1. YAZARLAR

  2. Osman Atalay

  3. Bangladeş’te İslami muhalefete yargısız infaz
Osman Atalay

Osman Atalay

Yazarın Tüm Yazıları >

Bangladeş’te İslami muhalefete yargısız infaz

18 Aralık 2012 Salı 00:07A+A-

Bangladeş Başbakanı Hasina, Bangladeş toplumunun en saygın siyasi ve dini muhalefet partisi olan Cemaat-ı İslami’nin lider kadrosunu 2010 yılından beri gerçek dışı suçlamalarla tutuklu olarak yargılamakta ve haklarında idam cezası istemektedir. ABD ve Hindistan’ın bölgede Pakistan, Afganistan, Bangladeş’te İslami hareketleri tasfiye etme projesinin bir parçası olarak yürüttüğü strateji. Bangladeş’te siyasi ve ekonomik kaos ortamını körüklemektedir.

Cemaat-ı İslami’nin üst düzey 10 lideri ile birlikte Prf. Gulam Azam, Mevlana Matiurrahman Nimazi, Allame Delvar Hüseyin Sayidi, Ali İhsan Muhammed Mücahid 40 yıl önceki Pakistan Bangladeş ayrılık savaşına karşı çıkmaları gerekçe gösterilerek ispatlanmamış bir suçtan dolayı 2010 yılından beri tutuklular. Yasalara göre suç işlediği kanıtlanmamış insanlar sadece bir ay gözaltında kalabilir. 3000’den fazla cemaat mensubu iki yıldır tutuklu vaziyette işkence ve kötü muamele ile karşı karşıyalar.

Bangladeş İslam’ın özgür yaşandığı ülkelerin başında gelirdi, 2009 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle birlikte tam laik bir devlet haline geldi. Cemaat-ı İslami’ye bağlı tüm üyelere her türlü hukuki siyasi baskılar yapıldı. Telefon dinlemeler ve cemaate yapılan yardımların kontrol edilmesi gibi her türlü baskı ile karşı karşıya kaldılar. Tutuklamaların tamamen siyasi olduğu bilinmesine rağmen uluslararası kamuoyundan gelebilecek tepkileri önlemek adına hükümet partiyi kapamadan Cemaat-ı İslami’yi etkisizleştirmeye çalıştı. Şu an yürürlükte olan laik anayasaya göre hiçbir parti İslami bir faaliyet yapamaz ve İslami kavramları kullanamaz.

Baskı ve karalama kampanyaları ile birlikte medyada Cemaat üyeleri işlemedikleri suçlarla (tecavüz, adam öldürme, işkence vb) suçlanmaktadır.

Bangladeş hükümeti Cemaat-ı İslami yöneticileri hakkında idam kararı vermeyi düşünüyor.

Oysa tutuklu bulunan yöneticilerin hiçbirisinin uluslararası hukuka göre suç teşkil edecek herhangi bir eylemde bulunmadıkları bir gerçektir. Dünyanın her yerinde savaş suçluları uluslararası hukuka göre bağımsız mahkemelerde yargılanırken, Bangladeş’te tamamen keyfi ve siyasi bir uygulama söz konusudur. Hükümet bugünlerde suçladığı kişileri kendi hukukuna göre yargılayacak ve suçlarını kendi yöntemi ile ispat edip bu kişileri idam edecektir.

Uluslararası hukuka göre yargılanacak olsalar suçsuz oldukları açığa çıkacaktır.

İslam İşbirliği Teşkilatı İİT, başta olmak üzere, BM İnsan Hakları Örgütü, İDSB, sivil toplum örgütleri Bangladeş Hükümetine hukuki baskı yapmalıdır. Bu konuda İİT Bangladeş’e istişare heyeti göndermelidir.

YENİ AKİT 

YAZIYA YORUM KAT

1 Yorum