1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Biden'dan Türkiye ile ilişkileri koparacak adım mı?
Biden'dan Türkiye ile ilişkileri koparacak adım mı?

Biden'dan Türkiye ile ilişkileri koparacak adım mı?

The New York Times ve Wall Street Journal, Biden'ın 24 Nisan'da "Ermeni Soykırımı" ifadesini kullanmaya hazırlandığını yazdı.

22 Nisan 2021 Perşembe 13:24A+A-

ABD Kongresi'nin 100'den fazla üyesi ABD Başkanı Joe Biden'ın 24 Nisan'da yapacağı açıklama öncesi mektup yazdı. Mektupta Biden'a 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak resmen tanıması çağrısında bulunuldu. Öte yandan ABD'nin prestijli gazetelerinden The New York Times, Biden'ın Ermeni iddialarından "Ermeni Soykırımı" olarak bahsedeceğini yazarken, Wall Street Journal da aynı iddiayı yazdı. Wall Street Journal, ayrıca durumun henüz kesinlik kazanmadığını da belirtti.

SADECE ABD'DEKİ TÜRK STK'LAR MEKTUP GÖNDERDİ

1915 olaylarının yıldönümüne günler kala hala Türkiye'den üst düzey bir girişim olmaması dikkat çekti. 24 Nisan, uzun yıllar Türkiye-ABD ilişkilerinde kırılganlık oluşturdu. Başkanların seçim öncesinde Ermeni lobilerine verdiği ‘soykırım açıklaması’ vaadinin gerçekleşmesine bugüne dek Türkiye’nin diplomatik girişimleri engel oldu. Ankara, Carter’ın 1978’de başlattığı, Clinton’ın ise 1993’te kalıcı hale getirdiği ‘açıklama geleneğine’ karşı bu yıl kayıtsız kaldı. Kurumlar bu yönde bir çaba göstermedi, sadece ABD’deki Türk STK’ların Joe Biden’a mektubuyla yetinildi.

"ABD BAŞKANLARI SESSİZ KALMAYI SÜRDÜRDÜ"

Ermeni diasporasının görüşlerinin savunulduğu mektupta, “24 Nisan’da dünya, Ermeni Soykırımı’nın, 1915’ten 1923’e kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1 milyon 500 bin Ermeni’nin sistematik olarak öldürülmeleri ve birçoğunun da yerlerinden edilmesinin ilk günlerinin 106’ıncı yıldönümünü anacak. Yıllar boyunca dünya liderleri, 20’inci yüzyılın bu ilk soykırımını tanırken, ABD Başkanları sessiz kalmayı sürdürdü. Gururlu Ermeni-Amerikan toplumu ve doğruluk ve adaleti destekleyen herkesle birlikte sizi 24 Nisan açıklamasında Ermeni Soykırımı’nı açıkça ve doğrudan tanımaya çağırıyoruz” iddiasında bulunuldu.

BIDEN'A HİTABEN: AŞİNA OLDUĞUNUZ BİR KONU OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Biden’a hitaben, “Senato’da görev yaptığınız süre ve Başkan Yardımcılığı göreviniz sırasında, bunun sizin çok iyi aşina olduğunuz bir konu olduğunu biliyoruz” diyen Kongre üyeleri, mektupta Biden’ın, 2015’te Ulusal Katedral’de “Ermeni Soykırımı”nın yüzüncü yıldönümü etkinliğine katılması ve Senato’da geçmişte bu konuda tasarı sunması gibi adımlarını hatırlattı.

MEKTUPTA HATIRLATMALARA YER VERİLDİ

Yüzyıl önce yaşanan olayların tarihi bir gerçek olduğunun ciddi bir ihtilaf konusu olmadığını savunan Kongre üyeleri, dönemin Amerikalı diplomatlarının da Ermeniler’in toplu şekilde katledildiğini belgelediğini ileri sürdü. Mektupta ayrıca, Kongre’nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadının 2019’da geçirdikleri tasarılarla Ermeni iddialarını “soykırım” olarak tanıdığı, buna ilaveten Kongre Kütüphanesi’nin de bu konudaki kitapları “Ermeni Soykırımı” başlığı altında kategorilendirme yaptığı hatırlatıldı.

"SİZİ DOĞRULARI SÖYLEMEYE ÇAĞIRIYORUZ"

Kongre üyeleri mektubu, “Sayın Başkan, geçen yılki 24 Nisan açıklamanızda söylediğiniz gibi, sessiz kalmak suça ortak olmaktır. ABD hükümetinin tarihi bir gerçek olan Ermeni Soykırımı konusundaki utanç verici sessizliği gereğinden fazla uzun süredir devam ediyor ve son bulmalı. Sizi taahhütlerinizi yerine getirmeye ve doğruları söylemeye çağırıyoruz” sözleriyle noktaladı.

ERMENİ ÖRGÜTLERİ MEMNUN

Kongre üyelerinin mektubunun ardından ABD’deki Ermeni örgütleri memnuniyetlerini ifade eden açıklamalar yayınladı. Bu arada Türk-Amerikan dernekleriyse Beyaz Saray'a gönderdikleri mektuplarda karşı çağrıda bulunarak Başkan Biden'dan tam tersi bir açıklama beklediklerini vurguladılar.

NYT: BIDEN, 'ERMENİ SOYKIRIMI' DİYECEK

Öte yandan ABD'nin en prestijli gazetelerinden The New York Times'a (NYT) göre, Biden 24 Nisan'da yapacağı açıklamada Ermeni iddialarından "Ermeni Soykırımı" olarak bahsetmeye hazırlanıyor. Biden'ın bu açıklamasının ABD'nin insan haklarına olan bağlılığının ABD-Türkiye ilişkilerinden daha ağır bastığını göstereceği düşünülüyor.

WSJ: HENÜZ KESİNLİK KAZANMADI

NYT ile aynı iddiayı dile getiren Wall Street Journal (WSJ) ise yetkililerin bunun henüz kesinlik kazanmadığını, nihai bir karar verilmediğini ve bu yönde bir bilgilendirme de yapılmadığını; Biden'ın daha önceki başkanlar gibi sembolik bir açıklamayı da seçebileceğini yazdı.

 

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT

3 Yorum