1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. "Avustralya Mültecilere Katı Gözaltı Politikası Uyguluyor"
"Avustralya Mültecilere Katı Gözaltı Politikası Uyguluyor"

"Avustralya Mültecilere Katı Gözaltı Politikası Uyguluyor"

Nauru Adası'ndaki mültecilerin açlık grevleri, kendini yakma ve intihar gibi eylemlerinin sebebi olarak Avustralya hükûmetinin katı gözaltı politikaları gösteriliyor.

03 Mayıs 2016 Salı 13:47A+A-

Avustralya hükûmetinin mültecileri alıkoyduğu Nauru Adası’nda son bir haftada iki kendini yakma vakasının olması sebebiyle hem Birleşmiş Milletler’in hem de uluslararası kamuoyunun hedef tahtasında.

Bir hafta içerisinde bu adadaki gözaltı merkezinde tutulan biri Somalili biri İranlı iki mülteci kendilerini yakmıştı. Somalili kadının durumu ciddiyetini korurken, İranlı mülteci hayatını kaybetti.

Avustralya Göç ve Sınır Koruma Bakanı Peter Dutton ise mültecileri kendilerine zarar vermeye yönlendirdiği iddiasıyla onlarla irtibatta olan görevlileri suçluyor:

“Ben daha önce bu bölgesel kayıt merkezlerindeki insanlarla iletişim hâlinde olan ve bu insanları bazı hareketleri yapmaya yönlendiren avukat ve diğer kişilerle ilgili kızgınlığımı ve hayal kırıklığımı belirtmiştim. Onlar bu şekilde Avustralya hükûmetinin sınır koruma önlemleri politikasında değişikliğe gitmesini sağlayacak bir baskı kuracaklarına inanıyor.”.

Teknelerle geldikleri Avustralya’da yakalanan mülteciler, Nauru Adası’nda kurulan gözaltı merkezine gönderiliyor. Ancak bu merkezdeki sağlıksız ve zorlu koşullara mülteciler açlık grevleri, kendini yakma ve intihar gibi eylemlerle tepkilerini gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise bu eylemleri sebebi olarak Avustralya’nın mültecilere uyguladığı katı gözaltı politikasını gösteriyor.

Euro News

HABERE YORUM KAT