1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Avusturya Yüksek Mahkemesi: “İş Yerinde Peçenin Yasaklanması ‘Ayrımcılık’ Değil”
Avusturya Yüksek Mahkemesi: “İş Yerinde Peçenin Yasaklanması ‘Ayrımcılık’ Değil”

Avusturya Yüksek Mahkemesi: “İş Yerinde Peçenin Yasaklanması ‘Ayrımcılık’ Değil”

Avusturya Yargıtayı’nın aldığı karara göre işverenler peçe giyenleri kovabilir!

12 Temmuz 2016 Salı 16:21A+A-

Avusturya Yargıtayı aldığı kararda ülkedeki kadın çalışanların peçe giymesini engellemenin “ayrımcılık” olmadığına hükmetti.

İngiltere merkezli Independent gazetesinin haberine göre Avusturya Yargıtay Mahkemesi'nin aldığı içtihatları birleştirme kararı gereğince eğer giyilen kıyafetin iletişime engel olduğu düşünülüyorsa işveren çalışanını kovabilir.

Bu karar çarşaf giyen bir çalışanın patronuna peçe takmak istediğini söylemesinin ardından kovulması üzerine alınmıştı. Ayrıca kadının iddiasına göre işten çıkarılmadan önce de işvereni İslâmî kıyafetleri hakkında “ayrımcı” ifadelerde bulunuyordu.

Geçtiğimiz günlerde alt mahkeme işten kovulan kadına ayrımcılık yapıldığına hükmetmişti ancak Avusturya Yargıtay Mahkemesi aksi yönde görüş beyan etti.

İşverenin kıyafet hakkındaki yorumlarını “ayrımcılık” olarak kabul eden Yargıtay Mahkemesi kadın çalışanın “iletişimi engelleyen” peçe giymek istediği için kovulmasınıysa makul buldu.

Birçok Avrupa ülkesinin aleyhinde yasa çıkardığı “peçe”, Avrupa'da hararetli bir tartışmanın da ana konusu. Peçeyi ilk yasaklayan Avrupa ülkesi olan Fransa, hâlihazırda kanuna karşı gelen kadınları cezalandırıyor. Belçika da buna ayak uydurdu ve peçeyi yasakladı. En son olarak da İsviçre ve İtalya da bu kervana katılarak peçe takılması aleyhine kanunlar çıkardı.

Kaynak: Independent, Haksöz Haber

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT