1. YAZARLAR

  2. Fatma K. Barbarosoğlu

  3. “Benim çarşaflım masumdur”/ Senin çarşaflın hain!
Fatma K. Barbarosoğlu

Fatma K. Barbarosoğlu

Yazarın Tüm Yazıları >

“Benim çarşaflım masumdur”/ Senin çarşaflın hain!

21 Kasım 2008 Cuma 13:11A+A-

80'li yılların "heyecan dolu" haber dergisi Nokta; çarşaflıların nasıl haber olacağını, "oyuncu" iki kadın muhabir aracılığı ile "öğretmişti.".

İki kadın muhabir, çarşaflı kadın kılığına girerek; "bir çarşaflının " asla orada olmayacağı mekanlara girmişler ve toplumsam tepkiyi ölçmeye çalışmışlardı. Nerelere gitmemişlerdi ki! Gece kulubünden, o zamanlar pek şık ve "hijenik" kabul edilen Galeria'ya kadar. Galeriaya gitmenin ne özelliği var ki diyorsunuz.Haklısınız çünkü bir alış-veriş merkezine gitmenin haber değeri taşımayacağını onlar da biliyordu.Maksat orada çarşaflı çarşaflı buz pateni yapmaktı.

Kurgusal haber yapmak konusunda başı açık muhabirler ile başı örtülü muhabirlerin "yarışması" mümkün değil.Başı açıklar tebdil-i kıyafet dolaşmak adına birkaç saatliğine "çarşafa girebilir, " lakin başı örtülü muhabir birkaç dakikalığına bile başını açıp tebdil-i kıyafet dolaşamaz.

Ondan sebep seküler kesimin kurgusal haberleri hız kesmiyor.Kurgusal haberler üzerine bina edilen "ölçme ve değerlendirme"ler hiç bitmiyor.

Toplumsal tepkiyi/heyecanı/çatışmayı laboratuar şartlarında, kimyasal bir deney olarak gerçekleştirmeyi kendisine misyon edinmiş olan "necip medyamız", "her kelle"nin tutum ve davranışlarını ölçme" yi asla aksatmıyor.

Neden "kelle" dedim? Demokrasi savaşı veren Türkiye'de, bir kısım köşezadeler, kendi sınıfının dışındakileri birey ve vatandaş olarak görmüyor. Köşe adamları/kadınları her vesile ile insanları insan değil sadece "kelle" olarak gördüklerini, işgal ettikleri sütunlar ve esir aldıkları kelimeler vesilesiyle aşikar kılıyor. İnsana dair bakışı böyle olan kalemkılıçların kamuya açık yerlerde olması bile tehlikeliyken,her sabah yeni kelimeleri esir almalarına tanıklığımız devam ediyor .Özgürlük,eşitlik,hak ve hürriyet,adalet bahsi geçen sütunlarda esir.

Ölçmelere biçmelere doyamayan medyamız aracılığı ile haftanın ölçümünü, CHP'nin yakasına rozet taktığı Çarşaflı katılımcılar vesilesiyle gerçekleştirdik.

Birkaç çarşaflının adeta "celladıma gülümserken" eşliğinde verdiği resimleri, herkes kendi hayallerine yapı taşı olarak değerlendirdi.Aman ne hayaller.Nasrettin Hoca'nın göle maya çalması hesabı.Ya tutarsa umuduyla, Deniz Baykal'ın yapacağı açılımın başörtüsü yasağını bitireceğinden, CHP'nin nihayet Türkiye'nin partisi olmayı göze alacak kadar engin bir gönül ile seçimlere gireceğine kadar…

Bir taraf göle Deniz Baykal mayası çalarken, öteki taraf zinhar deyu bulutlara merdiven dayamaya kalktı.

Sonunda Deniz Baykal, "Benim çarşaflım masumdur" açıklamasını yaparak, denizler kadar engin olmasını beklediğimiz toplumsal sempatiye ulaşılmasının kırmızı kar yağmasından bile daha zor olacağını bir defa daha ispat etti.

Kılıçkalemler saldırıya geçince bakınız o da "kendi çarşflı"larını nasıl savundu:

" O çarşaflılar farklı. Masumane örtünmüşler. Onlar diğerlerini kendilerini gibi olmaya zorlamıyorlar. Kızlarını çarşafa sokmak istemiyorlar. O çarşaflılar diğerlerinden farklı. Mutaassıplıkları kendine. Masumane bir şekilde örtünmüşler."

"O insanların laiklikle ilgili bir sorunları yok. Kızlarını Üniversitelerde okutmak istiyorlar. Kızlarını iş sahibi olmasını istiyorlar. Üniversitede türban çarşaf isteseler orada dur deriz.Anlayışımız değişmedi."

"Şimdi bu insanlar ne olur bizi dışlamayın. Bizi de böyle kabul edin diyor. Bunlara açılın da gelin kardeşim sizi bu kıyafetinizle alamayız diyemeyiz."

Velhasıl CHP her zamanki CHP.Ya benimsin ya mezarın diye başlayan şarkısını okumaya devam ediyor.

Bana gelen çarşaflı iyidir.O evinden dışarı çıkmaması gerektiğini bilir.İşte şimdi evinden çıkmış bizim partiye kadar gelmiştir.Ne yapalım gelme mi diyelim.Bize gelsinler.Bize gelenler iyidir hoştur.Bir bize gelecekler zaten. Sonrada da sağlarına sollarına bakmadan dosdoğru evlerine gidecekler.

Bizim çarşaflılarımız iyidir. Onlar dünyalı değil zaten.Onlar masum.

Biz işte böyle de masumiyet sertifikası veririz.

CHP'den "masumiyet sertifikası" alanlar üç adım öne lütfen.

Surda bir gedik açılmıştır:Masum çarşaflılar, hain çarşaflılar.

YENİ ŞAFAK

YAZIYA YORUM KAT

1 Yorum