1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Başbakan Soma Holding’in Avukatı mı?
Başbakan Soma Holding’in Avukatı mı?

Başbakan Soma Holding’in Avukatı mı?

Başbakan Erdoğan’ın Soma ziyareti sırasında sarf ettiği sözler tepki çekti.

15 Mayıs 2014 Perşembe 12:34A+A-

HAKSÖZ-HABER

Soma Holding'in patronu Alp Gürkan kısa süre önce medyaya yaptığı açıklamalarda kömür üretim maliyetini çok düşürdüklerini söylüyor ve kira bedeliyle birlikte devletin 130-140 dolara ürettiği kömürün tonunu üstelik kira bedeli de ödemelerine rağmen 24 dolara kadar indirdiklerini söylüyordu. Son 10 yılda maden sektöründe 1 numara haline gelen Soma Holding inşaat alanında da hızlı büyüme gösterdiği ve İstanbul’da dev inşaat işlerine girdiği biliniyor.

Doğal olarak şimdi herkesin aklına 300’e yakın insanın hayatını kaybetmesinin bu maliyet azaltımı ile bir irtibatının olup olmadığı sorusu gelmekte. Maliyeti düşürmek için gereken iş güvenliği tedbirlerinden feragat edilip edilmediği şüphesi akıllara takılmakta.

Tam da böylesi bir ortamda Başbakanın çıkıp işin tabiatının bu tür kazalar yaşanmasına açık olduğunu söylemesi ve başka ülkelerde yaşanmış maden kazalarını da örnek vererek Soma faciasının olağan sayılması gerektiğini ima etmesi gerçekten çok kötü ve izah edilemez bir görüntü oluşturdu. Üstelik de Başbakanın geçen yüzyıldan örnekler sıralayarak tezini delillendirmeye kalkışması ciddi bir sıkıntı kaynağıydı.

Bu aşamada Enerji Bakanı Taner Yıldız gibi, Başbakanın da daha soğukkanlı bir tutumla acılı insanların duygularını dikkate alan bir tutum izlemesi gerekirdi. Felaketin sorumlularının mutlaka hesap vereceklerine dair kamuoyuna bir güvence vermeye çalışması beklenirdi. Oysa bu kadar büyük bir facia karşısında takındığı bu polemikçi tavırla Başbakanın hiç gereği yokken adeta Soma Holding’in savunuculuğunu üstlenmiş bir görüntüyle kamuoyunun karşısına çıkması mağdurların acılarını artırırken, istismarcılara da hiç ummadıkları kadar büyük bir malzeme sundu!

HABERE YORUM KAT

17 Yorum