Azerbaycan'da başörtü zulmü devam ediyor

Azerbaycan'da başörtü zulmü devam ediyor

Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı Aliyev'in imzaladığı yeni kararname sonrası başörtülü öğrencilerin okul kapısından geri çevrildiği görüntüler artmaya devam ediyor.

HAKSÖZ HABER

Azerbaycan’da 7 Temmuz 2026’da yapılan yasal değişiklikle genel eğitim sistemine “millilik ve dünyəvilik” ilkesi eklenirken, devlet okullarındaki öğrencilerin ve eğitim çalışanlarının belirlenen kıyafet kurallarına uyması zorunlu hale getirildi.

Bu yasal değişikliğin ardından 21 Eylül’de Bakanlar Kurulu tarafından yapılan düzenlemede, okul formasının bütünlüğünü bozan ve genel eğitimin laiklik ilkesine uygun olmayan kıyafet unsurlarına izin verilmeyeceği belirtildi. Karar metninde “başörtüsü” veya “hicab” ifadeleri açıkça yer almasa da Celilabad’da ve diğer bölgelerde başörtülü öğrencilerin okul kapısından çevrilmesi, düzenlemenin pratikte başörtüsü yasağı olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Yaşanan olaylar Azerbaycan'ın 28 Şubat'ı olarak yorumlanırken, hükümet yetkilileri alınan kararın arkasında durarak, kararın her şekilde uygulanacağı konusunda diretmeye devam ediyor.

Başörtüsünü eğitim hayatını engelleyen bir unsur olarak etiketlemek gibi bir gericiliğin, laiklik ve aydınlık adı altında sunulması, baskıcı uygulamaların hangi kavramların arkasına saklanarak meşrulaştırılabildiğini bir kez daha gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir