1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Binali Yıldırım Son Gelişmeleri Değerlendirdi
Binali Yıldırım Son Gelişmeleri Değerlendirdi

Binali Yıldırım Son Gelişmeleri Değerlendirdi

Başbakan Binali Yıldırım, TRT Haber'de katıldığı program'da İsrail, Rusya, Mısır ve Suriye üzerine değerlendirmelerde bulundu.

28 Haziran 2016 Salı 03:48A+A-

Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Putin'in telefonda görüşeceğini duyuran Başbakan Binali Yıldırım, İsrail ile Türkiye ilişkilerine yönelik de, "anlaşmaların onaylanması beklenmeden büyükelçiler atanabilir" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, TRT Haber'de soruları yanıtladı. Başbakan Yıldırım, Türkiye - Rusya ilişkilerine ilişkin, "Çarşamba veya Perşembe günü sayın Putin ile sayın Cumhurbaşkanımız arasında telefon görüşmesi gerçekleşecek. Olay keşke olmasaydı diyoruz. Üzüntümüzü belirttik. Krizin sona ermesi için süreç fiilen başladı. Bunu ekonomik alandaki ilişkiler takip edecek. 6 aylık süre içerisinde yaşananlar yaşanmamış gibi kabul edip yolumuza devam edeceğiz" dedi.

BÜYÜKELÇİLER HER AN ATANABİLİR

Türkiye-İsrail anlaşmasına da değinen Yıldırım, "anlaşmaların onaylanması beklenmeden büyükelçiler atanabilir" ifadesini kullandı.

TÜRK MİLLETİ VE RUS HALKI KRİZİ BENİMSEMEDİ

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesi yönünde atılan adımlarla ilgili, "Arzu etmediğimiz bu olayı yaşadık ama şunu gördük ki Türk milleti ve Rus halkı bu krizi çok benimsemedi. Biz de sorumluluk taşıyan yöneticiler olarak milletlerimizin, halklarımızın bizden beklentisine karşı kalamazdık, duygusallık içerisinde olamazdık." dedi.

Yıldırım, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"İsrail ile ilişkilerde gelinen noktanın" sorulduğu Yıldırım, İsrail ile gelinin noktanın, "ilişkileri normale döndürme mutabakatı" olduğunu söyledi.

İsrail ile ilişkilerin 31 Mayıs 2010'da insani amaçlı yardım yapacak 35 değişik ülkeden insanları taşıyan Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu 10 vatandaşın şehit olmasıyla bozulduğunu hatırlatan Yıldırım, şehit olanlara Allah'tan rahmet diledi.

Sonrasında, İsrail Başbakanının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan resmen özür dilediğini anımsatan Yıldırım, bu kapsamda görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Filistin, Gazze, Batı Şeria bölgelerindeki ambargolar, tecridin ortadan kalkması, zor şartlarda yaşam mücadelesi veren insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunun epey zaman aldığını belirten Yıldırım, diğer bir madde olan tazminat konusunda ise anlaşmaya varıldığını ifade etti.

Bu noktaya gelinmesinin önündeki en önemli engelin Filistin'e uygulanan ambargo ve tecrit olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu görüşmeler de nihayet bir mutabakatla sona erdi. Gazze bölgesinde özellikle altyapı elektrik gibi temel ihtiyaçlar giderilecek. Ayrıca hastane yapıldı, onun tamamlanıp açılması sağlanacak. Eğitimle okullarla ilgili Türkiye'nin öncülüğünde gerekli çalışmalar tamamlanacak. Ayrıca, Cenin bölgesinde, Batı Şeria Erez Sanayi bölgesinde bir organize sanayi bölgesi kurulması, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından devam eden projedir, ona hız verilecek. Kısacası Filistin'de, Gazze'de, Batı Şeria'da kısıtlı şartlar ve ambargo altında yaşayan Filistinlilerin tekrar hayata dönmesini, normalleşmesini bu mutabakatla büyük ölçüde sağlamış oluyoruz."

- "GAYET GÜZEL ŞEYLER OLUYOR"

Başbakan Yıldırım, ilk aşamada, cuma günü 10 bin ton insani yardım taşıyan bir geminin Mersin'den yola çıkacağını, bu malzemelerin, Gazze'deki, Filistin'deki insanlara dağıtılacağını söyledi.

Filistin'e gidecek geminin Mavi Marmara'dan 4-5 kat daha büyük olduğunu belirten Yıldırım, "İnşallah oradaki insanların derdine bir nebze deva olursak, geçmişte yaşanan üzüntüleri biraz hafifletmiş oluruz" diye konuştu.

"Rusya ile İsrail ile olan ilişkiler normale dönüyor. Neler oluyor?" sorusu üzerine Yıldırım, "Anormal bir durum mu var? Gayet güzel şeyler oluyor. Ne dedik? Dostluklarımızı artıracağız, düşmanlıklarımızı azaltacağız." dedi.

Türkiye'nin bulunduğu bölgeyi huzura, barışa, kardeşliğe dönüştürecek ciddi adımlar attıklarını ifade eden Yıldırım, bundan sonra da bu adımları daha da fazlalaştıracaklarını dile getirdi.

- "ÖZELLİKLE SURİYE KANAYAN BİR YARA"

Suriye ve Irak'ta yaşananları anımsatan Yıldırım, özellikle Suriye'nin kanayan bir yara olduğunu, 500 binden fazla masum insanın anlamsız bir savaş yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi.

"Öldürenler de aynı millet, ölenler de aynı millet. Bir akıl tutulması bu" diyen Yıldırım, bu savaşın sona ermesi, daha fazla acının, tahribatın yaşanmaması gerektiğinin altını çizdi.

Uluslararası toplumun, Suriyelilerin beklentilerini karşılayacak bir gelecek hazırlaması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin de bu koalisyonun içinde olduğunu, bir an önce Suriye'de anlamsız, çirkin savaşın sona ermesini, yeni bir anlayışla bütün Suriyelileri kucaklayan, yeni bir yönetimin iş başına gelmesini şiddetle arzu ettiklerini kaydetti.

Yıldırım, Irak'ta da benzer bir durumun olduğunu, farklı mezhep anlayışının körüklendiğine, bunun ayrışma ve kavga meselesi haline dönüştürülmeye çalışıldığına dikkati çekerek, bunu çok tehlikeli bulduklarını ve muhataplarını uyardıklarını ifade etti.

- "MEZHEP SAVAŞI ÇOK BÜYÜK BİR TEHLİKE"

Mezhep savaşlarından geçmişte Avrupa'nın neler çektiğini herkesin bildiğini, milyonlarca insanın anlamsız bir kavga uğruna yok olup gittiğini hatırlatan Yıldırım, bunun çok büyük bir risk, tehlike olduğunu, asla hayat bulmaması gerektiğini vurguladı.

Ciddi bir gayret içinde olduklarını, İran ile bölgedeki mezhep ileri gelenleriyle görüşmeler yaptıklarını anlatan Yıldırım, Irak'ın toprak bütünlüğüyle farklı renklerin bir arada yaşadığı bir komşu olarak devam etmesini istediklerini söyledi.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"Hem Suriye hem Irak bizim sınır güvenliğimiz açısından da çok önemli. Biz, terörle bir mücadele sürdürüyoruz. Bu mücadelenin uzun vadede başarı şansı, güneydeki sınırlarımızın tamamen güvenlik altına alınmasına bağlı. O da neye bağlı? Oradaki otorite boşluklarının ortadan kalkması, istikrarın bölgede sağlanmasına bağlı. Böyle olunca ancak Türkiye güneyden gelecek risklere karşı daha güvenli hale gelecektir."

- "HAVA SAHAMIZ İRADEMİZ DIŞINDA ASLA İHLAL EDİLMEMELİ"

Rus uçağı olduğu anlaşılan bir uçağın, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürüldüğünü hatırlatan Yıldırım, "Bu olay üzerine Rusya ile aramızdaki ilişkiler limonileşti, daha sonra gerildi. Çok üst düzey bir krize tırmandı kısa sürede. Tabi bu bizim arzu etmediğimiz bir şeydi." dedi.

Türkiye'nin, hükümranlık haklarını şartlar ne olursa olsun muhafaza edeceğini belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim hava sahamız, bizim irademiz dışında asla ve asla ihlal edilmemelidir. Bu, bizim hükümranlık hakkımızın ihlali anlamına gelir. Arzu etmediğimiz bu olayı yaşadık ama şunu gördük ki Türk milleti ve Rus halkı bu krizi çok benimsemedi. Her ne kadar tepede kriz hakimse de tabanda bir an önce bu anlamsız krizin sona erdirilmesi için ciddi bir beklenti oluştu. Biz de sorumluluk taşıyan yöneticiler olarak milletlerimizin, halklarımızın bizden beklentisine karşı kalamazdık, duygusallık içerisinde olamazdık. Bu görüşmeler belirli düzeylerde, doğrudan değil ama dolaylı olarak yapıldı ve bu noktaya geldik. Geldiğimiz nokta nedir? Geldiğimiz nokta çok açık ve net; bir, bu olay oldu ama keşke olmasaydı diyoruz. Bu olaydan dolayı hayatını kaybeden pilotlara üzüntümüzü belirttik. Bu pilotun bir tanesinin öldürülmesiyle ilgili bir sorumlusu gibi iddia edilen kişi hakkında soruşturma başlattık."

- "İŞ TATLIYA BAĞLANDI"

Yıldırım, ölen pilotun ailesiyle acıların paylaşıldığını, gerekli maddi, manevi her türlü desteğin yapılacağının ifade edildiğini aktardı.

Rusya Federasyonu'nun, olayın oluşundan itibaren, pilotun cenazesinin alınması, onların dini geleneklerine göre törenin yapılması konusunda Türk Hükümetinin gösterdiği iş birliğini takdir ettiğini kaydeden Yıldırım, "Bu şekilde iş tatlıya bağlandı" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesi yönünde atılan adımlarla ilgili, "Zannediyorum bugün, yarın belki çarşamba belki perşembe Sayın Putin ile Sayın Cumhurbaşkanımız arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşecek." ifadesini kullandı.

Fiilen normalleşme sürecinin başladığını, bu durumun tek taraflı bir irade olmadığını dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin ortaya koyduğu yapıcı tutuma aynı şekilde Rusya Federasyonu'ndan karşılık verildiğini ve bir noktada buluşulduğunu söyledi.

Yıldırım, bundan sonra bu kriz halinin sona erdirilmesi, ilişkilerin normale döndürülmesi sürecinin başladığını aktardı.

Bunu ekonomik alandaki ilişkilerin takip edeceğini ifade eden Yıldırım, karşılıklı turizm faaliyetlerinin, yatırımların önceki şekilde devam edeceğini vurguladı. Yıldırım, kasımdan bugüne geçen altı aylık sürede yaşananların yaşanmamış gibi kabul edileceğini ve yola devam edileceğini belirtti.

- ''HEPSİ BUNLARIN KONUŞULDU, GÖRÜŞÜLDÜ''

"Hamas konusu bu mutakabatın neresinde ve bu konuda gerilimli bir süreç yaşandı mı" sorusu üzerine Yıldırım, şu yanıtı verdi:

"Vatandaşlarımızın şunu bilmesi lazım, Filistin'de iki tane fraksiyon var. Bir tanesi Hamas birisi El-Fetih. Aslında Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük gayretleriyle bu iki grup ortak Filistin davasında birlikte hareket etmeye başladı. Daha önce bunlar hiç yan yana gelmiyordu, konuşmuyordu. Şu an her ne kadar ortak hükümet konusunda hala pürüzleri olsa bile temel konularda birlikte hareket ediyor. Dolayısıyla bu mutabakatın hem El-Fetih tarafı hem de Hamas tarafının tam bir rızası var. Öyle olmasa biz bunu zaten yapmayız. Sayın Abbas ile Sayın Cumhurbaşkanımız görüştü anlaşma sürecinde. Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal geldi, ziyaretlerde bulundu. Dolayısıyla onlar için bilinmeyen bir şey, sürpriz yok. Hepsi bunların konuşuldu, görüşüldü."

Filistin davasının artık herkesin davası olduğunun altını çizen Yıldırım, 1848'den beri kanayan yara olduğunu söyledi.

Yıldırım, "Filistin'de bu kadar bedel ödedikten sonra dünyadan tecrit edilmeleri, adeta yalnızlığa, yoksunluğa mahkum edilmeleri bizim değerlerimize asla uyan bir şey değil. Onun için bu mutabakat çok uzun sürdü. Yoksa bizim meselemiz İsraille özür meselesiydi ve vatandaşlarımıza tazminat meselesiydi ama bunu Sayın Cumhurbaşkanımız bununla sınırlı görmedi haklı olarak." diye konuştu.

Gazze'de, Batı Şeria'da yaşayanların feryatlarını dünyanın duymasının ve insani yardımların ulaşmasının krizin başlangıcı olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Eğer onu yok saymış olsaydık biz Filistin'e, insanlığa karşı sorumluğumuzu yerine getirmemiş olurduk. Dolayısıyla anlaşmanın ana ağırlık merkezini Filistin meselesi oluşturuyor. Orada da bir noktaya gelindi şimdi artık normal sürece girdik" değerlendirmesinde bulundu.

- "TEK TARAFLI BİR İRADE DE DEĞİLDİR, İKİ TARAFLI BİR İRADEDİR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e mektubuna ilişkin de Yıldırım, şunları kaydetti:

"Mektubun içeriği çok açık. Biz üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Burada hayatını kaybedenlerin aileleriyle acılarını paylaştığımızı söylüyoruz. Gerekirse tazminat vereceğimizi ifade ediyoruz. Bu ilişkilerin bundan sonra normale dönmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Karşı taraf da bunu uygun buluyor, onaylıyor. İş siyasette öyle takdim edilir, böyle takdim edilir. Biz o tarafında değiliz. Her ne şekilde takdim edilirse edilsin olayın özü, aslı budur. Tek taraflı bir irade de değildir, iki taraflı bir iradedir. Bunu eşelemek, ayrıntıya girmek, karıştırmak ne ülkemize ne de Rusya'ya bir faydası yoktur. Bence mesele tatlıya bağlanmıştır, bundan sonra önümüze bakacağız. O kadar çok yapacağımız şey var ki."

İnsanlığın morale ihtiyacı olduğunu, dünyada bir karamsarlığın hakim olduğunu, ekonominin daraldığını vurgulayan Yıldırım, bölgesel anlaşmazlıkların bulunduğunu, yoksullarla zenginler arasındaki makasın açıldığını ifade etti.

Yıldırım, dünyada büyük sorunlar varken detaylarla uğraşmanın sorumluluklarına uygun bir davranış olmadığını söyledi.

- "HAZIRLIKLAR YAPILIYOR KARŞILIKLI AGREMANLAR ALINACAK"

İsrail'le mutabakata varıldığını, anlaşmanın parefe edildiğini ve yarın imzalanacağını anlatan Yıldırım, hemen arkasından da İsrail'de ve Türkiye'de onay süreci olduğunu aktardı.

Yıldırım, mecliste onaylanması için Bakanlar Kurulu kararını imzaya açtıklarını belirterek, "Bütün bunlar ikmal edilecek ama büyükelçileri tayin edip göndermek için bu onay süreçlerini beklememiz gerekmiyor. Şu anda hazırlıklar yapılıyor, karşılıklı agremanlar alınacak. Onlar ikmal edildikten sonra büyükelçiler belirlenmiş olacak, atamaları yapılmış olacak. Normal çalışmaya başlayacaklar." şeklinde konuştu.

Tüm bunların çok uzun sürmeyeceğini en fazla bir iki haftalık bir süreç olacağını dile getiren Yıldırım, çeşitli düzeyde ziyaretlerin de talebe göre düzenlenebileceğini, bunun önünde bir engel olmadığını kaydetti.

MISIR İLİŞKİLERİ

Başbakan Binali Yıldırım, "Mısır meselesi çok net. Demokrasiye darbe olmuştur, seçimle iş başına gelen Sayın Mursi darbeyle indirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız baştan beri bunun bir darbe olduğunu, bu şekildeki bir değişimi asla ve asla onaylamayacağımızı bütün dünyaya duyurmuştur. Bu işin bir tarafı. Bunu bir tarafa koyalım ama bir yandan da hayat devam ediyor. Aynı bölgede yaşıyoruz, birbirimize ihtiyacımız var. Buradan gemilerimiz, Süveyş'ten Kızıldeniz'e geçiyor, oradan Arabistan'a, Ürdün'e, Yemen'e, Afrika'nın doğusuna gidiyor. Dolayısıyla her şeyi birden bire istesek de kesemeyiz çünkü böyle bir coğrafi bağımız ve yakınlığımız var." dedi.

Yıldırım, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye ile İsrail ilişkilerinde ziyaretlerden daha önemlisinin, "normalleşme sürecinin sonuçlarını görmek" olduğunu belirten Yıldırım, "Nedir bunun sonuçları, ekonomik konuları var. İki ülkenin birbiriyle bir şekilde toprak bütünlüğü var, birbirinin devamı. Hatırlayın, Abdülhamit 100 yıl önce Hicaz Demiryolu'nu Hayfa'dan geçirdi, Hayfa'ya bağlantı verdi. 2005'te bunun 100. yılını kutladık. Oralar bizim geçmişteki ecdadımızın toprakları, ortak kültürümüz var, ortak değerlerimiz var." ifadesini kullandı.

Mescid-i Aksa'nın İslam inancına göre Kabe'den sonra en kutsal yer olduğuna işaret eden Yıldırım, "Dolayısıyla bizim bu bölgeyle ilişkilerimizi geliştirmemiz sadece Türkiye-İsrail halkı için değil ama bütün bölge için geleceğin daha barış içinde, daha güven içerisinde, iyi komşuluklar çerçevesinde yaşanması demek. Bunu görmemiz lazım." dedi.

"Dostlarımızı çoğaltmak bağlamında Suriye ile de bir temas mı sağlanacak? Sağlanacaksa ne zaman?" sorusu üzerine Yıldırım, "Cenevre Barış Görüşmeleri çerçevesinde geçmişte başlatılan bir süreç var. Bu süreç devam ediyor ancak biz bunların yeterli olmadığını düşünüyoruz. Burada özellikle koalisyon güçlerinin, Rusya'nın, İran'ın Türkiye ile daha yakın işbirliği içerisinde olmasını ve bir an önce orada barış sürecinin hayata geçmesini istiyoruz." ifadesini kullandı.

Yıldırım, artık herkesin Esed'in devam etmesinin mantıklı olmadığını kabul ettiğine işaret ederek, "Bu kadar insan, 500 binin üzerinde insan hayatını kaybettikten sonra 8 milyon insan yerini yurdunu terk ettikten sonra burada, 'Esed yönetime devam etsin.' demek barış istememek anlamına geliyor. Bunu artık aşağı yukarı herkes anladı ama geçiş nasıl olacak, öyle mi olacak, böyle mi olacak. Bizim dediğimiz şu, büyük devletler bölgedeki rekabetlerinden vazgeçsin. Onların bölgedeki rekabet hevesleri maalesef binlerce cana mal oluyor, binlerce insanın hayatının kararmasına sebep oluyor. Dolayısıyla şimdi zaman sorumluluk alma zamanı ve bir an önce bölgeye barışın, huzurun gelme zamanıdır." değerlendirmesinde bulundu.

- TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

"Türkiye ile Rusya'nın normalleşmeye adım atma sürecinde bundan sonra Suriye sınırında nasıl hareket edileceği konusunda bir anlaşmaya varıldı mı?" sorusuna Yıldırım, "Açıkçası normalleşme sürecinde bu konulara girilmedi, girilmesi de zaten çok anlamlı değil. Birinci yapılması gereken ilişkileri normallere döndürmek. Normale döndükten sonra zaten her konu görüşülecek. Yani Suriye'deki barış süreci nasıl ilerleyecek, oradaki koalisyon güçlerinin, tarafların pozisyonu ne olacak, nasıl makul, asgari müştereklerde birleşilecek. Bunların zaten hepsi normal süreçlerinde işlemeye devam edecek." karşılığını verdi.

Yıldırım, "Rusya'nın Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye'ye dönük bir takım şikayetleri var. Bunları geri alması söz konusu olacak mı?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Herkes birbirini şikayet ediyor da bir şey çıkmıyor. İsrail'i şikayetlerin sayısı yüzleri aştı, başka ülkelerin de var. Önemli olan birbirimizi şikayet etmek değil sorun çözmek. Şikayet etmekle neyi çözeceğiz. Oradaki kan akmaya devam ederse oradaki insanların gözyaşı dinmezse bunlar boş işler. Bunların üzerinde durmanın bir anlamı yok. Birbirimizin daha olumlu yönlerini daha ön plana çıkarmamız lazım, dostlukları artırmamız, düşmanlıklarımızı olabildiğince azaltmamız lazım. Bu coğrafyada bunu yapmaya mecburuz. Bu coğrafya çok dinamik bir coğrafya; kültürlerin, medeniyetlerin birbiriyle buluştuğu, ayrıştığı bir coğrafyadan bahsediyoruz. Onun için bir ada ülkesi olsak bunları belki hiç konuşmamıza ihtiyaç yok ama Türkiye tarihin bütün dönemlerinde hep dinlerin, medeniyetlerin ve kültürlerin buluştuğu, kesiştiği bir yer olmuştur. Bundan böyle de aynı önemi devam etmektedir."

- TÜRKİYE-IRAK İLİŞKİLERİ

Yıldırım, Türkiye-Irak ilişkilerine yönelik, "Biz Irak'ın toprak bütünlüğünü her şeyin üstünde tutarız, bölgedeki mezhep, etnik çatışmaların tarafı olmayız ve Irak'ta istikrarın, güçlü siyasi iradenin hakim olmasını isteriz. Bu anlamda merkezi Irak yönetimiyle yine anayasaya göre Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimle de ilişkilerimizi aynı şekilde geliştiriyoruz. Bunda herhangi bir sıkıntımız yok. Irak ile aramızı açmaya çalışanlar olduğunu biliyoruz ama bunlara da fırsat vermeyeceğiz." şeklinde görüşlerini dile getirdi.

- MISIR İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞTİRİLMESİ

Mısır ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik beklentilerin hatırlatılması üzerine Yıldırım, şöyle konuştu:

"Mısır meselesi çok net. Demokrasiye darbe olmuştur, seçimle iş başına gelen Sayın Mursi darbeyle indirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız baştan beri bunun bir darbe olduğunu, bu şekildeki bir değişimi asla ve asla onaylamayacağımızı bütün dünyaya duyurmuştur. Bu işin bir tarafı. Bunu bir tarafa koyalım ama bir yandan da hayat devam ediyor. Aynı bölgede yaşıyoruz, birbirimize ihtiyacımız var. Buradan gemilerimiz, Süveyş'ten Kızıldeniz'e geçiyor, oradan Arabistan'a, Ürdün'e, Yemen'e, Afrika'nın doğusuna gidiyor. Dolayısıyla her şeyi birden bire istesek de kesemeyiz çünkü böyle bir coğrafi bağımız ve yakınlığımız var. Ayrıca dini ve kültürel bağlarımızı söylemiyorum. O yüzden oradaki rejim değişikliğinin şekli şemali, ondan sonra işbaşından uzaklaştırılan Mursi başta olmak üzere onun ekibine uygulanan haksız isnat ve cezalar bir tarafa, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde bir mani hal yok. İş adamlarımız, yatırımcılarımız karşılıklı gidip gelebilirler, yatırımlarını geliştirebililer ve böyle böyle ileride belki normalleşmeye de bir zemin hazırlanmış olur. Hatta bakanlar seviyesinde bile ilişkiler başlayabilir. Bu olabilir, buna mani bir hal yok. Bunun olması konusunda biz doğrusu hazırız, bu konuda herhangi bir rezervimiz yok."

- "Yakında Sayın Bakan Mısır'a gidebilir mi ya da bir yerde bir görüşme mi olacak?" sorusu üzerine Yıldırım, "Karşılıklı. Mısır da gelebilir, bizimkiler de gidebilir. İş adamlarımız, iş heyetleri gelebilirler, kültürel değişimler olabilir, askeri bakımdan karşılıklı temaslar yapılabilir. Bunların hepsi mümkün, herhangi bir sorun yok. Bunlar güzel şeyler. Kavga edelim, yürüyelim, birbirimize dalalım... Bunlar iyi mi? Biz istiyoruz ki kardeş olalım, üç günlük dünya. Yani neyin kavgasını yapıyoruz. Kavga edecek şeyimiz az, paylaşacak şeyimiz daha fazla. Paylaşacaklarımız üzerinde kafa yormamızın daha doğru olduğunu düşünüyorum." yanıtını verdi.

- İNGİLTERE'DEKİ BREXİT REFERANDUMU

"İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması, Sayın Cumhurbaşkanının da 'Müslüman olduğumuz için alınmıyoruz.' söyleminden hareketle Avrupa Birliği yolculuğumuzda bir yol haritası değişikliğinde miyiz yoksa Türk dış politikasının batı ayağı başka bir yere doğru mu evriliyor?" sorusu üzerine Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:

"Avrupa Birliği konusunda artık İngiltere'nin ayrılma kararından sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bunu görmemiz lazım. Bizim yıllardır Avrupa Birliği'ne yönelik endişelerimizi, bugün ne yazık ki istemediğimiz halde ilk işaret fişeğini Birleşik Krallık yaktı. Avrupa'nın bunun üzerinde çok iyi düşünmesi lazım, gelecek vizyonunu çok iyi ele alması lazım. Nerede hata yaptıklarını, artık bu hatayla daha fazla gidemeyeceklerini görmeleri lazım. İngiltere niye ayrıldı, bakıyorsunuz ayrılma yönünde oy verenler düşük gelir grupları, kalma yönünde oy verenler daha zengin kesimler. Güney ayrılma yönünde, kuzey kalma yönünde. Oralardaki sosyoekonomik yapıyı incelediğinizde olay ortaya çıkıyor."

Yıldırım, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının çeşitli nedenleri olduğunu, detayları önümüzdeki dönemlerde ortaya çıkacağını vurguladı.

"Biz aşağı yukarı 53 yıldır bu yolculukta devam ediyoruz. İnişli çıkışlı zamanlarımız oldu, ilişkilerimiz gerildi, iyileşti ve bir noktaya geldik." ifadesini kullanan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bütün bunlar olduktan sonra kalkıp Türkiye'ye başka başka akıllar vermeye çalışanlar, birisinin sırf kampanyasındaki emelleri gerçekleşsin diye abuk sabuk, hiç de yakışık almayan, Türkiye hakkındaki '3 bin yılda giremez.' gibi lafları aslında bizi rahatsız eden laflar ama biz bunu şöyle gördük, bu bir seçim kampanyası sırasında söylenmiş bir laftır dedik, ciddiye almadık ama İngilizler ciddiye aldılar. Birleşik Krallık'ın insanları bunu ciddiye aldı. Çok arzu ettiğimiz bir şey değil İngiltere'nin ayrılması, bundan sevinmiş de değiliz. Biz istiyoruz ki bu Avrupa Birliği için çok önemli bir uyarı olsun ve Avrupa Birliği coğrafyasını küçülten değil gelecekteki bölge barışı için kıtanın barış ve esenliği için coğrafyasını genişleten daha kucaklayıcı bir politika ortaya koysun. Bütün kıta Avrupa'sını kucaklayan bir bakış açısına birlikte ihtiyaç olduğu, birliğin artık bürokratik bir devlet yapısından kurtulması gerektiği ortaya çıkmıştır."

Yıldırım, "Bize 'Mültecilere 3 milyar yardım vereceğiz.' diye söylüyorlar, tık yok. Böyle bir iş yaparsak oradaki insanların hali ne olacak, o insanların ihtiyaçlarını bürokrasiyle çözmeye kalksaydık büyük bir felaketti." diye konuştu.

- "BİR ŞEY VERECEKSİNİZ İKRAH ETTİRMEYİN, VERİN"

Yıldırım, "Söz konusu 3 milyar avrodan hiçbir dilim gelmedi değil mi?" sorusunu ise "Çok kayda değer bir şey yok. Çok küçük, 100 milyon var yok, bilmiyorum tam rakamı ama anlamsız. Şöyle mi verelim, böyle mi verelim, sivil toplum kuruluşları mı versin, Avrupa Yatırım Bankası mı versin... Bunlar konuşuluyor, kardeşim nasıl vereceksiniz verin. Yani bir şey vereceksiniz ikrah ettirmeyin, verin. Verirler vermezler önemli değil, biz Avrupa Birliği'nden samimiyet istiyoruz." karşılığını verdi.

AB İLE MÜZAKERELER

"Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin AB ile müzakereleri dondurma konusunda referanduma gidilebilir ifadesini kullandı" sözleri üzerine Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerinin açık ve net olduğunu ifade etti.

Başbakan Yıldırım, "Diyelim ki biz bütün görüşmeleri, fasılları tamamladık, her şey bitti 'buyrun gelin' dediler. Biz otomatik olarak gitmeyeceğiz. Milletimizin olurunu almadan gitmeyiz. Bu büyük bir karar. Cumhurbaşkanımızın dediği odur. Biz her türlü hazırlığı alt yapıyı yaparız. Sonunda millete sorarız, milet ne derse onu yaparız. Orada hiç çelişki yok, kafa karıştıracak bir şey yok, sağa sola çekecek bir şey de yok. Bu kadar önemli bir kararı, iki tane bürokratın yazacağı yazı ile yapacak halimiz yok. Bunun bilinmesi lazım." değerlendirmesini yaptı.

"Bu nihai aşama için, referandumdur en son" sözleri üzerine de Yıldırım, "Tabii" yanıtını verdi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un, Gümrük Birliği meselesinin Türkiye'nin aleyhine olduğu ve bunun da masaya yatırılabileceği yolunda değerlendirmeler yaptığının belirtilmesi ve "Gümrük Birliği konusu, hangi sıcaklıkta masanızda yer alıyor?" şeklindeki soru üzerine Yıldırım, Gümrük Birliği ile ilgili epey bir tecrübenin bulunduğunu hatırlattı.

Gümrük Birliği'nin 1996'da başladığını 20 sene geçtiğini, bu konuda çok tecrübe edindiklerini ifade eden Yıldırım, "Gümrük Birliği tek ayaklı çalışıyor. Mallar, hizmetlerde çalışıyor, insanların hareketinde çalışmıyor. Artık bu kadar tecrübeden sonra istiyoruz ki anlaşmanın ruhuna uygun olarak çalışsın. Hem mal ve hizmet ticaretinde dengesizlikler var. Bir yandan ABD ile Gümrük Birliği görüşmeleri yapıyor. Bu bizi doğrudan etkiliyor. Bu konunun dışında kalmak istemiyoruz." diye konuştu.

Yıldırım, ikinci konunun da Gümrük Birliği'nin insanların da hareketini kolaylaştıracak, hizmetlerin ve malların taşınmasındaki kotaları da ortadan kaldıracak şekilde güncellenmesi olduğunu bildirdi.

"Bu konuda da aramazda bir anlaşmazlık yok." diyen Yıldırım, 2017 itibarıyla bu görüşmeleri başlatacaklarını söyledi.

Ekonomi Bakanlığının koordinatör bakanlık olarak görevlendirildiğini, diğer bütün ilgili tüm bakanlıklarla görüşmek suretiyle hazırlıklarını yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını, ondan sonra da müzakerelerin başlayacağını ifade eden Yıldırım, bunların yılın ilk çeyreğinde tamamlanmış olmasını ümit ettiğini belirtti.

- "TERÖRÜ TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDE EN ALT SIRALARA İNDİRMEK HEDEFİMİZ"

Başbakan Yıldırım, terörle mücadelede hükümetin yol haritasının ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine, kısa bir süre geçtikten sonra terörü konuşmamayı ümit ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, sürekli terörle yatıp kalkmayı hak etmediğini ifade eden Yıldırım, "Bu bizim başımızın en büyük belası." dedi.

Başbakan Yıldırım, 1984'ten beri 30 yılı aşkın süredir, sürekli terörle mücedele edildiğini hatırlatarak, "65. Hükümet olarak hedefimiz, bunu Türkiye'nin gündeminde en alt sıralara indirmek. Bu gündemi bitirmek demiyorum ama artık günlük hayatımızda sürekli terörle Türkiye'nin anılmasının bu ülkeye çok şey kaybettirdiğini biliyoruz. Bunun için çalışıyoruz." diye konuştu.

Güneydoğu'da il ve ilçelerde 22 Temmuz'dan beri yaşanan bir sürecin bulunduğunu anlatan Yıldırım, mahallelerin işgal edildiğini belirterek, güvenlik boyutuyla müdahaleleri yaptıklarını ve vatandaşı rahatlatıcı tedbirleri aldıklarını aktardı.

Kentlerde şu an sorun yok gibi göründüğünü ifade eden Yıldırım, ancak bundan sonraki yapılması gerekenlerde bir zaafiyet oluşursa tekrar benzer olayların gelişebileceğini, bunun, işin birinci safhası olduğunu söyledi.

Bu bittikten sonra kırsala yoğunlaştıklarını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

"Şu anda Lice ve çevresinde kapsamlı bir operasyon yapılıyor. Bu operasyon, terör örgütünün aslında bütün o pis işlerinin, kirli işlerinin planlandığı bir bölgeye yapılıyor. Uyuşturucunun merkezi adeta burası. 11 milyon kök kenevir imha edildi, 2,5 ton esrar, 11 ton patlayıcı madde, yani bütün bunları kısacası silah, mühimmat, vesaire bunların sadece uyuşturucuların parasal miktarı 1,5 milyar şu birkaç gün içerisinde imha edilen. Bütün bunları niye yapıyoruz? Terörün finansal, parasal kaynaklarını kurutmadan tek başına güvenlik boyutuyla mücadele yeterli değil, eksik kalıyor. O yüzden yaz boyunca hatta yeni senede de kırsaldaki bu yapılanmaları kontrol altına almak için aralıksız çalışmalar devam edecek."

-"YÜZLERCE OLAY OLMADAN ÖNLENMİŞTİR"

Terörle güvenlik boyutlu mücadelede çok ciddi bir uyumun bulunduğuna işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Asker, polis jandarma ve korucular, gayet güzel bir uyum ve koordinasyon içinde çalışıyorlar. Birbirlerini kıskanmıyorlar, birbirlerinin alanlarına çatışmıyorlar ve birlikte istihbarat paylaşımı da dahil olmak üzere hareket ederek bu operasyonda, hataların asgariye indirilmesi de mümkün hale geliyor ve daha verimli sonuçların alınması sağlanıyor.

Zaman zaman tabii üzüldüğümüz olaylar olmuyor değil ama kamuoyuna yansımayan Ankara patlaması, İstanbul patlaması gibi yüzlerce olay olmadan önlenmiştir. Biz toplumda korku panik, telaş olmasın diye bunları paylaşmıyoruz. Bundan sonra da paylaşmamaya da devam edeceğiz. Çünkü bu önemli bir iştir. Herhangi bir şekilde bir bilgi sızıntısı olursa hemen ona göre vaziyet alıyorlar ve büyük bir felaketin riskini maalesef yaşamış oluyoruz. O yüzden vatandaşlarımızdan özellikle istirhamımız şudur; polisimiz, jandarmamız, askerimiz, korucumuz, bütün güvenlik güçlerimiz gece gündüz demeden hayatlarını ortaya koyarak 79 milyonun huzuru, güvenliği için amansızca mücadele ediyor."

TERÖRLE MÜCADELE NE ZAMAN SONA ERECEK?

"Terörle mücadelenin sona ermesiyle ilgili herhangi bir takvim var mı?" sorusu üzerine Yıldırım, geçmişte bu tarihlerin çok verildiğini belirterek, bu konuda tarih vermekten ziyade bir hedef ortaya koyduklarını söyledi.

Hedeflerinin Türkiye'nin terörle anılmamasını sağlamak olduğunun altını çizen Yıldırım, terörün yönetilebilir bir hale getirerek bu hedefe ulaşılabileceğini dile getirdi.

Devletin varlığının ülkenin her köşesinde hissedilmesinin gerekli olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Vatandaşların yurdun her köşesinde, her noktasında seyahat edebilmesi, yaşayabilmesi, iş yapabilmesi şartlarının sağlanması, can ve mal korkusu endişesi taşımamasıdır. Sivil çocuk yaşlı insanları, masum insanları, habersiz insanları öldürecek, onları kalleşçe katleden girişimlerin ortadan kaldırılması, güvenlik güçlerimize, polisimize, askerimize, jandarmamıza, korucumuza silah doğrultup onları kahpece şehit edenlerin artık bu topraklarda olmaması, bütün bunların sağlanması, hem şehirde hem kırsalda bu yapılanmaların çökeltilmesiyle mümkündür."

Başbakan Yıldırım, bunların yanında güney sınırının tam anlamıyla kontrol altına alınması gerektiğine işaret ederek, bunun da Suriye ve Irak'ta istikrarın ve güçlü siyasi yönetimlerin oluşmasıyla mümkün olacağını aktardı.

Terörle mücadelede başından bu yana gelinen sürecin çok iyi gittiğini anlatan Yıldırım, bundan sonraki çalışmaların kırsal ağırlıklı devam edeceğini belirtti.

Yıldırım, terör örgütünün, bölgede yaşayan insanlara yönelik bir derdinin olmadığının net olarak gördüğüne dikkati çekerek, "Bütün bu faaliyetleri, tüm bu terör olaylarını bölge halkının geleceği için, onların menfaati için olmadığını bölge halkı anladı. Aslında bölgedeki vatandaşlarımızın sorunu PKK terör örgütüdür. Bu sorunu aradan çıkarmak istiyoruz. Vatadaşla aramızda yuvalanan ve vatandaşla aramızdaki sorun alanı olan terör örgütünü aradan çıkarıp vatadaşlarımızla tekrar kucaklaşmak istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Bu kucaklaşmanın büyük oranda sağlandığını vurgulayan Binali Yıldırım, terör örgütüne yardım ve yataklık edenlerin hiçbir şekilde itibar görmediğini söyledi.

Yıldırım, itibar görmeyen bazı uzantıların yurt dışında kapı kapı gezerek Türkiye'yi karalamaya çalıştığını anlatarak, gerçeklerin en kısa sürede ortaya çıkacağını ve bunu herkesin göreceğini kaydetti.

- "EZBER BOZAN KARARLAR ÜZERİNDE ÇALIŞTIK"

Bölgede yaşayan milyonlarca vatandaşın beklenti içerisinde olduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Buna yönelik çalışmalarımızı epey ilerlettik. Enkaz kaldırma çalışmaları oldu, altyapı çalışmaları başladı. TOKİ inşaatları bazı yerlerde başladı. Bunlar ilk yapmamız gereken işlerdi. Ama hemen arkasından çok kapsamlı bir altyapı kalkınma ve rehabilitasyon projesi hazırladık. Önümüzdeki pazartesi, arefe günü, bir bayram müjdesi olarak gerek Güneydoğu ile ilgili gerekse Türkiye'deki çeşitli kesimlerin ekonomiyle ilgili beklentilerini karşılayacak müjdeleri vatandaşlarımıza paylaşacağız."

Yıldırım, piyasada bir darlığın ve sıkışıklığın yaşandığını bildiklerini belirterek, bunları ortadan kaldıracak bir dizi devrim niteliğinde ezber bozan kararlar üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

- "BU ANAYASA'DA MEVCUT BİRŞEY DEĞİL Mİ?"

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, dokunulmazlıkların da bir başka istismar alanı olduğunu ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım, bunun, kürsü dokunulmazlığını veya kendini ifade etme özgürlüğünü kapsayan birşey olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda olanların gerek milletvekili olmadan önce veya sonraki söylemlerine ilişkin suç teşkil ettiği düşünülen gerek milletvekili olmadan önce veya sonra bazı söylemleri nedeniyle suç teşkil ettiğini düşünen savcılıklarla başlatılan soruşturmalar var. Bununla ilgili yaklaşık 700'e yakın dosya var. Kişi olarak da zannediyorum 150'den fazla. Bunların dokunulmazlığının kaldırılması ve yargılama yolunun açılmadır. Bu Anayasa'da mevcut birşey değil mi? Dokunulmazlıklar Anayasa'ya göre belirli gizli oyla yapılıyor, bu konuda grup kararları alınamıyor ve Anayasa'ya göre bu oylamalar yapıldı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına karar verildi."

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

1 Yorum