1. YAZARLAR

  2. SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

  3. Bizi uyandırması gereken utanç verici bir ‘firavun zaferi’..
SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

Yazarın Tüm Yazıları >

Bizi uyandırması gereken utanç verici bir ‘firavun zaferi’..

01 Kasım 2023 Çarşamba 12:12A+A-

1957-58’lerde Cezayir’de Müslüman halk, 130 yıllık Fransız emperyalizmine karşı karşı ‘qıyâm’ ettiklerinde, hemen her gün, binlerce kurban veriyorlardı. İlk gençlik yıllarımızda o büyük ‘qıyâm’ı bize duyuracak radyo, gazete ve dergi de yoktu..

O büyük mücadeleyle ilgili haberleri,  yaz tatilinde  sırasında, (rahmetli) babamın yanında Samsun’daki tuğla ocağında çalışırken, ‘Hilâl’ isimli aylık bir dergide görmüştüm, ilk olarak..  Ama, onbinlerce sivil müslümanın sömürgeci Fransa’nın askerî güçlerince nasıl katledildiğinin feryadını dünya duymuyordu.. Türkiye bile, o zaman Fransa’nın lehine oy kullanıyordu, Birleşmiş Milletler’deki oylamalarda.. Müslüman halkın o destansı  ‘qıyâm’ı sırasında; 1 günde 4500 sivilin bile katledildiğini ve 7 yıl içinde ise, 1 milyondan fazla kurban verildiğini çok sonraları öğrenecektik..

*

Haziran- 1967’de, İsrail rejimi, Mısır, Suriye ve Ürdün kuvvetlerine, bir yıldırım savaşıyla korkunç bir darbe vurup,  bu üç ülkenin ordularını safdışı ve topraklarını işgal ettiğinde de bizdeki  matbuatta, Müslüman halkların mârûz kaldığı büyük felâket için yürek yangısıyla yazan kalem erbabı, bir elin parmakları kadardı..

O günlerde  Amerikan emperyalizmi, kuzey ve güney diye ikiye bölünen Vietnam’da sadece askerî hedefleri değil, komunist Kuzey Vietnam’ın şehirlerini ve sivil halk kitlelerini de bombardımanlar altında eziyordu. 

*

Ve, Ekim-1973’de Ramazan ayında, (Yom Kippur Savaşı’nda ) bu kez de Enver Sedat Mısır’ı, İsrail’i beklenmedik bir anda ağır bir yenilgiye uğrattığında, emperyalist dünya şaşkın, bizdeki medya organları ise, büyük çapta yine suskunluğu tercih ediyordu.. Amerikan Başkanı Nixon  ise, Enver Sedat’a, ‘İsrail’in atom bombası kullanacağını’ bildirerek; geçmiş yenilgilerin hıncını da almak isteyen Mısır Ordusu’nu ‘ateş-kes’e mecbur ederek durdurabilmişti..

*

 

Evet, bütün bu büyük savaşları uzaktan da olsa takib etmek imkânı buldu, bizim neslimiz.. Hitler Almanyası’nın sivil Yahudi kitlelerini, Fransa’nın Cezayir’de, Amerika’nın Vietnam’da, Sırbistan’ın Bosna’da sivil halk kitlelerini yüzbinler halinde katletmesindeki ve geride sadece utanç bırakan barbarlıklar..

Ama, şimdi, İsrail denilen haydutlar/ barbarlar çetesi de, üstelik, tarih boyunca  kendilerine hep zulmedenlerden öğrendikleri zulümleri, kendilerine hep kol-kanat germiş Müslümanlara tatbik etmek ve ucuz zafer ve kahramanlıklar elde etmek peşinde.. Kaldı ki, karşısında savaşacağı bir düzenli ordu yokken, 75 yıldır işgal ve esareti altında tuttuğu Filistin halkının en mücadeleci unsurlarından olan HAMAS direnişçilerinden 7 Ekim günü yediği ağır darbeyi bahane ederek; 2,5 milyonluk Gazze’yi yok etmeye çalışıyor.. Geride Müslüman halktan yarısı çocuk ve kadınlar olmak üzere, 9 bine yakın insanı katlederek..  Gazze’yi 25 gündür yerle bir eden ağır bombardımanlar altında can verenlerin hesabı ise daha bir ayrı..  Gözü kör, kulağı mazlum feryadlarına sağır, kalbi mühürlü Amerikan Başkanı Biden ise,  hâlâ,  ‘Ben Filistinlilerin verdiği rakamların doğruluğuna inanmıyorum ‘ diyebilliyor.

İsrail rejimi, karşısında bir düşman ordusu olmadığı halde, ordusuyla ve ‘savaş yaptığı’ iddiasıyla sergilediği modern barbarlık sonunda; aklınca ‘büyük zafer’ elde edeceğini sanıyor.  Ama, utanç verici bir zafer!.

Üstelik de sivil yerleşim birimlerini, hastâneleri, câmileri, kiliseleri ve sonunda da dün akşam üzerinde Cibâliye Kampı’nı bombardıman edişinde 100’den fazla sivil insanı katletmesi örneğinde oldu üzre, insanlıktan nasibi olan herkesi utandıracak olan verici zafer..

 ‘Zulüm yoluyla bir zafer kazanmaktansa; mazlum olarak yenilmeyi tercih ederim’ diyen bir (merhum) Aliya İzzet Begoviç idrak ve irfanını, bütün bu zulümleri alkışlayan ve mazlum kanlarından beslenen modern dünyanın çağdaş firavunlarından mı bekliyeceğiz?

Müslüman halkları uyandırması gereken bir felâketli durum..

*

Star

YAZIYA YORUM KAT

1 Yorum