1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. BM: Mavi Marmara Raporu Tamanlandı
BM: Mavi Marmara Raporu Tamanlandı

BM: Mavi Marmara Raporu Tamanlandı

Birleşmiş Milletler uzmanları, İsrail'in, Gazze Şeridi'ne yardım götüren konvoya düzenlediği kanlı baskında uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladı.

23 Eylül 2010 Perşembe 06:41A+A-

BM İnsan Hakları Konseyi'nin bilirkişi heyeti, İsrail'in Mavi Marmara'ya yaptığı operasyonun, "orantısız" ve "kabul edilemez gaddarlık düzeyinde" olduğunu bildirdi. Heyet, basın ve sonrasındaki gelişmelerde "uluslararası insan hakları yasası"nın da İsrail tarafından ihlal edildiğine dikkat çekti.

Gazze'ye yardım götüren kardeşlerimizden 9'unu katleden İsrail'e ilk uluslararası darbe BM İnsan Hakları Konseyi'nden geldi. Merkezi Cenevre'de bulunan örgüt, kanlı baskın sonrası veri toplama komisyonu kurmuştu. Türkiye ve İsrail'de temaslarda bulunan heyetin hazırlayacağı rapor gerçeklerin ortaya çıkarılması açısından büyük önem taşıyordu. Amerikan AP ajansı, BM raporunun içeriğine ilişkin ilk bilgileri kamuoyuna duyurdu. Raporda beklenildiği üzere İsrail'in operasyonu uluslararası hukukun açıkça ihlali olarak değerlendirildi. İsrail'in kullandığı gücün orantısız ve gaddarlık seviyesinde olduğuna dikkat çekildi. BM uzmanları İsrail'in, insanî krizin yaşandığı bir dönemde Filistin toprağına deniz ablukası uygulamasının da "yasa dışı" olduğunu bildirdi.

Tel Aviv yönetimi rapora hemen tepki gösterdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada BM uzmanlarının raporu, "önyargılı, siyasî ve radikal yaklaşımlar" içermekle suçlandı. Kanlı baskınla ilgili asıl değerlendirmeyi yapacak olan BM Paneli çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye panele ilk raporunu sundu. Panel heyeti de BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon'a ara raporunu geçtiğimiz hafta verdi; ancak içerik henüz açıklanmadı. İsrail ise BM Paneli'ne henüz ulusal araştırmasının neticelerine dair raporu vermiş değil.

HABERE YORUM KAT