1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Bakan Akar'dan Rusya'ya çağrı: "Mutabakat sorumluluğuna uyun"
Bakan Akar'dan Rusya'ya çağrı: "Mutabakat sorumluluğuna uyun"

Bakan Akar'dan Rusya'ya çağrı: "Mutabakat sorumluluğuna uyun"

Son bir kaç haftadır Rusya'nın Suriye'nin kuzeyinde yer alan İdlib'e ve Türkiye üslerinin çevresine yönelik saldırıları artmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'nın saldırgan eylemlerini görme çağrıları yanıtsız kalırken Bakan Hulusi Akar Rusya'yı uyardı.

28 Eylül 2021 Salı 12:19A+A-

HAKSÖZ HABER

İdlib'deki hava saldırılarına ilişkin konuşan Milli Savunma Bakanı Akar, "Saldırılar göçü tetikler. Türkiye'nin artık ilave bir göçe tahammülü yok. Biz Rusya ile yapılan anlaşmadaki esaslara uyuyoruz. Karşı tarafın da mutabakattaki sorumluluklarına sahip çıkmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Rusya'nın, İdlib ve Türkiye üslerinin çevresine yönelik saldırılarını göç temelli gören Savunma Bakanı Akar'ın mesajı en alt perdeden de olsa Rusya için bir uyarı niteliği taşıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son bir haftadır ABD başkanına yüklendiği gibi Putin'in saldırgan tavırlarına da yüklenmesi çağrıları yanıtsız kalırken, Rusya saldırılarının boyutunu katlayarak arttırmaya devam ediyor. 

Hava saldırılarına ilişkin Rusya tarafından Türkiye'ye yapılan bir açıklamanın olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Akar, "Onlar 'oradaki terörist gruplara karşı' bu saldırıları yaptıklarını söylüyorlar. Ama bu saldırılar sonucunda ne ölenlerin ne de kaçanların arasında terörist var. Aylardan beri bunu anlatmaya çalışıyoruz. Biz Rusya ile yapılan anlaşma çerçevesindeki esaslara uyuyoruz. Bu konuda yapılması gereken ne varsa yaptık ve büyük bir gayretle bunları yerine getiriyoruz. Karşı tarafın da mutabakattaki sorumluluklarına sahip çıkmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Afrin kırsalını da bombalayan Rusya'nın, PKK/YPG ve Esed Rejimi'ne güvenli alan açmaya çalıştığı görülüyor.

İran milislerinin de İdlib'in boşaltılması talebi karşılandığında bu bölgeye geleceği yorumları yapılırken Türkiye, Rusya'yı direkt karşısına almaktan şimdilik oldukça uzak görünüyor. 

HABERE YORUM KAT