1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Biden'dan Netanyahu’ya: İran’a saldırırsanız destek vermeyiz
Biden'dan Netanyahu’ya: İran’a saldırırsanız destek vermeyiz

Biden'dan Netanyahu’ya: İran’a saldırırsanız destek vermeyiz

ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya, “İsrail’in İran’a yönelik olası karşı saldırısına Washington’un destek vermeyeceğini” söylediği bildirildi.

15 Nisan 2024 Pazartesi 18:54A+A-

Konuyla ilgili ABD üst yönetimden yetkililerin görüşlerini aktaran CNN, Biden dışında diğer ulusal güvenlik danışmanlarının da İsrailli muhataplarına aynı yönde tavsiyeler verdiğini bildirdi.

Buna göre Biden, Netenyahu’ya İran saldırılarının büyük bir başarıyla savuşturulduğu ve Yahudi devletinin Tahran’a yönelik bir misilleme yapmasının gerekli olmadığı mesajını verdi.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, Biden'ın Netenyahu ile telefon görüşmesinde cumartesi gününü bir zafer olarak görmesi gerektiğini, çünkü İran'ın saldırılarının büyük ölçüde başarısız olduğunu ve İsrail'in üstün askeri kapasitesini gösterdiğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby açıklamasında, saldırılara karşı geniş çaplı hasarı önleme yeteneğinin İsrail'in "askeri üstünlüğünün" bir göstergesi olduğunu belirtti ve bunun İran'ın "iddia ettiği gibi askeri güç" olmadığının bir kanıtı olduğu görüşünü dile getirdi.

Kirby, CNN'e yaptığı açıklamada, ”Bu inanılmaz bir başarıydı; gerçekten İsrail'in askeri üstünlüğünü ve bir o kadar da önemlisi diplomatik üstünlüğünü, bölgede ve dünyada dostlarının olduğunu ve onlara yardım etmeye istekli olduklarını kanıtladı." ifadesini kullandı.

Netenyahu, Biden'ı dinler mi?

Başka bir ABD'li yetkiliye göre, Savunma Bakanı Lloyd Austin ise İsrailli mevkidaşı Bakan Yoav Gallant'tan, İran saldırısına olası herhangi bir yanıt öncesinde Washington’un bilgilendirmesini istedi.

CNN, Amerikalı yetkililerin mevkidaşlarına İran'a nasıl yanıt verileceği konusunda nihai kararın İsrail'e ait olduğunu vurgularken Biden’ın, çatışmanın daha fazla tırmanmasını engellemeye çalıştığını aktardı.

CNN, Netanyahu'nun Biden'ın tavsiyesine uyup uymayacağının yanıtı belli olmayan açık bir soru olmaya devam ettiği yorumunu yaptı.

 

 

Kaynak: Euronews

HABERE YORUM KAT