1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Balık İsrafında Rekor Artış: Avlanan Balığın Üçte İkisi Çöpe Gidiyor!
Balık İsrafında Rekor Artış: Avlanan Balığın Üçte İkisi Çöpe Gidiyor!

Balık İsrafında Rekor Artış: Avlanan Balığın Üçte İkisi Çöpe Gidiyor!

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan rapor, dünyada balık israfının tavan yaptığını ortaya koydu.

11 Temmuz 2018 Çarşamba 15:19A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayımladığı raporda her yıl avlanan yaklaşık 171 milyon ton balığın sadece üçte birinin tüketilebildiği belirtildi.

Euro News Türkçe’de yer alan habere göre rapor, balıkların geri kalan kısmının ise denize geri atıldığı veya sofraya ulaşmadan bozulup çöpe döküldüğünü gözler önüne serdi.

FAO’nun yayımladığı raporda bu oranın 40 yıl önce yüzde 10 seviyesinde olduğu kaydedildi.

Aşırı avlanmanın en fazla Karadeniz ve Akdeniz’de gerçekleştiğini ortaya koyan raporda -başta Çin’de olmak üzere- balık çiftliklerinin sayısının artmasının, 2016 yılına ilişkin verilere göre küresel balık üretiminin 171 milyona yükselmesinde etkili olduğu dile getirildi.

2030 yılında dünyanın şu an olduğundan yüzde 20 daha fazla balık tüketeceği öngörülüyor.

Balık çiftlikleri hem deniz kirliliğine yol açmalarından hem de çiftlikte yetiştirilen balık yemlerinde sardalya ve hamsi gibi balıklar bulundurmalarından dolayı deniz ekosistemine ve balıklara zarar veriyor.

FAO çalışmasında ayrıca Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Japonya’nın dünyanın en fazla balık tüketilen ülkeleri olduğunu vurguladı.

Örgüt, ülkelere balık israfını ve aşırı avlanmayı önlemek için daha ciddi tedbirler almaları tavsiyesinde bulundu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT