1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Berlin Konferansı Öncesi Libya’daki Son Gelişmeler
Berlin Konferansı Öncesi Libya’daki Son Gelişmeler

Berlin Konferansı Öncesi Libya’daki Son Gelişmeler

​​​​​​​Libya’da Türkiye’nin desteğinden memnun kalanların önemli bir kısmı Türkiye’nin askeri olarak çok güçlü olduğu ve Libya’da ne Mısır’ın ne de BAE’nin Türkiye ile askeri bir çatışma içine giremeyeceklerine inanıyor.

14 Ocak 2020 Salı 23:14A+A-

Lokman Doğmuş, Libya’daki son gelişmeleri değerlendiriyor:

Türkiye’nin Libya’ya asker göndereceğini açıklamasından sonra Trablus’a saldırıların artması ve yoğun diplomasi trafiği darbe yandaşlarının ne kadar paniklediklerini ve Türkiye’nin dengeleri nasıl değiştirdiğini göstermektedir. Evet dokuz aydır süren saldırılardan, öldürülen çocuklardan etkilenmeyen bu ülkeler, Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesi ve bunun sonucunda Hafter’in mağlubiyet ihtimalinin artması karşısında harekete geçmiş bulunuyor.

Fransa, İtalya, Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Mısır’da 8 Ocakta ortak açıklama yaparak Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşmanın geçersiz olduğunu iddia etti. Bu ülkeler Türkiye’nin meşru hükümete yardım etmesini dış müdahale olarak görüp şiddetle karşı çıkıyorlar.

İtalya bununla da yetinmedi. Hafter’i yeniden Roma’ya davet etti. İtalya’nın Hafter’i misafir etmesi 32 öğrencinin can verdiği saldırıdan sonra oldu. Oysa misafir edip onun huzurunda öğrencilerin katledilmesinden üzüntü duyduğunu ifade etmek yerine bu olaydan dolayı Hafter’le bütün ilişkisini kesseydi Libyalıların nezdinde kirli tarihine rağmen elbette takdirle karşılanacaktı. İtalya şimdiye kadar hem Ulusal Mutabakat Hükümetini tanıyıp hem de Hafter’in sırtını sıvazlamanın sonuçlarını düzeltmeye çalışıyor, bu münasebetle ve yeniden etkili bir siyaset izlemek için Fayiz Sarrac’ı da 11 Ocak’ta İtalya’ya davet etti. İtalya başbakanının Amerika’yı ziyareti de Amerika’yı Libya konusunda ortak bir toplantı yapmaya ikna ederek ağırlık kazanmaya çalıştığı şeklinde yorumlanıyor.

Yazının Devamı >>>