Milletler binası önünde, İsrail hapishanesinde 69 gündür açlık grevi yapan Filistinli Kayid konusunda ihmalkar davrandığı gerekçesiyle BM'yi protesto etti.

Ramallah'ta BM binası önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup çalışanların girişini engelledi. Kayid'in serbest bırakılması için uluslararası toplumunu harekete geçmeye çağıran grup, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular meselesine yönelik BM'nin ihmalkar tutumunu protesto eden sloganları attı.

Göstericiler BM'den, İsrail'in Kayid'i serbest bırakması için kendisine baskı uygulaması, keyfi ile idari tutuklamayı sonlandırması ve işlediği suçlarından dolayı sorumlu tutulması amacıyla daha hızlı ve kararlı hareket etmesini istedi. Kayid'in kız kardeşi Nazik Kayid, “Kardeşim, idari tutukluluğa karşı 69 gündür açlık grevinde ve serbest bırakılması için hiçbir aktif uluslararası hareketlenmeyi görmedik." ifadelerini kullandı. Nazik, "İnsan hakları ile özgürlükleri korumakla görevli uluslararası kuruluşlar nerede" diye sordu.

BM BİNA GİRİŞİNİ ENGELLEDİ

Protesto eylemi sırasında göstericilerin basın kuruluşlarına dağıttığı açıklamada, 69 gündür açlık grevinde olan “esire" destek için ciddi adımlar atması konusunda ihmalkar davranmasına protesto olarak BM'nin Ramallah'taki binasında girişlerin engellendiği belirtildi.

Açıklamada, BM'nin Kayid gibi açlık grevinde olan onlarca Filistinli “esire" yönelik ihmalinin BM sözleşmesinin açık ihlali olduğu ifade edildi. İsrail makamları, haziran ayında 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren sol eğilimli Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de 15 Haziran'da kararı protesto için açlık grevine başlamıştı. Kayid'e destek vermek için İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler 17 Temmuz'da açlık grevine girmişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

 

HABERE YORUM KAT