1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Avrupa’dan GKRY’ne göçmenler konusunda soruşturma çağrısı
Avrupa’dan GKRY’ne göçmenler konusunda soruşturma çağrısı

Avrupa’dan GKRY’ne göçmenler konusunda soruşturma çağrısı

Avrupa Konseyi dün yayınlanan bir raporda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY), Eylül ayında Lübnan'dan adaya ulaşmaya çalışan göçmenlerin zorla geri gönderilmesiyle ilgili bilgileri soruşturmaya çağırdı.

19 Mart 2021 Cuma 15:31A+A-

 

AFP'nin haberine göre, 10 Mart Perşembe günü yayınlanan bir raporda, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunia Mijatovic, GKRY İçişleri Bakanı Nikos Norris'i konuyla ilgili bağımsız ve anlamlı soruşturmalar yürütmeye çağırdığını belirtti.

Raporda Mijatoviç, uluslararası korumaya muhtaç kişiler de dâhil olmak üzere göçmenleri taşıyan teknelerin Kıbrıs'a çıkmasının engellendiğini bazen keyfi bazen de zorla geri gönderildiğinin bilgisini aldığını söyledi. Kovid-19 salgını zamanlarında bile insan haklarına saygı duyulması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Konseyi tarafından Perşembe günü yayınlanan rapora cevap olarak GKRY Bakanı, Lefkoşa'nın uluslararası ve Avrupa hukukuna saygı duyduğunu ifade etti.

Norris, Lübnanlı yetkililerle Eylül ayında yapılan bir anlaşmaya atıfta bulunarak, "Kıbrıslı yetkililer, uluslararası koruma talep etmeyen Lübnanlı göçmenlerin yasadışı girişini engelledi ve onları güvenli bir şekilde Lübnan'a iade etti" dedi.

Bakan, 210 Lübnanlının denizde görüldüğünü ve ülkelerine geri gönderildiğini de sözlerine ekledi.

GKRY’ne yakın bir mesafede olan Lübnan’da, eşi görülmemiş bir ekonomik kriz yaşanıyor. Ağustos ayında Beyrut limanında meydana gelen kanlı patlamanın ardından ülkedeki durum daha da kötüleşti.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Avrupa arasındaki mülteciler konulu yapılan anlaşmadan bu yana GKRY’nde iltica başvuruları 2015 yılında 2 bin 253 iken, 2019'da 13 bin 648'e yükseldi.

HABERE YORUM KAT