1. YAZARLAR

  2. Adem Yavuz Arslan

  3. Başsavcıyı kim aradı?
Adem Yavuz Arslan

Adem Yavuz Arslan

Yazarın Tüm Yazıları >

Başsavcıyı kim aradı?

07 Nisan 2010 Çarşamba 05:59A+A-

Pazartesi günkü yazıda İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile Ergenekon'dan tutuklu Tuncay Özkan arasındaki telefon kaydını hatırlatmış ve 'bu saatten sonra Engin'in icraatları şüphe uyandırmayacak mı' diye sormuştuk.

Biz sormasına sorduk da, daha yazının mürekkebi kurumadan Başsavcı Engin öyle bir icraata imza attı ki; deyim yerindeyse ortada yıpranmasından korkulacak yargı bile kalmadı.

Hatırlatalım: Ergenekon ek klasörlerinde Engin ile Tuncay Özkan arasında geçen bir telefon görüşmesi var. 2 dakika 31 saniyelik görüşmenin içeriği ise ibretlik.

Çünkü ifadelere göre bir başsavcı, dönemin TV yöneticisi olan Tuncay Özkan'ın talimatıyla soruşturma yürütmüş. İşin ilginci konuşmanın seyrine bakılırsa ikili arasında tarifi zor bir ilişki de mevcut. Çünkü uzun süredir benzeri 'istişari' görüşmelerin yapıldığı izlenimi veren diyaloglar geçmiş konuşmada.

Başsavcı 'talimatınızla soruşturmayı yürütüyoruz' ifadesinin 'dil sürçmesi olduğunu' söylüyor. Fakat konuşmanın seyri, 'gizlilik' vurgusu, başka bir savcı aracılığıyla kendisine ulaştırılması istenen dosyalar gibi nedenlerle pek dil sürçmesine benzemiyor.

İşte aynı Başsavcı, HSYK'nın Erzurum savcılarını sorgusuz sualsiz görevden alması gibi, Balyoz soruşturmasını yürüten savcıların yerini değiştirdi.

Bu süreçte açıklanması zor kararlar birbirini izledi. Başsavcı, aynı dosyaya kısa süre içinde 4 ayrı savcı atadı.

Balyoz soruşturması başladığında imza yetkisi özel yetkili savcı Bilal Bayraktar'daydı. İlk gözaltılar başladığı zaman yine ortalık karıştı. Bu kez Başsavcı Engin imza yetkisini bir başka savcı; Selim Berna Altay'a verdi. Fakat Altay'ın sicili ortaya çıkınca işler karıştı. Çünkü Altay'ın 'yararlanılacak yargı mensupları' arasında ismi geçiyordu.

Yeri gelmişken söyleyelim, Balyoz darbe planında çıkan bir belgeye göre geniş bir 'yararlanılacak yargı personeli' listesi var. Savcı Altay gibi Başsavcı Engin de burada 'sıkı yönetim mahkemesinde savcı' olarak yer alıyor. Yani darbeyi yapanlar Engin'i de sıkıyönetim mahkemesine atayacakmış. Tabi bu bir iddia ama yenir yutulur cinsten değil.

Altay mazeret gösterip çekilince Başsavcı Engin bu kez de Süleyman Pehlivan'ı dosyaya atadı. İmza yetkisi de Bayraktar'dan Pehlivan'a geçti.

Fakat Pehlivan'ın da Bayraktar gibi 'dosyanın ciddiyetini görmesi' nedeniyle işler karıştı. Pehlivan da aralarında çok önemli muvazzaf generallerin olduğu 95 isme gözaltı ve arama kararı verdi. Bu noktada fırtına koptu.

Başsavcı yeniden devreye girip bu kez de savcıları değiştirdi. İmza yetkisi de Savcı Pehlivan'dan alınıp yeni Savcı Mehmet Ergül'e verildi.

Yani dosya aynı, deliller aynı ama başsavcı 'savcı beğenemediği için' sürekli yeni isim arayışına giriyor. Ne tür bir savcı arıyor belli değil ama hadiseler canlı yayında gerçekleşiyor ve tüm Türkiye yargının canına nasıl okunduğunu görüyor.

Bu kadar çok savcı ve imza değişikliğinin mesajı da açık. Eğer 'işi kapatmaz, gözaltı kararı verirseniz sizi de Erzurum ve Şemdinli savcılarına çeviririz.' Bu arada söyleyelim Engin'in 'yayınladığım genelgeye uymadılar' açıklaması da sıkıntılı. Herkes bilir ki o çapta bir operasyon için günler süren hazırlık ve yüzlerce sayfa evrak tanzimi gerekir. Ne başsavcının ne de vekilinin habersiz olması mümkün değil.

Peki bu birkaç saat içinde ne tür trafikler döndü? Ankara-İstanbul arasında neler oldu?

Önceki gün öğle saatlerinde 95 isme gözaltı kararı gittiği zaman Ankara karıştı. Çünkü merkez komutanlığına bildirilen isimler arasında 25'e yakın general olduğu söyleniyordu.

Toplantı üstüne toplantı yapıldı. Mekik diplomasisi başladı. Hatta bizzat 'bol yıldızlı' isimler devreye girdi. Öyle ki aynı saatlerde sürmekte olan bir toplantı bile birkaç kez bölündü.

Ama yapılan girişimlere rağmen umulan bulunamadı. 'Süreç bizim dışımızda gelişiyor, yargının işi' cevabı alınınca 'yeni yöntemler' devreye sokuldu.

O yöntemler henüz detayıyla ortaya çıkmadı ama dün öğleden sonra internet sitelerine bir haber düştü. İddiaya göre başsavcı yanında baro başkanı ile bir sergi gezerken gelen telefon üzerine tavır değişikliğine gitti. Hatta bu esnada 'emredersiniz' dediği de yazılıp çizildi. Bir başsavcı kime 'emredersiniz' der bilmiyoruz ama bu iddiaya Ankara'da kimse şaşırmadı.

Eskiden bu tip müdahaleler gizli kapaklı yapılır, iz bırakmamaya çalışılırdı. Şimdi ise açıktan ve 'cephe savaşı' izlenimi veren bir mücadele var. Bu şartlar altında yargı reformuna hayır demenin imkanı var mı?

BUGÜN

YAZIYA YORUM KAT

1 Yorum