Bir Bardak Tuzlu Su

Bir Bardak Tuzlu Su

İsrail hapishanelerinde 150 Filistinli idari tutuklu 21 gündür açlık grevinde. Filistinli aktivistler, sadece tuz ve su kullanarak açlık grevi yapan idari tutukluların sorunlarına dikkat çekmek için Gazze’de yoldan geçenlere tuzlu su dağıttı.

14 Mayıs 2014 Çarşamba 15:27A+A-

Aktivistler, içine tuz katılmış suyu içen herkesin kısa bir süre de olsa Filistinli idari tutukluların yaşadığı zorlukları hissedebildiğini ifade ediyor.

Filistinli genç kız Nur, aktivistlerin verdiği tuzlu sudan bir yudum aldıktan sonra gözlerini şiddetle kapattı ve suyu içmekten vargeçti. Üniversite öğrencisi Nur bir kez bile içemediği tuzlu suyu Filistinli tutukluların her gün içtiğini ve onların yaşadığı trajediyi biraz olsun anladığını dile getirdi.

Filistinlilerin mahkumlara gerekli desteği vermediğini düşünen Nur, tüm sorunların ortadan kaldırılması için üçüncü intifadanın başlaması gerektiğine inanıyor.

'Filistin halkının desteğine muhtaçlar'

Serbest bırakıldıktan sonra Gazze’ye gönderilen eski tutuklu Mahmud Merdavi Al Jazeera’ye mahkumların Filistin halkının desteğine muhtaç olduğunu ve bu tür faaliyetlerin devam etmesi  gerektiğini dile getirdi.

Mahmud Merdavi, tutukluların ileri yaşlarda olduğunu ve daha önce de açlık grevleri yaptığını vurgulayarak vücutlarının artık bu tür eylemleri kaldıramayacağını söyledi. Merdavi, İsrail yönetiminin baskıcı uygulamalarından dolayı tutukluların açlık grevine gitmek zorunda kaldığını vurguladı.

Bütün Filistinlilerin bir gün idari tutuklu durumuna düşebileceğinin bilincinde olduğunu söyleyen Merdavi, herkesin eylem yapan mahkumlara destek vererek hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

'İsrail, Filistinin ileri gelenlerini tasfiye etmeye çalışıyor'

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdo Al Jazeera’ye, bu tür faaliyetlerin İsrail’in Filistinlilere uyguladığı en ağır insan hakları ihlallerinden birine dikkat çektiğini söyledi.

Rami Abdo, Filistin’de işgalin başlangıcından bu yana yaklaşık 900 bin kişinin idari tutuklu olarak gözaltında tutulduğunu bildirerek, idari gözaltılarının hiçbir suçlama yöneltilmeden yapıldığını vurguladı. Son on yıl içerisinde idari tutuklu olarak gözaltına alınan kişi sayısı 20 binden fazla.

 

Abdo idari tutuklamaların hedefinin Filistin halkının ileri gelenlerini tasfiye etmek olduğunu da dile getirdi.

Filistin yönetiminin idari tutuklular konusunda gereken adımları atmadığı kanısında olan Abdo, insan hakları kuruluşlarının ise olanları belgelemekten öte bir şey yapmadığını ifade etti.

Rami Abdo bu tür faliyetlerin artması durumunda tutukluların mesajının tüm dünyaya ulaştırılabileceği kanısında.

Tutukluların desteklenmesinin insani bir görev olduğunu vurgulayan Abdo tüm Filistinli grupları bu konuya daha çok eğilmeye çağırdı.

İsrail hapishanelerindeki 150’den fazla Filistinli idari tutuklu 21 gündür açlık grevi yapıyor. Tutukluların çoğunluğu ileri yaşta ve hasta.

İdari tutuklama nedir?

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak 'idari tutuklama' adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Askeri hakimin, tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde tutukluluk süresi 5 seneye kadar uzayabiliyor.

İdari tutuklular neyle suçlandıklarını bilmiyor. 

Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT