1. HABERLER

  2. HABER

  3. Balyoz’da Gerekçeli Karar Tamamlandı
Balyoz’da Gerekçeli Karar Tamamlandı

Balyoz’da Gerekçeli Karar Tamamlandı

Balyoz'un gerekçeli kararı açıklandı. Karar göre her sanık için ayrı ayrı değerlendirme yapıldı.

07 Ocak 2013 Pazartesi 10:59A+A-

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, gerekçeli kararın tamamlandığını bildirdi. Dijital verilerin sahte olduğu iddiaları madde madde çürütülerek verilerin Genelkurmay'dan gelen belgelerle aynı olduğu belirtildi.

Davaya ilişkin kararını 21 Eylül 2012'de açıklayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararının yazımını da bitirdi. Mahkemenin 1435 sayfadan oluşan gerekçeli kararı, sanık avukatlarına da dağıtılmaya başlandı.

Fotokopi olarak dağıtılan gerekçeli kararın birinci sayfasından 232'inci sayfasına kadar olan bölümde, sanık bilgileri ve iddianamelerin özetine yer verildi.

Gerekçeli kararın 232 ile 249'uncu bölümlerinde mütalaa, 249-759 sayfalarında sanık savunmaları, 759 ve 954 sayfaları arasında da delillerin özetleri anlatılıyor. 954'ten 1062'inci sayfaya kadar olan bölümde de delillerin değerlendirilmesi, 1062'den son sayfaya kadar olan kısımda, sanıkların bireysel durumları ele alınıyor.

"DİJİTAL BELGELER KESİNLİKLE GERÇEK"

Gerekçeli kararda tüm dijital belgelerin gerçek olduğu belirtildi. Mahkeme heyeti, kararda "Kesin kanaate vardığımızdan bilirkişi heyeti oluşturulmadı" ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, sanıkların kendi mağduriyetlerine sebep olduklarını belirterek, haklarının ihlal edilmediğine dikkat çekti.

Kararda haklarında mahkumiyet kararı olan ancak teslim olmayan 14 sanık için yakalama, bir sanık hakkında ise kırmızı bülten çıkartıldı.

Dava dosyasının 1 ay içerisinde Yargıtay'a gönderilmesi bekleniyor.  

GEREKÇELİ KARARDAN:

 

- Kendi mağduriyetlerine kısmen ya da tamamen sebep olan sanıklar, bu durumdan kendi lehlerinde sonuç çıkararak haklarının ihlal edildiğini iddia edemezler.

- Hukuk dışı bir yapılanma içerisinde askeri yazışma ilkelerinin geçerli olması beklenemez.

ÇETİN DOĞAN'IN KALP AMELİYATI DARBEYİ ENGELLEDİ

- 2003 yılı mayıs ayında Çetin Doğan'ın kalp ameliyatı olması ve ağustos 2003'te emekli edilmesi nedeniyle sanık Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanması darbe harekatını ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadı.

YENİ HÜKÜMET KURMA GİRİŞİMİ

- Milli Mutabakat hükümeti ismiyle harekat sonrası iş başına getirilmesi planlanan hükümetin dizayn edilmesi gibi icra aşamasına geçildiği ancak icra hareketlerinin tamamlanamadığı tespit edilmiştir.

SANIKLARIN HER BİRİ HAREKAT PLANINDA YER ALDI

- Sanıkların her birinin darbe harekatında çeşitli görev aldığı, bu harekatın boyutlarından haberdar oldukları belirlenmiştir.

- Harekat planının, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca öğrenildiği, Kara Kuvvetleri Komutanlığının bu plan seminerinin oynanmaması talimatları Genelkurmay'ın Çetin Doğan'ı uyarmasıyla ortaya çıktı.

 

HABERE YORUM KAT