1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Aziz Nesin’e bakarak hizalanmak nerelere sürükler sizi, hiç düşünüyor musunuz?
Aziz Nesin’e bakarak hizalanmak nerelere sürükler sizi, hiç düşünüyor musunuz?

Aziz Nesin’e bakarak hizalanmak nerelere sürükler sizi, hiç düşünüyor musunuz?

Gelecek Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın, Aziz Nesin’den ilhamla(!) yaptığı paylaşım sosyal medyada epey tepki topladı.

02 Kasım 2020 Pazartesi 13:23A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye uzun yıllar Kemalist kesimin halkı aşağılayan ve küçük gören meşum bakış açısının bedelini ödedi. Hukuk zemininde oluşabilecek bir ortaklığı ortadan kaldıran bu bakış açısı hala devam ediyor. Ancak Kemalistler siyasi iktidara sahip olmadıkları için görünürlüğü bir nebze olsun kaybetti.

Kemalizm’in ortaya koyduğu bu üstenci tavır alışın sembol isimlerinden birisi de şüphesiz Aziz Nesin’dir. Aziz Nesin malum Sivas provokasyonu dışında en çok halkı aşağılayan sözleriyle bilinir. Bu sebeplerden olsa gerek muhafazakar-dindar kesimlerde pek muteber bir isim değildir.

Ancak muhafazakar-dindar kesimin içinden çıkan bazı siyasiler yaptıkları paylaşımlarla Aziz Nesin’e meylettiklerini gösteriyorlar. Gelecek Partisi Eğitim Politikaları Başkanı ve YÖK eski Başkanı Yusuf Ziya Özcan, seçmeni aşağılayan bir paylaşımda bulundu.  “ İçinde bulunduğumuz ekonomik çöküşü bütün öfkesi ile eleştiren bazı vatandaşlar, seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz sorusun Recep Tayyip Erdoğan deyince Aziz Nesin'e fazla mı kızdık diye düşünüyorum. Garip bir seçmen grubu. Ah eğitim ah, sen iyi olsaydın bunlar olur muydu hiç?”

Tipik Kemalist refleksi andıran bu paylaşım, halkı cehaletle suçlayan ve anlamaya değil kategorize etmeye çalışan bir perspektiften neşet etmişe benziyor. Bir akademisyen olan Yusuf Ziya Özcan halkı aydın-cahil diye kategorize edeceğine kendisine baksa daha iyi olur. Gelecek Partisi’nin diğer kurmaylarında da var olan bu abartılı “eğitim, bilim” vurgusu oldukça tartışmalı bir konu aslında. Akademik jargonda çok sık öne çıkartılan bu kavramlar üzerinde iyi düşünülmeden kullanıldığında ortaya çok kötü manzaralar çıkabiliyor. ‘Gelecek’ yoluna başlamadan havlu attırabiliyor insana…

Özcan devamında kendisine gösterilen tepkilere cevaplar vererek işi iyice içinden çıkılmaz bir hale sokmuş. Türkiye’de siyasetin her zaman belirli tartışmalar etrafında yapılıyor olması aslında en büyük sorunlarımızdan birisi. Siyaset insanların da üzerine düşündükleri meseleleri inşa eden başlıca zemin aslına bakılırsa. Orası suçlayan ve aşağılayan bir bakış açısıyla hareket edince toplum da onu izlemeye devam ediyor!

HABERE YORUM KAT

7 Yorum