1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Bazı Mülteciler İltica Hakkı İçin Hristiyanlığa Geçiyor
Bazı Mülteciler İltica Hakkı İçin Hristiyanlığa Geçiyor

Bazı Mülteciler İltica Hakkı İçin Hristiyanlığa Geçiyor

Almanya ve Avusturya'ya “kaçak” yollarla gelen Afganistanlı, Pakistanlı ve İranlı mültecilerden bazıları iltica hakkı elde edebilmek için Hristiyanlığa geçiyor.

30 Mayıs 2016 Pazartesi 15:04A+A-

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı (ZMD) Aiman Mazyek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı mültecilerin, daha kolay mülteci statüsü elde edebilmek amacıyla Hristiyanlığa geçme yoluna başvurduklarının anlaşıldığını söyledi.

“Hristiyanlığa geçenlerin sayısının arttığı bilgisine sahibiz ama tam sayıyı bilmiyoruz.” diyen Mazyek, Almanya makamlarının, iltica başvurularını değerlendirirken bunu kişinin etnik kökeninden ve dininden bağımsız bir şekilde ele alması gerektiğini vurguladı.

Mazyek, “Bu konuda kiliselerin de din ayrımı yapılmasına karşı olduklarını ifade etmelerini doğru buluyorum. Çünkü bu tamamıyla yanlış bir mesaj ve sinyal olur. Dinini seçme özgürlüğü esastır. Ancak kiliselerin mültecileri bir tarafa yönlendirmeye dönük cazibe merkezi oluşturmaktan ve baskıdan kaçınmaları gerekiyor. Hristiyanlar nasıl Müslümanlardan bekliyorsa bizim de kiliselerden beklentimiz agresif bir misyonerlikten kaçınmalarıdır.” diye konuştu.

Geçen yıl 1 milyondan fazla mülteci kabul eden Almanya’da, daha kolay iltica hakkı elde edebilmek için kaç kişinin Hristiyanlığa geçtiğini gösteren herhangi bir kayıt bulunmuyor. Almanya basınında çıkan haberlerde bunun binlerce olduğunun tahmin edildiği belirtiliyor.

Dinî Baskı Riski İltica Almayı Kolaylaştırıyor

Almanya, uluslararası sözleşmeler ve anayasası gereği, Suriye gibi savaş bölgelerinden ve baskılardan kaçanların birçoğunu din ya da etnik fark gözetmeden koruma kapsamına alıyor, bunların büyük bir kısmına geçici oturma izni veriyor.

Ancak Afganistan, Pakistan ya da İran gibi ülkelerden “kaçak” yollarla gelenlerin büyük çoğunluğu ekonomik amaçlı gelen göçmen olarak görülüyor, iltica başvuruları geri çevriliyor. Yalnızca doğrudan siyasî baskı ya da işkenceye uğramış olup bunu kanıtlayabilenlerin başvuruları kabûl ediliyor.

Almanya’da iltica hakkı elde etmesi zor olan bazı Afganistanlı, Pakistanlı ve İranlılar ise din değiştirerek, başvurularında ellerini güçlendirmeye çalışıyor. Bu kişiler, ülkelerine dönmeleri durumunda din değiştirdikleri için idam cezasıyla karşı karşıya kalacaklarını öne sürerek iltica talebinde bulunuyorlar.

Son bir yılda Afganistanlı göçmenlerin yalnızca yüzde 29’u, Pakistanlı göçmenlerin ise yalnızca yüzde 8’i mülteci statüsü alabildi. 2015 yılında İran vatandaşlarının yaptığı iltica taleplerinde başvuruların yaklaşık yüzde 60’ı olumlu sonuçlandı.

Ana Dilde Kurslar

Almanya genelinde özellikle bazı Protestan kiliseleri, mültecilere yönelik özel programlarla onların Hristiyanlığa geçmelerini aktif şekilde teşvik ediyor.

Berlin yakınlarındaki Protestan Teslis Cemaati Kilisesi’ne üye yaklaşık bin 200 mültecinin bulunduğu belirtiliyor.

Papaz Gottfried Martens, yalnızca geçen yıl 185 mülteciyi vaftiz ederek Hristiyan yaptı.

Kilisede, mülteciler için ana dillerinde din kursları veriliyor. Kilise yetkilileri, vaftiz öncesinde aylar süren bir hazırlık aşaması olduğunu, kişilerin bir sınava tâbi tutulup bire bir görüşme yoluyla gerçekten Hristiyanlığı benimseyip benimsemediklerinin incelendiğini savunuyor.

Avusturya’da da iltica hakkı alabilmek için din değiştiren mülteci sayısının hızla arttığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT